MasterCard-ovo istraživanje pokazalo da je zarada od finala UEFA Lige šampiona 310 miliona evra

Rim, Italija – Dva giganta svetskog fudbala će se večeras nadmetati za sumu veću od 110 miliona evra, koja će pripasti pobedniku finala UEFA Lige šampiona. Prema novom istraživanju koje je sprovela kompanija MasterCard, zvanični sponzor UEFA Lige šampiona, finalni meč je doneo evropskoj privredi prihod veći od 310 miliona evra.

MasterCard-ovo istraživanje “U srcu sportskog biznisa” koje je izradio profesor Sajmon Čedvik, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za menadžment u sportu, pokazalo je da će FK Mančester junajted i FK Barselona profitirati od povećane vrednosti igrača, novca od nagrade, sponzorstva, prodaje prava na televizijski prenos i porasta broja prodatih sezonskih ulaznica. Čak će i gubitnik zaraditi najmanje 65 miliona evra od ove utakmice.

Profesor Čedvik je došao do zaključka da će finalna utakmica ove godine doneti „finansijsku injekciju“ od 310 miliona evra, što je više od prošlogodišnjeg prihoda koji je iznosio 267 miliona evra. On smatra da je globalna ekonomska kriza ključni pozitivan uticaj jer je omogućila formiranje nove grupe fudbalskih navijača i organizacija koji evropskoj ekonomiji donose dobit od 25 miliona evra.

Ova nova grupa navijača nije prethodnih godina bila zainteresovana za UEFA Ligu šampiona ali sada traga za uzbuđenjem i načinom da pobegne od pesimizma koji je prouzrokovala teška ekonomska situacija. U tu grupu takođe spadaju i kompanije koje su zainteresovane da dobiju najbolju vrednost za svoj novac i publicitet koji UEFA Liga šampiona nudi kao i one kompanije koje žele da iskoriste svoj budžet za reklamiranje. Ovaj trend je evidentan kada su u pitanju i drugi veliki sportski događaji u 2009. Godini, kao što je NFL Superbowl gde je zabeleženo povećanje broja gledalaca i reklamne potrošnje u odnosu na 2008. godinu.

Fudbalske utakmice koje su se nedavno održale između velikih klubova, kao što je ona između FK Real Madrid i FK Liverpul, pokazale su da je interesovanje za fudbal značajno poraslo. 42 odsto televizijskih gledalaca u Španiji je gledalo ovu utakmicu. Takođe, odlučujuću utakmicu između FK Čelzi i FK Liverpul pratilo je 34 odsto televizijske publike u Velikoj Britaniji.

Najvažnije cifre:

Suma koja će pripasti pobedniku: više od 110 miliona evra
Suma koja će pripasti gradu pobedničkog tima: više od 15 miliona evra
Suma za tim koji izgubi: više od 65 miliona evra
Zarada širom Evrope: više od 75 miliona evra
Zarada grada Rima: više od 45 miliona evra
Profit od UEFA Lige šampiona 2009. godine = 310 miliona evra

Cifre uključuju i dodatnu zaradu koju je donela recesija i koja iznosi 25 miliona evra

„Finansijska injekcija“ za Rim

Prema istraživanju kompanije MasterCard, Rim će zaraditi više od 45 miliona evra kao domaćin finalne utakmice Lige šampiona. Ova „finansijska injekcija“ je rezultat pozitivne trgovinske dobiti jer će navijači trošiti novac u barovima, klubovima, prodavnicama, hotelima, gradskim atrakcijama, kladionicama i na stadionu Olimpiko. Međutim, italijanska prestonica će profitirati i na duge staze, putem većeg broja turista, sponzorstava samom gradu, kao i većoj šansi da bude domaćin sličnih „mega“ događaja u budućnosti.

Rim će zaraditi 45 miliona evra, dok je prema ranijim istraživanjima MasterCard-a Moskva, koja je bila domaćin finalne utakmice Lige šampiona 2008. godine, imala prihod od 44,5 miliona evra, dok je Atina 2007. godine zaradila 26 miliona evra. Zarada koju će Rim ostvariti je tek neznatno viša od zarade Moskve i posledica je kako centralne lokacije Rima u odnosu na ostatak Evrope tako i ekonomske krize koja je navela mnoge navijače da finale prate kod kuće umesto da otputuju do Rima.

Gradovi Barselona i Mančester takođe na dobitku

Grad iz koga pobednik finala dolazi zaradiće oko 15 miliona evra. Nakon inicijalnog priliva novca gradskim barovima, pabovima, prodavnicama i kladionicama oko samog finala, kiša novca će zapljusnuti grad pobednika usled poboljšanog imidža i reputacije grada, što će dovesti do povećanja broja turista i potrošačke aktivnosti.

Profesor Čedvik je rekao:

“UEFA Liga šampiona nije samo impresivno takmičenje između najboljih svetskih klubova, već je i veliki podsticaj za ekonomiju. Liga šampiona potvrđuje da sportski „mega“ događaji mogu da prevaziđu ekonomsku krizu zbog emotivne privrženosti navijača.

Možemo očekivati skromno povećanje kada su u pitanju ekonomske i trgovinske aktivnosti koje je moglo biti i veće da su ekonomske prilike bile drugačije, ali ostvaren je dodatni prihod od 25 miliona evra jer je više ljudi postalo zainteresovano za takmičenje zbog recesije.

Neko će odlučiti da ne otputuje u Rim, ali će potrošiti novac kod kuće. Zahvaljujući tome što je italijanska prestonica blizu Španije, Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja, njeni hoteli, ulice, prodavnice i barovi će biti puni navijača koji žele da iskuse nešto jedinstveno u životu.

Pol Melendik, direktor odeljenja za sponzorstva u kompaniji MasterCard Europe, je rekao:

„UEFA Liga šampiona je najveći fudbalski događaj u 2009. godini kada je u pitanju interesovanje Evrope i celog sveta. Jednostavno je neprocenjivo iskustvo za navijače koji su ili u Rimu ili gledaju

finalnu utakmicu kod kuće sa porodicom ili prijateljima. Naše istraživanje pokazuje da strast za fudbalom pobeđuje ekonomske uspone i padove i donosi podsticaj za određene sektore privrede.

“MasterCard je zvanični sponzor Lige šampiona od 1994. godine i za to vreme smo u srcu sportskog biznisa i olakšavamo navijačima kupovinu karata, transport do utakmica, kupovinu suvenira, i hrane i pića za gledanje utakmice kod kuće. Pomažemo svuda gde je plaćanje važno.“

Istraživanje uticaja koji su fudbalske sezone 2006-2007. godine, 2007-2008. godine, 2008-2009. godine, UEFA Liga šampiona i UEFA Evropski šampionat 2008. godine imali na privredu je sprovela kompanija MasterCard koja obezbeđuje informacije iz srca sportskog biznisa.

|Search: Find More About MasterCard-ovo istraživanje pokazalo da je zarada od finala UEFA Lige šampiona 310 miliona evra|