Novi e-čitač s velikim ekranom

Izdavačka kompanija Hearst načiniće krupan korak napred sledeći svoju strategiju čitača e-knjiga Na predstojećoj izložbi Consumer Electronics Show u Las Vegasu prikazaće čitač koji je napravila kompanija Skiff (ranije poznata kao FirstPaper) zahvaljujući značajnoj podršci ovog medijskog giganta. Skiff Reader ima ekran optimizovan za čitanje novina i magazina a koristiće se u bežičnoj 3G mreži kompanije Sprint.

To što je postigla kompanija Skiff značajno je iz nekoliko razloga. Kao prvo predstavljaće okosnicu Hearstovog ambicioznog plana da vrati pretplatnike od kojih su mnogi napustili papirna izdanja, jer su se opredelili za besplatne sadržaje s veba. Drugo, Skiff je postao izazivač postojećim (i budućim) e-čitačima kao što su Amazon Kindle i Kindle DX , Barnes & Noble Nook, Sony Reader i misteriozna tabla koju Apple namerava da predstavi krajem meseca.

Skiff Reader ima taktilni ekran dijagonale 29,2 cm (11,5 inča), neuobičajeno velik za jedan e-čitač (Kindle DX ima ekran od 24,6 cm) i napravljen korišćenjem savitljive čelične folije umesto staklene podloge kao kod drugih čitača. Prihvata komande prstima ili pisaljkom. Dizajnirao ga je LG Display a napravljen je tako da izdrži habanje koje će morati da podnosi u kolima ili učionici, u vozu ili autobusu, na aerodromskom terminalu i na bilo kom drugom mestu gde ljudi sa sobom nose novine ili magazin (uključujući i WC, naravno).

Kao i kod većine drugih čitača ni njegov ekran nije u boji, tako da neće moći da posluži i kao medijski plejer. Međutim, rezolucija ekrana je nesumnjivo impresivna – 1200 x 1600 piksela. Uređaj je uz to veoma tanak (6,8 mm) i veoma prenosiv, jer je težak 500 grama a ne mora se puniti po nedelju dana.

Za povezivanje Skiff Reader pored bežične 3G mreže koristi i Wi-Fi, a za žično povezivaje ugrađen je USB 2.0 priključak. Ugrađena memorija od 4 GB stavlja korisniku na raspolaganje nešto više od 3 GB, a za proširenje se mogu koristiti SD kartice. Naravno, uređaj ima ugrađen zvučnik i priključak za slušalice

Sprint će ga ponuditi na preko 1000 prodajnih mesta u SAD kasnije ove godine, ali su cena i drugi detalji još uvek nepoznati. Korisnici će moći da kupuju novine, knjige, mrežne dnevnike i druge sadržaje od više izdavača. Svi ti sadržaji će izgledom podsećati na papirna izdanja, ako je verovati slikama koje je Skiff objavio.

Ponuđači sadržaja verovatno će ove čitače nuditi po dotiranim cenama korisnicima koji potpišu dugoročni ugovor o pretplati, slično kao što to čine operateri mobilne telefonije. Sadržaj za Skiff Reader moći će da se čita i na drugim uređajima, uključujući presonalne računare i pametne telefone.

Ostaje da se vidi hoće li Skiffov poslovni model spasiti dnevne novine, nedeljne i mesečne magazine i da li će ekran njegovog uređaja izdržati izazove svakodnevnog korišćenja, ali izvesno je da će se čitači e-knjiga i elektronske table ubrzo pretvoriti u jednu od najzanimljivijih tehnoloških priča 2010. godine. (M.V.)

Izvor: Mikro

[ad#234x60vesti]

newsmaster