Novi interfejs za mobilne telefone biće iz vazduha

Naučnici sa Tokijskog univerziteta su predstavili novu tehnologiju, koja bi ako postane komercijalna, mogla da omogući upravljanje mobilnim telefonom pokretima prstiju, bez dodirivanja telefona.

Istraživači su napravili korisnički interfejs za mobilni telefon gde korisnik prstom može da upravlja pokazivačem, crta u tri dimenzije, bira brojeve ili ispisuje tekst pokazujući odgovarajuće tastere prikazane na ekranu mobilnog telefona.

I ranije se pojavilo nekoliko sličnih rešenja, ali japanski istraživači su uspeli da naprave interfejs koji od korisnika ne zahteva da na prstu ima specijalne oznake koje bi omogućile praćenje njegovih pokreta. Oni su uspeli da u mobilni telefon ugrade digitalnu kameru velike brzine koja može da snimi čak 154 slike u sekundi i tako prati pokrete prsta u tri dimenzije i odredi pokrete koji simuliraju pritiskanje tastature.

Projekat je još uvek u eksperimentalnoj fazi i omogućava praćenje samo jednog prsta, ali istraživači najavljuju da će se uskoro pojaviti sa rešenjem za praćenje svih pet prstiju. (A.S.)

Izvor: Mikro
[ad#234x60vesti]

newsmaster