Softver za krađu iz bankomata sve prefinjeniji

Kiberkriminalci unapređuju svoj zlonamerni softver koji se može instalirati na bankomate s Microsoftovim operativnim sistemom Windows XP da bi snimao podatke s kartica, tvrdi proizvođač bezbednosnog softvera Trustwave.

Sudeći po izveštaju ove kompanije objavljenom krajem maja, takav softver pronađen je na bankomatima u zemljama istočne Evrope.

Softver snima informacije s magnetne trake na poleđini kartice kao i lični identifikacioni broj (PIN), pomoću kojih kriminalci potom prave kloniranu karticu i podižu novac.

Podaci prikupljeni s kartice šifruju se algoritmom DES i mogu se odštampati na štampaču bankomata, navodi Trustwave.

Softver se kontroliše pomoću grafičkog interfejsa koji se pojavljuje kad se u bankomat umetne „okidačka kartica“. U malom prozoru koji se tada pojavi kriminalac ima mogućnost da u roku od deset sekundi unese jednu od deset komandi koristeći tastaturu bankomata.

To mu omogućava da pogleda broj transakcija, odštampa podatke s kartice, restartuje bankomat i čak deinstalira svoj zlonamerni softver. U meniju postoji i opcija koja omogućava da se iz bankomata izvuče kaseta s gotovinom.

Trustwave je uspeo da prikupi nekoliko verzija ovog softvera. Jedna od analiziranih je relativno rana verzija, dok su one novije unapređene značajnim novim funkcionalnostima.

Kompanija savetuje banke da skeniraju svoje bankomate i utvrde da li su zaraženi.

|Search: Find More About Softver za krađu iz bankomata sve prefinjeniji|