Tvorac baze MySQL pokrenuo kampanju da je spasi

Finac Majkl „Monti“ Videnius, tvorac MySQL-a, pokrenuo je preko veba kampanju da „spasi“ ovu bazu otvorenog koda od „stega“ kompanije Oracle, koja nastoji da kupi njenog aktuelnog vlasnika, Sun Microsystems.

Oracle je u aprilu objavio kako planira da kupi Sun za 7,4 milijardi dolara, ali ugovor o kupovini je na čekanju dok evropske vlasti koje se protive kupovini ne sprovedu istragu da li se njime krši antimonopolski zakon. Jedan od ključnih razloga njihove zabrinutosti, a isto važi i za zagovornike otvorenog koda, jeste budućnost baze MySQL pod Oracleom, koji već drži znatan deo tržišta baza podataka sa sopstvenim patentiranim proizvodom.

Ukoliko korisnici sada podignu glas evropske vlasti mogle bi da zaustave spajanje ili da nateraju Oracle da ponudi izvesne ustupke i garancije u odnosu na MySQL, napisao je Videnius u svom saopštenju.

On tvrdi da je Oracle kontaktirao „stotine svojih velikih klijenata“ i zatražio od njih da lobiraju u Evropskoj uniji da podrži sklapanje ugovora o kupovini. Korisnicima je rekao da će uložiti više novca u razvoj baze MySQL a da će se i ukoliko je bude napustio njeni kodni izdanci „pobrinuti da opstane“.

Sam Videnius upravo vodi jedan takav projekat, MariaDB, ali i pored toga smatra da takvi napori nisu dovoljni.

„To što će uložiti više novca u razvoj, nije dokaz da će se dobiti bilo šta korisno ili da će MySQL nastaviti da bude konkurentna snaga na tržištu kakva je sada“, kaže on. „Bilo kakav izdanak nije dovoljan da održi MySQL u životu u budućnosti, ukoliko Oracle, kao vlasnik autorskih prava, u bilo kom trenutku odluči da je ugasi ili da zatvori neke delove njenog koda.“

Pre deset godina MySQL se pretežno koristila za veb aplikacije, ali je u međuvremenu postala veoma funkcionalna i skalabilna a uz to uliva poverenje i koristi se u razne svrhe, dodao je on.

„To ne samo da plaši već i povređuje Oracle svakog dana. Naravno da baza Oracle ima daleko više funkcija, ali MySQL već sada radi mnogo toga za šta je često korišćen Oracle i pomaže ljudima da uštede puno novca. Zbog toga nisam ubeđen da će Oracle biti dobro utočište za MySQL.“

Videnius traži od istomišljenika da javno objave svoju zabrinutost tako što će poslati pisma Evropskoj uniji, pisati o problemima vezanim za Oracle i MySQL i govoriti o tome svojim rukovodiocima u kompanijama.

Prve reakcije na Videniusov poziv bile su mešovite, od jedne koja poziva da se odmah digne na noge i suoči sa zlom, do druge u kojoj se podseća da je Videnius prodao MySQL (što je u redu) i da Oracle ima pravo da sa tom bazom radi šta mu je volja ako je kupi i postane njen vlasnik.

Oracle je u ponedeljak javno objavio deset obećanja korisnicima i razvijačima baze MySQL koja će važiti još pet godina posle spajanja, na šta je EU odgovorila saopštenjem „da su ta obećanja važan novi element koji se mora uzeti u obzir u tekućoj istrazi“. U njemu je čak ponovljena i ranija izjava komesarke za tržišna nadmetanja Neli Krus, da je optimista u pogledu postizanja zadovoljavajućeg rešenja. Međutim, krugovi bliski komesarki nisu uvereni da će ona prihvatiti ova javno izrečena obećanja.

Evropska unija je svoje primedbe na udruživanje kompanija Oracle i Sun dostavila pre mesec dana, a potom je nedelju dana kasnije pomerila krajnji rok za zaključenje svoje istrage o kupovnom ugovoru sa 19. januara na 27. januar 2010. kako bi Oracle imao dovoljno vremena da pripremi svoju argumentaciju. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster