Intel na sajmu CeBIT 2010: Stvaramo zajedničku IT budućnost

Hanover/CeBIT, Feldkirchen, Nemačka, 2. mart, 2010. godine – U skladu sa ovogodišnjim sloganom sajma CeBIT, „Stvaramo budućnost – zajedno“, slogan kompanije Intel biće fokusiran na informacione tehnologije i na činjenicu da one ne samo da doprinose radnoj produktivnosti i poboljšanju kvaliteta života, već nude odgovor na pitanje kako globalno umreženi sistemi mogu pomoći u socijalnim, ekonomskim i ekološkim promenama. Kristian Morales, potpredsednik i generalni direktor kompanije Intel za Evropu, Bliski istok i Afriku, objasnio je na konferenciji za medije kako kompanija Intel napreduje u ovom procesu. Dajan Brajant, potpredsednica i direktorka za komunikacije kompanije Intel, predstavila je način na koji IT doprinosi povećanju vrednosti unutar same kompanije. Intel će na sajmu CeBIT takođe predstaviti inovacije u oblasti procesora: kompanija će debitovati u Evropi, sa  Nehalem-EX procesorima koji će biti predstavljeni uživo u Hanoveru zajedno sa Westmere-EP procesorom koji treba da se pojave krajem prvog kvartala. Intel će takođe predstaviti tri nova Intel® AtomTM procesora dizajnirana namenski za osnovne (embedded) aplikacije. Posetioci će takođe biti u prilici da vide Intel classmate PC koji će biti u prodaji u drugom kvartalu 2010. godine.

Koristeći IT kako bi bila nađena rešenja za socijalne i ekonosmke izazove, informacione tehnologije pružaju dodatnu vrednost koja je od velike važnosti za rad i proizvodne procese, i igraju osnovnu ulogu u rešavanju najtežih socijalnih, ekonomskih i ekoloških pitanja budućnosti. Generalni direktor Intel Europe, Kristian Morales i  Dajan Brajant, šef komunikacija u kompaniji Intel,  dotakli su se ovih tema na konferenciji za medije kompanije Intel, održanoj u okviru sajma CeBIT.

Globalno umreženi ugradni sistemi postaju sve više ključna tehnologija u vezi sa očuvanjem dodatne ekonomske vrednosti i prevazilaženjem socijalnih izazova. Ti izazovi se kreću od oblasti zdravstva i usluga, do smanjenja emisija i potrošnje energije, pa sve do povećanja bezbednosti transportnih sistema i vozila. Ako je budućnost interneta, gde su inteligentni sistemi iz svih delova sveta međusobno povezani, takva da će oni postati realnost, onda ne samo da će industrijski standardi morati da budu razvijeniji nego će i kompjuteri morati da budu brži, manji i koriste što manje električne energije. Poređenja radi, oko 1000 procesnih elemenata je planirano za mobilne sisteme u 2022. godini; uporedivi uređaji trenutno imaju 80 procesnih elemenata*.

Intel izveštaj o IT performansama i premijera Nehalem-EX i Westmere-EP

Izveštaj kompanije Intel o IT performansama (http://www.intel.com/it/apr.htm) tačno pokazuje kako kompanija Intel upravlja enormnom količinom podataka i ulogu koju IT igra u kompleksnom proizvodnom procesu mikroprocesora. Kompeksne simulacije na ekstremno brzim superkompjuterima neophodne su kako bi bili razvijeni čipovi poput Westmere-EP serverskog procesora koji sadrži 6 jezgara i integriše neverovatnih 1,17 milijardi tranzistora. Bez računara visokih performansi ove vrste, ovaj stepen kompleksnosti bio bi nezamisliv kao i isplativi razvoj i proizvodni procesi.

Naredna generacija Intel serverskih procesora, koja treba da se pojavi u drugom delu ovog kvartala, predstavlja potpuno novi standard kada je u pitanju brzina računara. Intel će održati prvu javnu demonstraciju Nehalem-EX procesora na sajmu CeBIT. Čip poseduje do 8 jezgara i može da procesuira 16 tredova istovremeno. Intel takođe predstavlja Westmere-EP procesor – prvi 32nm čip koji će biti dostupan krajem prvog kvartala 2010. godine.

Računarska snaga je jedan od glavnih istraživačkih zadataka centra Intel Labs Europe. U istraživačkim centrima na celoj teritoriji Evrope, tipičan radni dan podataka je optimizovan – od njihovog prikupljanja do skladištenja, transporta, rada i sve do finalne interakcija sa krajnjim korisnicima.

Novi ugradni procesori i predstavljanje novog dizajna classmate računara

U toku sajma CeBIT, Intel je predstavio tri Intel Atom procesora sa sedmogodišnjim vekom trajanja namenjena tržištu ugradnih uređaja. Procesori – jednojezgarni N450 i D410 i dvojezgarni D510 podrazumevaju i integrisanu naprednu grafiku i memorijske kontrolere smeštene direktno u centralnom procesorskom jezgru koji omogućava unapređenja performansi i energetsku efikasnost. Tri procesora uparena su sa I/O kontrolerom idealnim za tržište ugradnih uređaja – Intel® 82801HM I/O kontroler za dvočipno rešenje omogućava bogate I/O opcije i doprinosi fleksibilnosti za visokopropusne interfejse, uključujući PCI Express, PCI, SATA i USB 2.0. Trio je idealan za male, energetski efikasne primene kao što su industrijska upotreba, štampanje fotografija i aparati za digitalni nadzor. Procesori su sada dostupni po ceni koja u pakovanju od 1000 komada varira od 43 do 63 američka dolara.

Intel je predstavio i novi dizajn classmate računara na sajmu CeBIT koji kombinuje estetske principe i robusnost omogućujući i potpunu PC funkcionalnost, unapređene mogućnosti e-čitanja, unapređene performanse i energetski efikasan dizajn. Očekujemo da lokalni PC proizvođači ovaj novi dizajn uvedu na tržišta u drugoj polovini 2010. godine.

Prethodne godine, videli smo da su vlade ulagale velika sredstva kako bi omogućile 1:1 e-Learning iskustvo u učionicama, opremajući studente sredstvima i veštinama nužnim za poslovni uspeh u globalnoj ekonomiji 21. veka. Zemlje poput Portugalije i Makedonije su predvodnice kada je reč o uvođenju računara u učionice. Očekujemo da će novi dizajn ovih računara omogućiti i većem broju zemalja da odgovore potrebama svojih studenata širom sveta.

Informacije o sajmu CeBIT dostupne su na www.intel.de/pressroom

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u silikonskim inovacijama razvija tehnologiju, proizvode i inicijative kako bi neprestano unapređivao način na koji ljudi žive i rade. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na www.intel.com/pressroom i http://blogs.intel.com.

© 2010 Intel Corporation. Sva prava rezervisana.

*Izvor: http://www.itrs.net/Links/2008ITRS/Update/2008_Update.pdf

newsmaster