Google prikazao „pametnije pretraživanje“

Na skupu nazvanom Searchology (pretragologija) koji je održan u sedištu Googlea u kalifornijskom gradiću Mauntin Vju, Melisa Majer i njen tim su prikazali četiri nova proizvoda koji će po njihovom mišljenju omogućiti korisnicima „drugačiji pogled na Web“.

Da bi poboljšao rezultate pretraživanja Google koji inače drži preko 63% američkog tržišta, a njegov konkurent Yahoo 20%, podatke na Web stranicama podupire tehnologijom semantičkog veba.

„Trka u pretraživanju još nije završena i u njoj su izuzetno važne inovacije i stalno unapređivanje“, izjavila je Majerova, koja je potpredsednik pretraživačkih proizvoda u kompaniji. „Google zbog toga ne može sebi da dozvoli odmaranje na lovorikama već i dalje traga za savršenim pretraživačem. Pretraživanje je još uvek u ranoj fazi i naši inženjeri se zato stalno pitaju šta je sledeće i kako će to sledeće pronaći.“ Prošle godine Google je objavio preko 360 proizvoda a u prvom tromesečju ove godine 120. Majerova zato kaže da je to dokaz da je Google „sve vreme sve bolji“.

Google je i ranije, uprkos vodećoj poziciji na tržištu, govorio da su korisnici na samo jedan pritisak miša od prelaska na alternativu. Njegova sposobnost da svom pretraživaču stalno dodaje brojne inovacije omogućava mu da ih zadrži i da uvek bude korak ispred drugih.

Prva novina nazvana Rich Snippets (bogati odlomci) zapravo su rezultati pretraživanja koji daju više informacija u svakom spisku rezultata.

Na primer, korisnici koji traže kritičke prikaze novog restorana mogu dobiti „bogatiji odlomak“ prosečnih ocena kritičara, broj prikaza i raspon cena u restoranu, što je korak bliže da se internet učini pametnijim.

Rich Snippets koriste metapodatke sa Web strana, kao što su adresa, kalendarske informacije i specifikacije semantičkog Weba, zvane Resource Description Frameworks. Korišćenje ovih mikroformata omogućava pretraživaču da bolje razume značenje podataka i inteligentnije ih upotrebi. Google može da razume odnose između različitih skupova podataka i izvuče tačnu adresu restorana čak i kad ta informacija nije posebno uvezana.

Jedan od novih ekperimentalnih proizvoda nazvan je Google Squared (Google na kvadrat) i pojaviće se u javnosti u sledećih mesec dana. On informacije s Weba prikazuje u tabeli i to doslovno u deliću sekunde, za šta bi po Majerovoj nekima trebalo dan i po. Za vreme demonstracije upisan je upit „mali pas“ a nekoliko sekundi kasnije pojavila se jasna i jednostavna tabela sa slikama pasa i podacima o njihovom poreklu, težini i visini.

Mada je ovaj proizvod opisala kao „transformativan“, Majerova je navela tek nekoliko naznaka o tome kakve tehnike Google koristi za njegovo izvođenje. „U osnovi tražimo na Webu strukture koje sadrže činjenice. Nešto kao ovo ‘je’ ovo. Potom ispitujemo dokaze da li je nešto činjenica tako što tražimo da li se pojavljuje negde na Webu. Sve su to tajni sastojci onoga što radimo i potrebna je ogromna kompjuterska snaga da se naprave ti kvadrati“, rekla je Majerova.

Search Options (opcije pretraživanja) je treća predstavljena alatka koja korisnicima omogućava da „isecaju i premeću“ rezultate tako da brže dobiju ono što ih zanima.

Ove opcije stupaju na scenu posle normalnog pretraživanja i omogućavaju korisnicima da zarone dublje u rezultate tako što im se nudi da izaberu različite žanrove poput prikaza proizvoda, forumskih članaka ili videa. Ostale opcije su nedavno objavljeni mrežni dnevnici, slike, vreme itd.

Majerova je rekla da će ova nova mogućnost pomoći ljudima koji se još uvek upinju da smisle upit koji treba da unesu u polje za pretraživaje. S njom dobijaju mogućnost da „prečiste, filtriraju i pogledaju rezultate na drugačiji način“.

Poslednja novina odvela je Majerovu među zvezde, zahvaljujući novoj aplikaciji za mobilne telefone koji koriste operativni sistem Android.

„Mi u Googleu dugo smo se šalili pitajući se možemo li da pronađemo neke fizičke objekte poput ključeva, a sada zahvaljujući tehnologiji Android udruženoj s pretraživanjem počinjemo da pronalazimo neke fizičke objekte kao što su zvezde“, rekla je Majerova.

Skymap prikazuje sazvežđa. Korišćenjem GPS mogućnosti pametnog telefona korisniku se nudi dinamička mapa zvezda koja zna gde on stoji i u kom smeru pokazuje. Ova aplikacija je sada na raspolaganju na tržištu Android aplikacija.

Majerova je na kraju rekla da je u središtu svega što su uradili želja da korisnici budu srećni. „Ima jedna fabrika cipela čiji je slogan ‘pomalo opsednuti cipelama’. U našem slučaju taj slogan bi glasio ‘malo više opsednuti pretraživanjem’“.

|Search: Find More About Google prikazao „pametnije pretraživanje“|