Poreske olakšice zajedno sa digitalizacijom šanse su za mala i srednja preduzeća

Nasa mreza prodcarst ep1

„Naša mreža“ u prvom podkastu donosi ideje na koji način srpska privreda može iskoristiti aktuelnu globalnu pandemiju za svoj razvoj i gde se kriju mogućnosti za uspeh domaćih preduzetnika

Beograd, 30. septembar 2021. godine – Smanjenje poreskog opterećenja, smanjenje stope poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10%, i vraćanje poreskog kredita u iznosu od 100% na ulaganje u osnovna sredstva, su tri dugoročne inicijative Privredne komore Srbije kako bi se sistemski omogućio bolji poslovni ambijent, rečeno je u prvoj epizodi podkasta na platformi „Naša mreža“, prvoj besplatnoj biznis platformi za mala i srednja preduzeća. Gosti podkasta bili su Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije i Borislav Miljanović, CEO i osnivač Represent System-a i član Srpske asocijacije menadžera, koji je istakao da je potrebno razmišljati o razvoju van granica Srbije.

„Potrebno je kvalitetni deo biznisa u Srbiji oslobađati poreza i dažbina da bi bili motivisani da investiraju u trku na regionalnom nivou. Dodatno, potrebna nam je snaga da investiramo, da se razvijamo i da kupujemo znanje i ljude iz inostranstva koji će pomoći srpskim firmama da osvoje region i inostranstvo jer je to jedini način da privreda raste. Više nije trend povećanje broja zaposlenih. Sada je veći problem naći kvalitetne kadrove, jer je mnogo stranih firmi koje posluju u našoj zemljiˮ, objašnjava Miljanović.

Zajedno sa domaćinom podkasta „Naša mreža“, novinarom Zoranom Stanojevićem, učesnici su istakli da istraživanja Dojče banke predviđaju da će povratak u kancelarije biti izvestan, bez obzira na kretanje pandemije, ali su saglasni da postoje delatnosti koje ne mogu preći na hibridni model rada, bez obzira na kretanje broja obolelih. Takođe, uštede koje su mnoge kompanije napravile uz pomoć rada od kuće se na neki način „prelivaju“ na gubitke određenih delatnosti koje su povezane sa ljudima koji ne dolaze na posao, poput lokalnih restorana ili taksi prevoznika.

Situaciju izazvanu koronavirusom potrebno je posmatrati kao trajno poslovno okruženje, jer ćemo sa njom morati da se borimo i u narednom periodu. Kao mogućnost za razvoj u ovim otežanim okolnostima, izuzetno važna tema za sve privrednike u Srbiji je digitalna transformacija. Zahvaljujući njoj, mala i srednja preduzeća mogu unaprediti svoj biznis i uštedeti značajne resurse, ali i vreme za realizaciju brojnih aktivnosti.

„Privredna komora Srbije ima centar za digitalnu transformaciju i više od hiljadu kompanija prijavilo se za naš program. To je jasan pokazatelj trendova i neophodnosti ovog procesa u malim i srednjim preduzećima. Istraživanja pokazuju da velika većina privrednika ne zna šta je to. Najčešće imaju predrasude da su potrebna značajna finansijska sredstva i primenjuju neka pogrešna rešenja. Zato smo im omogućili program podrške u dijagnostifikovanju problema, predlogu rešenja, pružanju konsultantskih usluga i sufinansiranje tog projekta, uz monitoring i implementacijuˮ, zaključio je Bojan Stanić.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu biće dostupan na aplikaciji i veb-sajtu www.nasamreza.rs dok će audio format biti objavljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

newsmaster