Google planira ulazak na tržište e-knjiga

Google je početkom ove nedelje saopštio da će do kraja godine omogućiti izdavačima da preko Interneta prodaju digitalne verzije svojih knjiga u okviru partnerskog programa koji će im dozvoliti da ponude knjige kroz rezultate njegovog pretraživača. Ovim potezom Google će postati direktna konkurencija kompaniji Amazon.com. To je istovremeno i deo strategije kompanije u promovisanju otvorene platforme za čitanje i pristupanje knjigama.

Saopštenje je usledilo svega jedan dan pošto je dnevni list Njujork Tajms izvestio da Google planira prodaju e-knjiga preko Interneta.

Svojim potezom na čijoj je meti Amazonov posao vezan za Kindle, Google navodno želi da izgradi i podrži „ekosistem digitalnih knjiga“ kako bi partnerskim izdavačima omogućio da svoja izdanja učine dostupnim za kupovinu sa bilo kog uređaja koji ima pristup Webu, bilo da je to personalni računar, pametni telefon, Internet računar ili namenski čitač e-knjiga.

„Nadamo se da će se ova funkcionalnost proširiti i na maloprodajne Web lokacije koje ugrađuju Google Previews“, stoji u saopštenju.

Elektronske knjige koje se preuzimaju iz Amazonove mrežne prodavnice Kindle Store mogu se za sada čitati jedino pomoću njegovog čitača Kindle i Appleovih uređaja iPhone i iPod Touch na kojima je instaliran odgovarajući softver (Kindle čitač).

Amazon.com je prošlog meseca ponudio novu verziju svog čitača e-knjiga. Novi Kindle DX s većim ekranom u odnosu na ranije verzije, projektovan je da bolje prikazuje dnevne novine i magazine. U međuvremnu je otvorena i prodavnica Kindle Store optimizovana za Web čitač Safari koji koristi iPhone.

Trenutno, prodavnica Kindle Store raspolaže sa oko 280.000 e-knjiga.

|Search: Find More About Google planira ulazak na tržište e-knjiga|