U Srbiji, u prvom polugodištu pad prodaje računara 18%

U prvom polugodištu 2009. godine, na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije, prodato je ukupno nešto više od 320 hiljada personalnih računara, što predstavlja pad prodaje od 19,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara koje je sprovela analitička kompanija IDC Adriatics.

Najveći pad broja isporučenih PC računara u prva dva kvartala 2009. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabeležen je u Hrvatskoj (24%). Kada se uporede ove tri zemlje, na tržištu Srbije prodato je najviše računara, dok je jedina pozitivna stopa rasta zabeležena u Sloveniji, i to u segmentu prenosivih računara.

Na tržištu Srbije, IDC je u prvom polugodištu ove godine zabeležio isporuku od ukupno 140.007 personalnih računara, odražavajući pad od 18,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najviše je prodato stonih računara (99.218), što je pad prodaje od oko 18% u odnosu na 2008. Prodato je 39.337 prenosivih računara i 1.452 servera, što čini pad prodaje od 19%, odnosno 50%.

Drugo tromesečje 2009. godine u Srbiji obeleženo je padom kupovne moći, povećanjem nezaposlenosti, smanjenjem potrošnje, što bi moglo dovesti do snižavanja cena računara. IDC očekuje da će trenutna ekonomska situacija poslužiti kao katalizator prelaska na prenosive i Internet računare, koji će biti glavni pokretači rasta na tržištu.

Stoni računari čine oko 71% ukupnog tržišta u Srbiji, prenosivi račnunari oko 28%, a serveri samo 1%.

Kompanija ComTrade nalazi se na vodećoj poziciji po broju isporučenih računara, na drugom mestu je Toshiba, a na trećem mestu po broju prodatih računara je HP.

|Search: Find More About U Srbiji, u prvom polugodištu pad prodaje računara 18%|