Intel predstavio novi štedljivi procesor

Kompanija Intel je na sajmu Computex Taipei 2009, koji se od 2. do 6. juna održava u Tajpehu, predstavila novi procesor niske potrošnje namenjen novoj klasi tankih i laganih prenosivih računara, koji se po svojim karakteristikama nalaze između Internet računara i klasičnih prenosivih računara.

Radi se o štedljivom procesoru Pentium SU2700, koji je direktan konkurent AMD-ovoj porodici procesora Neo. Novi procesor će pokretati prenosive računare koji su laki kao i Internet računari, ali imaju ekrane većih dimenzija i nude veću funkcionalnost.

Kao i AMD, Intel novi tip prenosivih računara naziva ultratankim prenosivim računarima. Njihova glavna karakteristika je laka prenosivost kao kod Internet računara, ali i visoku funkcionalnost nalik klasičnim modelima. Intel očekuje da će proizvođači novi čip ugrađivati u računare koju su tanji od jednog 2,5 cm, težine manje od 2,5 kg i cene između 500 i 1300 dolara. Novi modeli ultratankih prenosivih računara će se isporučivati sa ekranima dijagonale između 12 i 14 inča i tastaturom pune veličine.

SU2700 je prvi model u liniji novih štedljivih procesora koje je Intel namenio ultratankim prenosivim računarima. Radi se o jednojezgarnom procesoru koji radi na frekvenciji od 1,3GHz i ima 2 MB keš memorije drugog nivoa. Procesor troši znatno manje energije što omogućava autonomiju prenosivih računara od oko 8 sati. Sa druge strane, njegove performanse se ne mogu porediti sa procesorima iz serije Core 2.

|Search: Find More About Intel predstavio novi štedljivi procesor|