Ukradeno 130 miliona brojeva kreditnih kartica

Predstavnici saveznog suda u američkoj državi Nju Džersi, saopštili su početkom ove nedelje da je podignuta optužnica protiv Alberta Gonzalesa, zbog sumnje da je ukrao podatke o više od 130 miliona bankarskih računa.

U optužnici se navodi da je Gonzales, zajedno sa još dva neimenovana ruska državljana, neovlašćeno „upao“ u računarski sistem kompanije Heartland Payment Systems, koja obrađuje novčane transakcije obavljene uz pomoć bankarskih platnih i kreditnih kartica. Ukradeni podaci odnose se na kupovine obavljene u prodavnicama četiri kompanije, uključujući i dva velika lanca maloprodajnih objekata 7-Eleven i Hannaford koji širom sveta, od Kanade i SAD do Filipina i Japana, imaju više hiljada prodavnica. U tom prodavnicama se prodaju osnovne životne namirnice, ali i novine i časopisi, proizvodi za ličnu i kućnu higijenu, lutrijski listići, „brza“ hrana itd.

Optužnica tereti Gonzalesa i njegove saradnike da su u periodu od oktobra 2006. do maja 2008. godine neovlašćeno prisvojili više od 130 miliona brojeva kreditnih kartica. Da bi došli do tih podataka hakeri su u računarskoj mreži kompanije Heartland Payment Systems instalirali više zlonamernih programa čiji zadatak je bio da pronalaze i kradu brojeve platnih i kreditnih kartica.

Posebnu zanimljivost ovoj vesti daje činjenica da se 28-godišnji Gonzales već nalazi u zatvoru zbog svoje dugogodišnje hakerske i kriminalne delatnosti, kao i da je nekada sarađivao sa američkom Tajnom službom u slučaju otkrivanja i hapšenja hakerske grupe Shadowcrew, koja je imala čak 4000 pripadnika. Gonzalesova specijalnost je upravo krađa brojeva platnih i kreditnih kartica, a u zatvoru se trenutno nalazi zbog upada u računarski sistem kompanije TJMaxx, koja je takođe vlasnik lanca maloprodajnih objekata, kao i upada u računare kompanije Dave & Buster, koja je vlasnik lanca restorana u SAD. Radi se o velikim kompanijama, sa velikim brojem kupaca i klijenata, pa su i štete u slučajevima krađe ličnih podataka višemilionske. Samo šteta naneta kompaniji TJMaxx dostigla je iznos od 200 miliona dolara.

Predstavnici suda saopštili su da bi Gonzales i njegovi saradnici, ukoliko budu proglašeni krivim, mogli biti osuđeni na kaznu do 25 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu do 500.000 dolara.

newsmaster