Intel proširuje platforme zasnovane na procesorima Intel® Atom™

  • Intel je prikazao svoju prvu platformu zasnovanu na Intel® Atom™  procesoru, namenjenu skladištenju podataka za narastajuće tržište kućnih ili malih kancelariskih uređaja
  • Novi jednojezgarni i dvojezgarni čipovi omogućavaju podešavanje performansi i fleksibilnost, a mogu se pokretati sa Microsoft Windows Home servera i Linux operativnih sistema
  • Vodeći prodavci uređaja namenjenih skladištenju podataka kao što su LaCie*, LG Electronics*, QNAP*, Synology* i Thecus* planiraju proizvode zasnovane na novoj Intel Atom procesorskoj platformi
  • Intel Atom procesori namenjeni ugradnim (embedded) aplikacijama idealni su za različite tržišne segmente uključujući štampanje slika, digitalni nadzor i industriju

CEBIT, HANOVER, Nemačka, 4. mart 2010. godine – Kompanija Intel Corporation danas je predstavila prvu platformu zasnovanu na Intel® Atom™ procesoru, optimizovanu za umrežene kućne uređaje i male kancelarijske uređaje za skladištenje podataka.

Energetski efikasna platforma sastoji se od jednojezgarnog Intel® Atom™  D410 procesora ili dvojezgarnog D510 i Intel® 82801IR I/O kontrolera i omogućava performase i input/output (I/O) konektivnost neophodnu za zahteve vodećih prodavaca uređaja za skladištenje podataka kao što su LaCie*, LG Electronics*, QNAP*, Synology* i Thecus*.

Kućni server i SOHO umreženi uređaji za čuvanje podataka (network-attached storage – NAS) podržani su novom platformom zasnovanom na Intel Atom procesoru kao centralnoj jedinici koja organizuje, upravlja, štiti i razmenjuje dokumente, slike, video i muzičke sadržaje za kuću ili male kancelarije. Ovo čini mogućim čuvanje digitalnih sadržaja na bezbedan način i način na koji oni postaju dostupni bilo kada i bilo gde.

„NAS sisteme su tradicionalno upotrebljavale kompanije da bi upravljale i čuvale i pristupale podacima” kaže Seth Bobroff, generalni menadžer grupe Intel Data Center, odeljenja za uređaje za skladištenje. „Danas, domaćinstva i male kancelarije imaju veliki broj desktop, laptop i nettop računara i mobilnih telefona koji stvaraju i koriste digitalne sadržaje. Ovaj napredak u mobilnosti, zajedno sa eksplozivnim rastom podataka i medija stvara potrebu za centralizovanim i pojednostavljenim mrežnim rešenjem za skladištenje za kućne i male kancelarije.”

Sa više od 50 odsto uštede energije i unapređenim performansama u poređenju sa prethodnom generacijom Intel Atom procesora uparenih sa Intel 82801IR I/O kontrolerom, prodavcima je omogućeno da ponude isplativ a opcijama bogat i veoma pouzdan sistem koji može odgovoriti potrebama razvijajućeg tržišta uređaja za kućne i male kancelarije.

„Predstavljanje Intel Atom procesora jeste ključni napredak koji će iz korena promeniti kapacitet rešenja za skladištenje podataka kompanije LaCie na ključnim tržištima” izjavio je Erwan Girard, menadžer odeljenja professional business, u kompaniji LaCie. „Veoma smo zadovoljni što ćemo biti u prilici da sarađujemo sa kompanijom Intel i iskoristimo ovu novu tehnologiju kako bismo ponudili novi nivo moćnih karakteristika našim potrošačima.”

Zasnovan na Intel Atom procesoru D510, uređaj N4B2 NAS kompanije LG izvodi brzo „čitanje” i „pisanje” fajlova sa velikom količinom podataka i omogućava da 20 korisnika istovremeno koristi podatke visoke definicije (30Mbps) u okviru lokalne mreže.

„Kako multimedijalne biblioteke rastu, tako raste i potreba za sigurnim i velikim uređajima za skladištenje podataka,” izjavio je Dong-Keun Lee, potpredsednik u odeljenju DS Division, kompanije LG Electronics. „Umreženi uređaji za skladištenje podataka postali su više od običnih fensi disk drajvova. Sada su oni sigurna skladišta za vaše neponovljive fotografije, pesme i dokumenta. Sa inovativnim i brzim karakteristikama za procesuiranje podataka modela N4B2, pojavljujemo se kao lider u ovom segmentu.”

Nova platforma poseduje šest PCI Express* slotova, 12 USB 2.0 portova, funkciju port multiplier i portove eSATA koji omogućavaju proizvođačima da dodaju periferne uređaje i prošire kapacitet uređaja za skladištenje podataka. Platforma takođe ima mogućnosti hot plug za jednostavno povećanje kapaciteta i integrisani gigabit Ethernet MAC kontroler za poboljšane transfere podataka ka i od kućnog servera. Platforma takođe nudi mogućnost za podršku operativnih sistema Microsoft Windows Home Server* i Linux otvorenog koda.

Dodatne informacije su dostupne na adresi intel.com/go/storage.

Intel Atom procesori u osnovnim uređajima

Kompanija Intel je takođe predstavila dva jednojezgarna Intel Atom procesora, N450 i D410, i prvi dual-core Intel Atom procesor, D510, namenjen ugradnim uređajima. Sa sedmogodišnjom garancijom, ugradne platforme zasnovane na Intel Atom procesoru idealne su za male, energetski efikasne uređaje.

Ova tri procesora dolaze u paru sa I/O kontrolerom dizajniranim za tržište ugradnih uređaja – Intel® 82801HM I/O kontroler – za 2-čipna rešenja koja omogućavaju bogate I/O sposobnosti i daju fleksibilnost uz pomoć high-bandwidth interfejsa, uključujući PCI Express*, PCI*, SATA i USB 2.0.

Više informaicja o Intel Atom procesorima namenjenim ugradnim uređajima možete pronaći na adresi Intel Embedded Press Kit.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na  www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com

newsmaster