Postignut dogovor o univerzalnom evropskom punjaču telefona

Život bi uskoro mogao da bude lakši milionima korisnika mobilnih telefona u Evropi.

Industrijski šefovi u Evropska komisija dogovorili su se da porade na punjaču tipa „jedna veličina za sve“. Deset kompanija – Nokia, Sony Ericsson, Apple, Motorola, Research in Motion, Samsung LG, NEC, Qualcomm i Texas Instruments pristale su da razviju novi punjač i potpisale dogovor.

Ovo znači da korisnici više neće morati da tragaju za pravim punjačem za svoj telefon, a smanjiće se i nepotreban otpad, jer su do sada čak i savršeno dobri punjači odbacivani kad bi se pojavio nov telefon.

Iako dogovor u ovaj fazi nije obavezujući već dobrovoljan, svejedno se očekuje da će se univerzalni punjač sa mikro USB priključkom pojaviti sledeće godine, ali moći će da se koristi samo s telefonima koji podržavaju USB razmenu podataka.

Kompanije uključene u projekat pokrivaju 90% evropskog tržišta mobilnih telefona tako da će promenama biti obuhvaćena većina od 350–400 miliona korisnika širom Evrope.

Trenutno se u Evropi koristi preko 30 vrsta punjača.

Evropski komesar za industriju, Ginter Ferhojgen, rekao je da bi u budućnosti voleo da vidi i univerzalni punjač koji bi pored navedenih mobilnih telefona mogao da puni i druge telefone, kamere, fotoaparate i prenosive računare.

|Search: Find More About Postignut dogovor o univerzalnom evropskom punjaču telefona|