Nova digitalna kamera ravnog dizajna DMC-GF1 namenjena

Kompanija Panasonic je liniju nove generacije digitalnih fotoaparata LUMIX G Micro System sa sistemom zamenljivih objektiva obogatila potpuno novim modelom DMC-GF1. Novi model DMC-GF1 se na tržištu pojavljuje kao najmanji i najlakši fotoaparat sa ugrađenim flešom, karakteriše ga sofisticiran tanak oblik, a u isto vreme je i elegantan i kompaktan. Novi model GF1 se pozicionirao kao treći model u okviru revolucionarne serije G digitalnih fotoaparata sa sistemom zamenljivih objektiva koji su zasnovani na standardu Micro Four Thirds system. Kompanija Panasonic je brzo ovladala tržištem zahvaljujući prvom modelu iz ove serije – kompaktnom i laganom modelu DMC-G1 prikladnih dimenzija i izvanrednog kvaliteta slike. Kompanija je proširila ponudu predstavivši DMC-GH1, model unapređen video zapisom AVCHD full-HD.

Najnoviji član porodice, model DMC-GF1 ima sofisticiran oblik, nudi veliku mogućnost funkcija, pruža beskompromisnu efikasnot, maksimum u tehničkom smislu, kao i fotografisanje s lakoćom. Model GF1 detaljno optimizuje sistem kamere kako bi obezbedio izvanredan kvalitet slike. U stanju je da zabeleži sasvim mirne trenutke, ali i precizne, prelepe pokretne slike. Među funkcijama modela GF1 jeste i napredni AVCHD Lite movie, idealan za snimanje HD filmova i povezivanje sa ostalim AV uređajima, a takođe ima i opciju snimanja formata Motion JPEG, koji nudi veliku kompatibilnost sa računarima.

Kao što je i predloženo u opisu ovog ’’sofisticiranog tankog’’ modela, GF1 omogućuje svojim korisnicima mnoštvo kreativnih opcija. Bilo da snimaju fotografije ili video zapise, korisnici su u mogućnosti da izaberu nekoliko trenutnih filtera u modu My Color ili da primene niz jedinstvenih tekstura koje su dostupne u modu Film.

Pored toga što sadrži funkcije koje su pogodne za početničko snimanje, poput popularnog moda Intelligent Automodela LUMIX, model DMC-GF1 takođe pruža mogućnost jedninstvenih funkcija kao što su merenje ekspozicije, pregled blende i brzine zatvarača kroz opciju „Live View“. Broj dodatnih opcija, počevši od opcije „Live View Finder“ koji omogućava redovni „live view“, čini fotografiju zabavnijom dok korisnik širi svoja umetnička umeća.

Sa neograničenim mogućnostima, model GF1 može biti pronađen u četiri privlačne boje, lak je za nošenje i zadovoljava potrebe korisnika svih nivoa. Iskusni fotografi će u njemu videti idealni aparat za svaki dan, a onima za koje je ovakav sistemski fotoaparat nešto novo biće pružena šansa da istraže područja fotografije daleko van granica kompaktnih fotoaparata.

1. Najmanji i najlakši digitalni fotoaparat na svetu sa objektivom koji se menja, ugradnim flešom i ravnim umetničkim dizajnom

Model GF1 ne koristi petostranu prizmu koja se nalazi kod drugih standardnih fotoaparata kod kojih objektiv može biti zamenjen. Zahvaljujući ovoj strukturi bez ogledala, kompanija Panasonic je postigla ne klasični dizajn aparata koji uveliko utiče na smanjenje veličine i težine. Dizajniran tako da predstavlja maksimalno tanak model – GF1 jeste za 35 odsto manji u zapremini i 26 odsto lakši od modela DMC-G1 koji je sve do sada predstavljao najkompaktniji model G.
Iako je model GF1 male veličine, funkcije su mu i dalje velikobrojne. Opremljen je ugradnim flešom. Može se pohvaliti velikim ekranom Intelligent LCD od 3.0 inča sa širokim uglom gledanja i punom rezoluijom od 460.000 tačaka. Tako, korisnici mogu da uživaju u živopisnim slikama sa izuzetnim detaljima i kada snimaju i kada gledaju plodove svoga rada. Ekran Intelligent LCD takođe nudi veoma finu automatsku kontrolu pozadinskog osvetljenja koja u kombinaciji sa visokom rezolucijom omogućava izvrstan pregled slika kako u uslovima sunčanog područja, tako i u mračnim zatvorenim prostorijama. Model GF1 je kompatibilan sa izbornim opcijama Live View Finder(DMW-LVF1), što omogućava funkciju potpunog živopisnog pregleda i pokrivanje 100 odsto vidnog polja bez obzira na to koji objektiv se koristi.

Kompanija Panasonic je posebno obratila pažnju na lakoću korišćenja u dizajnu modela GF1. Opcija „drive mode“ i obratni/klik brojčanik su ugrađeni tako da je predviđeno minimalno pomeranje prstiju. Precizna postavka dugmeta I jednostavan I logičan interfejs menija zajedno čine da upotreba ovog aparata bude laka I intuitivna.

2. Visok kvalitet slike kao fotoaparat sa sistemom zamene objektiva

Tip 4/3 12.1-megapiksela senzor Live MOS uobličen u model DMC-GF1 nudi najbolje rezultate – vrhunski kvalitet slike senzora CCD i manju potrošnju energije senzora CMOS. Napredna tehnologija koja omogućava čitanje četiri kanala podataka u isto vreme takođe pomaže modelu GF1 da prezentuje potpuni živopisni pregled od 60 frejmova po sekundi i verno da reprodukuje slike visoke rezolucije sa finim detaljima i bogatom gradacijom.

Kad je u pitanju obrada slika LSI, karakteristike novog modela Venus Engine HD su izuzetno napredne sposobnosti signalnog obrađivanja. Ovaj prefinjeni LSI razdvaja hromske smetnje od smetnji osvetljenja i primenjuje optimalnu redukciju smetnje na svaku od njih, tako da možete da zabeležite jasne i divne slike čak iako snimate na visokim nivoima osetljivosti ISO. Model Venus Engine HD takođe omogućava nezavisnu kontrolu gradacije za crvenu, zelenu i plavu boju u ovom modelu, tako da se čak i nežne nijanse mogu verno reprodukovati.

Lako se povezujući sa senzorom Live MOS, model Venus Engine HD beleži slike iznenađujuće visoke rezolucije od 12 megapiksela i to sa izuzetnom preciznošću. Signali koji sadrže veliki broj slika se šalju sa Live MOS senzora na izborni Live View Finder brzinom od 60 fps, što za rezultat ima jasan i gladak živopisni pregled. Model Venus Engine HD takođe poržava veliki broj funkcija, uključujući HDMI output.

Fotoaparati Lumix G Micro System opremljeni su visokoefektivnim sistemom za redukciju prašine. Ukoliko prašina ili neka druga čestica dospe unutar aparata dok menjate objektiv, to može biti odraženo kao mrlja na vašim fotografijama. Ovaj sistem unutar modela GF1 omogućava da se ovo spreči i to postojanjem supersoničnog talasnog filtera ispred senzora Live MOS. On odbija prašinu i druge čestice efikasno tako što vibrira u vertikalnom smeru oko 50 000 puta u sekundi.

3. Mnoštvo mogućnosti koje podstiču kreativnost fotografa

Nove funkcije modela GF1 uključuju i mod My Color uz ukupno sedam unapred osmišljenih efekata – izražajnost, retro, harmonija, elegancija, monohrom, dinamična umetnost i silueta, upotpunjeni prethodnim modom Custom, koji korisnicima omogućava da ručno podese boje, osvetljenje i nivo zasićenja. Zahvaljujući funkciji Live View, korisnicima je omogućeno i da vide kako ove postavke utiču na fotografiju pre samog snimanja, obezbeđujući jednostavnije snimanje željenog raspoloženja ili atmosfere. Ukoliko žele da postignu još složenije efekte, korisnici mogu da izaberu jedan od ukupno devet modova Film, i da podese kontrast, oštrinu i nivo zasićenja. Model GF1 takođe obezbeđuje ukupno 16 modova Scene, uključujući novi mod Peripheral Defocus mode koji se oštro fokusira na sam subjekat, ublažavajući fokus oko njega. Ovi modovi mogu biti korišćeni i prilikom snimanja video zapisa, omogućavajući korisnicima da kreiraju video zapise sa dramskim i pozorišnim efektima, bez potrebe da ih montiraju nakon snimanja.

4. Zakoračite u novu dimenziju igranih filmova uz pomoć nove generacije AVCHD Lite

Model DMC-GF1 pruža mogućnost snimanja video zapisa visoke rezolucije 1280 x 720 u formatu AVCHD koji se odlikuje mogućnošću dugog snimanja i naglašene kompatibilnosti sa audio-video uređajima. Sam postupak korišćenja uređaja je vrlo jednostavan. Započinje pritiskom na dugme koje se nalazi pri vrhu uređaja dok većina podešavanja za uslikavanje sledi odmah za tim, što je pogodno kada snimate i fotografiju i video zapis istog predmeta u istoj situaciji. Format HD Motion in 1280 x 720 se takođe može izabrati kao format alternativnog snimanja video zapisa, pored formata QVGA, VGA i WVGA, koji su kompatibilniji sa računarima.

Čak i sami početnici mogu da zabaleže izvrsne video zapise uz model DMC-GF1, jer im je na raspolaganju i mod IA (Intelligent Auto) za snimanje pokretnih slika. Optički stabilizator slike neutrališe drhtanje ruku prilikom korišćenja zuma high-powered. Opcija Face Detection automatski prepoznaje lica u objektivu i podešava fokus, ekspoziciju, kontrast i boju lica, kako bi ona uvek lepo izgledala. Intelligent Exposure neprestano proverava nivo svetla samog ambijenta i podešava postavke ekspozicije kako se uslovi menjaju, a sve sa ciljem sprečavanja žutih mrlja i blokiranih senki. Opcija Intelligent Scene Selector može biti automatski podešena na modovima Normal, Portrait, Macro, Scenery i Low Light u zavisnosti od situacije, kako bi bio optimizovan vizuelni kvalitet.

Wind Cup je takođe jedna od funkcija koja ublažava buku vetra.

5. Contrast AF system omogućava napredne funkcije

Opcija Contrast AF system, koja je ugrađena u modelu DMC-GF1, ne samo da je precizna, već je i na najvišem nivou u ovoj industriji (npr. oko 0.3 sekunde sa Lumix G standardnim objektivom za zumiranje H-FS014045). Korisnicima je omogućen veliki izbor modova AF, uključujući višestruku oblast moda AF sa 23 područja fokusa, jedna oblast moda AF sa područjem fokusa po izboru, opcije Face Detection i AF Tracking. Model GF1 ima i Quick funkciju AF koja počinje fokusiranje čim korisnik usmeri fotoaparat – ne čekajući da on ili ona letimično pritisnu okidač. Ovo omogućava brže fokusiranje koje treba da doprinese snimanju subjekta pre nego što pravi trenutak prođe. Opcija AF ima svoj predmet u fokusu u svakom trenutku.

6. Sjajne fotografije ne prave samo profesionalci – mod IA (Intelligent Auto)

Kompanija Panasonic je uspela da postigne neverovatnu lakoću korišćenja uređaja nastavljajući da usavršava mod IA.

Uz funkciju Face Recognition moguće je registrovati i do šest lica, a tri je moguće istovremeno prepoznati kako bi bila prikazana njihova imena prilikom registracije. Moguće je registrovati slike tri lica i time je dramatično povećana preciznost same detekcije. Po završetku, ukoliko se poznato lice pojavi u vašem objektivu, fotoaparat će prikazati ime koje ste naveli za tu osobu, dajući prioritet fokusu i ekspoziciji, tako da registrovano lice bude jasno i ima oštar fokus. Prilikom ponovnog prikazivanja, koristeći opciju Category Playback možete da odaberete prikaz samo onih fotografija koje sadrže već registrovana lica. Takođe, možete da gledate seriju različitih slika samo određene osobe.

Uz opciju AF Tracking, model GF1 je moguće pričvrstiti za bilo koji predmet i održavati fokus čak i kada ga pomeramo – što omogućava snimanje lepih i jasnih snimaka kada se iznenada ukaže prilika za tako nešto. Sasvim jednostavno naciljajte, zaključajte i snimajte.

Pored već pomenutih naprednih funkcija, mod IA poseduje i osnovne funkcije koje su korisnicima dobrih digitalnih fotoaparata neophodne. To obuhvata funkciju MEGA O.I.S, koja sprečava pojavu mutnih snimaka prouzrokovanu drhtanjem ruku, kao i funkciju Intelligent ISO Control, koja smanjuje zamagljenost prilikom kretanja podešavanjem osetljivosti ISO ukoliko se predmet kreće u samom toku snimanja.
Opcija Intelligent Exposure optimizuje ekspoziciju u svakom delu snimka, sprečavajući pojavu blokiranih senki i žutih mrlja i potpomaže reprodukciji gradacije i detalja. Sada uz to ide i automatska funkcija kompenzacije pozadinskog svetla, koja biva aktivirana svaki put kada fotoaparat detektuje predmet sa pozadinskim osvetljenjem. Opcija Intelligent Scene Selector automatski detektuje četiri najčešće situacije tokom snimanja – portret, pejzaž, krupan plan i fotogarfije sa slabim osvetljenjem – i biva prebačena na odgovarajući mod Scene.

Korisnik može jednostavnim izborom moda IA da aktivira sve ove korisne i pogodne pomoćne funkcije.

7. Velike mogućnosti proširivanja

Pored objektiva LUMIX G, modeli LUMIX DMC-GF1 i LUMIX G Micro System mogu da koriste bilo koji zamenljivi objektiv koji je u skladu sa standardom Four Thirds preko neobaveznog ugrađenog adaptera DMW-MA1 i sa prestižnim objektivom Leica M/R preko formata DMW-MA2M ili MA3R.

Sa modelom LUMIX G Micro System i rastućim asortimanom objektiva koji postaje sve dostupniji, izražajne mogućnosti su neograničene.

Opcija Hot shoe koja se nalazi na vrhu Vam omogućava da priključite i opciju tilt-shift Live View Finder (DMW-LVF1) od 1.04x (0.52x*), 202,000-dot, 100 odsto vidno polje.

Live View Finder: DMW-LVF1 NEW
Spoljašnji fleš: DMW-FL220(GN22) / DMW-FL360(GN36) / DMW-FL500(GN50)
PL Filter: DMW-LPL46
ND Filter: DMW-LND46
MC štit: DMW-LMC46
Ugrađeni adapter: DMW-MA1, DMW-MA2M, DMW-MA3R
Paket baterija: DMW-BLB13
Kabal DC: DMW-DCC3
Snimanje daljine: DMW-RSL1
Kaiš: DMW-SSTL1

8. O priloženom softveru PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition

Najnovija verzija u okviru uzbudljivog software PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition omogućava vam da sa većom lakoćom pregledate, uređujete i arhivirate snimljene sadržaje. Koristeći ovaj softver, možete da uredite i uklonite neželjene delove vaših video zapisa snimljenih u formatu AVCHD Lite. Saržaje snimljene u foratu AVCHD Lite možete direktno narezati na DVD kako bi ih gledali na Blu-ray Disc plejeru.

Kao alternativu možete koristiti softver kako bi prebacili sadžaj u format MPEG2 i narezali ga na DVD.

Uz PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition, softver automatski sortira vaše snimke u virtualne foldere koji su napravljeni u odnosu na lica koja ste registrovali. Takođe, možete uživati u slajdovima sa različitim efektima i koristiti muzičku biblioteku iTunes kao muzičku podlogu. Pokretne slike možete direktno prebaciti na YouTube pomoću ugrađenog prepisivača YouTube.

newsmaster