Ericsson ostvario rast prihoda u prvom kvartalu

Kompanija Ericsson objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal 2009. godine. Rezultati pokazuju da je prodaja u prošlom kvartalu porasla za 12 posto u odnosu na isti period 2008. godine i za 16 posto u odnosu za date poslovne segmente, sa izuzetkom kompanije Ericsson Mobile Platforms i poslovanja u PBX segmentu. Ako se izuzme uticaj kretanja deviznog kursa, ostvaren je rast od 5 odsto za date poslovne segmente.

’’Godinu smo započeli dobrom stopom rasta, većom od tržišne, i pozitivnim trendom marži, ali slabijim protokom gotovine’’, izjavio je Karl-Henrik Svanberg, predsednik i generalni direktor Ericssona.

’’Prodaja mrežnih infrastruktura je stabilna, a potražnja za profesionalnim uslugama raste. Tokom ovog kvartala dobili smo nekoliko strateški važnih ugovora, poput 3G-a za kompaniju China Unicom, 4G za Verizon Wireless i upravljanje uslugama za Vodafone UK. Efekti svetske ekonomske krize na globalno tržište mobilnih mreža za sada su ograničeni. Na malom broju tržišta, gde je lokalna valuta znatno izgubila na vrednosti, operatori su odložili investicije. Neki od njih oprezniji su i u pogledu dugoročnih investicija u fiksne mreže, kao što je izgradnja optičkih mreža. Većina operatora, međutim, ima zdravu finansijsku poziciju, saobraćaj beleži snažan rast, a mreže su veoma iskorišćene. Teško je precizno predvideti kako će se operatori ponašati u trenutnom okruženju. Investicije u bežične mreže se, međutim, u najvećoj meri nastavljaju, a nove mreže i tehnologije se ubrzano predstavljaju na tržištima kao što su SAD, Kina i Indija. Telekomun ikacije igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju društva, a uvođenje fiksnih i mobilnih širokopojasnih mreža na političkoj je agendi u većini zemalja.

Naše aktivnosti vezane za smanjenje troškova teku prema planu, sa ciljem da se godišnje uštedi 10 milijardi švedskih kruna do druge polovine 2010. godine. Zahvaljujući raznovrsnom poslovanju, globalnom prisustvu i pravovremenoj odluci o smanjenju troškova, u dobroj smo poziciji da ojačamo lidersku poziciju u trenutno poljuljanom ekonomskom okruženju.

Zajednička ulaganja Sony Ericssona i ST-Ericssona osećaju posledice ekonomske krize i dramatičnog pada potražnje za mobilnim telefonima. U toku su obimni programi smanjenja troškova, koji za cilj imaju prilagođavanje trenutnim tržišnim uslovima i ostvarenju profitabilnosti“, zaključio je Karl-Henrik Svanberg.

|Search: Find More About Ericsson ostvario rast prihoda u prvom kvartalu|