Dellov novi server koristi procesor Nano

Kompanija Dell je krajem prošle nedelje najavila novi ultralaki server s procesorima male potrošnje projektovanim za jeftine prenosive računare.

U Dellove serverske module serije XS11-VX8 (neznatno veće od ležišta za 3,5-inčne diskove), koji su projektovani za lakše poslove poput izvršavanja Web aplikacija i mogu se utaknuti „na živo“, ugrađivaće se procesori Nano kompanije Via Technologies. Nano je serija procesora koji se prevashodno sreću u Internet računarima kao što je, na primer, Samsungov NC20, koji izvršavaju osnovne aplikacije poput krstarenja Webom i obrade teksta.

Dellova odluka da koristi Nano procesore deo je sve izraženije tendencije da se u serverima koriste čipovi male potrošnje kako bi se snizili troškovi centara za obradu podataka. U poređenju s tradicionalnim serverskim čipovima procesori koji se ugrađuju u Internet računare zahtevaju manje energije i hlađenja. Nano procesori su pored toga i jedini 64-bitni čipovi male potrošnje koji imaju opciju za podršku virtuelizacije kroz svoje VMX proširenje.

Pored toga što generišu manje toplote, serveri s ovim čipovima smanjuju i nepotrebno razbacivanje računarskih resursa, jer obezbeđuju taman toliko brzine koliko je potrebno za osnovne serverske aplikacije. Ovi serveri su zato jeftinija alternativa opštenamenskim serverima koji su u većini slučajeva prejaki za osnovna serverska opterećenja.

U šasiju formata 2U (radi se o šasiji visine 3,5 inča, budući da standardna oznaka 1U označava šasiju visine 1,75 inča), čiji je nadimak Fortuna, moći će da se smesti 12 serverskih modula. Svaka ploča sadržaće procesor Via Nano U2250 koji radi na 1,6 GHz (ali se preko BIOS-a može usporiti na 1,3 GHz) i 1 GB memorije koja se može proširiti na 2 ili 3 GB. U modul može da se smesti i 2,5-inčni disk, pokretni ili statički, a tu su još i prorez za SD karticu i dva priključka za Gigabit Ethernet.

Dell će šasiju s dvanaest serverskih modula prodavati po ceni od oko 4800 dolara, što znači za oko 400 dolara po modulu.

Svaka šasija sadržaće manji broj ventilatora i izvora napajanja u poređenju s tradicionalnom 1U šasijom. Nano čipovi zahtevaju manje ventilatore i troše 15 vati u mirovanju, a 20–30 vati kad rade punim kapacitetom. Sistemi s tradicionalnim serverskim čipovima kao što su Intelovi Xeoni ili AMD-ovi Opteroni, više troše i zahtevaju veće ventilatore.

Izgleda da ideja „skromnog“ računarstva sporo ali sigurno stiče pristalice. Microsoftova istraživačka grupa pokušava da napravi eksperimentalni server zasnovan na 50 Intelovih procesora Atom. Samo nedelju dana pre Della i proizvođač matičnih ploča Super Micro najavio je server zasnovan na procesoru Atom, dok se nešto ranije, u januaru, Rackable Systems odlučio za Mini-ITX ploče kompanije Via za svoje servere MicroSlice.

Dellovi novi serveri pojaviće se u prodaji krajem juna.

|Search: Find More About Dellov novi server koristi procesor Nano|