Google Squared pušten u probni rad

Google je u sredu 3. juna uključio funkciju Google Squared i omogućio javnosti da isproba njegov pokušaj da rezultate pretraživanja prikaže u obliku tabele, odnosno “na kvadrat”.

Google Squared je prvi put prikazan u maju, na skupu nazvanom
“pretragologija”, kada su na upit “U.S. Presidents” dobijeni rezultati sa imenima osoba koje su bile na toj funkciji, razvrstane u nekoliko kategorija (politička partija, broj mandata i sl).

Pošto je ovo projekat koji izvodi Google Labs, reč je o ranom eksperimentu na kome još treba da se radi. Google Squared pronalazi strane koje su indeksirane jednako kao i pri običnom pretraživanju, ali ih prikazuje u tabelarnom rasporedu koji, ukoliko su podaci relevantni, potencijalno može da bude koristan onom ko istražuje neku specifičnu oblast.

Na primer, ukoliko mu zadate reč „Nikon“ ili „U2 albums“ dobićete tabele s korisnim podacima. U nekim drugim slučajevima to neće biti slučaj.

Ne čudi onda što pojedini korisnici kažu da svemu ovome nedostaje još malo ljudske inteligencije. Neki čak smatraju da će noodlesquares.com kompanije Squishy Things, koji će zvanično proraditi krajem avgusta, biti bolji. Uporedite i sami kakvi se rezultati dobijaju, na primer na upit „Search engines“ (http://www.google.com/squared/search?q=search+engines, http://noodlesquares.com/SearchEngines.html)

|Search: Find More About Google Squared pušten u probni rad|