Lotus Symphony na USB uređajima Keepod

IBM je objavio da se njegova besplatna programska svita za produktivno kancelarijsko poslovanje Lotus Symphony sada može dobiti na USB uređajima zvanim Keepod koje pravi italijanska kompanija NSEC.

Symphony se zasniva na paketu OpenOffice.org i sadrži programe za obradu teksta, tabelarno izračunavanje i pravljenje prezentacija. Nova Keepod verzija koristi VMwareov softver za virtuelizaciju koji aplikacije pakuje u izvršnu datoteku izolovanu od operativnog sistema računara, čime se ublažavaju problemi vezani za kompatibilnost i bezbednost.

Keepod uređaji su veličine kreditne kartice i sadrže do 16 GB podataka. Cene im se kreću od 20 evra za osnovnu verziju od 2 GB, do 60 evra za verziju sa 16 GB. Bezbedna verzija od 2 GB sa hardverskim šifrovanjem algoritmom AES i ključem od 256 bita košta 70 evra.

Mada će opcija na USB-u učiniti da Symphony postane privlačnija većem broju korisnika, Microsoft i dalje čvrsto drži tržište softverskih paketa za kancelarijsku produktivnost. Osamdeset posto ispitanika u istraživanju koje je ranije ove godine sproveo Forrester Research kazalo je da njihove kompanije koriste neki oblik Officea, a 78,4% ne planira da koristi ništa drugo.

IBM formalno ne prati broj instalacija ali procenjuje da Symphony koristi oko deset miliona ljudi. Mnoge kompanije su u fazi isprobavanja kroz pilot programe ili ograničeno korišćenje u pojedinim sektorima. Verzija Keepod je odgovor na veliki pritisak kompanija koje na ovaj način žele da podrže svoje mobilne radnike.

IBM očekuje da će zanimanje za Symphony značajno porasti sledeće godine kad se objavi nova verzija zasnovana na kodu za OpenOffice 3. (M.V.)

newsmaster