Apple podneo protivtužbu protiv Nokije

Kompanija Apple je krajem prošle nedelje saopštila da će podneti protivtužbu protiv kompanije Nokia, zbog toga što je finski proizvođač mobilnih telefona navodno neovlašćeno koristio 13 njenih patenata.

Nokia je u oktobru ove godine u okružnom sudu američke države Delaver podnela tužbu protiv kompanije Apple, u kojoj je optužuje da je prekršila deset njenih patenata vezanih za tehnologiju koja omogućava da se iPhone koristi za telefoniranje i povezivanje s Internetom.

Iako kompanija Apple u svojoj protivtužbi tvrdi da je Nokia zloupotrebila 13 njenih patenata, predstavnici kompanije nisu precizirali o kojim se patentima ili tehnologijama radi. Ali, to ne znači da nisu bili spremni da odapnu „otrovne strelice“ prema svom konkurentu. „Druge kompanije treba da se takmiče sa nama tako što će izumeti svoje tehnologije, a ne da kradu od nas“, izjavio je Brus Suvel, glavni pravni zastupnik Applea i stariji potpredsednik kompanije.

Appleova protivtužba predstavlja tipičan obrazac po kome se odvija ova vrsta sporova, u kojima se tvrdnje oko patenata koriste u pokušaju da se nametne nagodba. Tužba takođe označava i da Apple nastavlja intenzivno da investira u tržište mobilnih uređaja i da je spreman da ide daleko u odbrani svoje pozicije na tržištu.

Kao i obično, medalja ima i drugu stranu. Vest o Appleovoj tužbi protiv Nokije dolazi samo nekoliko dana nakon što je okružni sud u istočnom Teksasu naredio Appleu da plati odštetu u iznosu od 21,7 miliona dolara kompaniji Opti iz Palo Alta u Kaliforniji, zbog bespravnog korišćenja njenog patenta u vezi optimizacije memorije. (M.S.)

newsmaster