Kompanija Nokia organizovala prvi „Nokia Mobile Developers Forum” u Srbiji

Beograd, 18. maj 2010. godine– Kompanija Nokia organizovala je prvi „Nokia Mobile Developers Forum” u Srbiji 18 maja 2010. godine. Predstavnici kompanije, Rossen Petkov, regionalni menadžer kompanije Nokia za Balkan, Karl Pletschko, menadžer za servise za Jadransku regiju i Balkan, i Jure Sustersic, ispred odeljenja za odnose sa developerima i poslovni razvoj Nokia Foruma za EMEA region, izazvali su veliko interesovanje brojnih okupljenih programera aplikacija za mobilne telefone i odgovarali na njihova pitanja.

Na ovom događaju, ozvaničen je i početak takmičenja „Call4Mobile Applications“ u kojem može učestvovati svaki programer iz Srbije, po čijwm će okončanju biti odabrane i nagrađene najbolje aplikacije (za detaljnije informacije posetite http://serbia.nokiaappforum.com/)

“Od kako je Ovi Store servis dostupan u Srbiji, aplikacije privlače veliku pažnju i interesovanje korisnika mobilnih telefona. Rezultati nedavnog istraživanja o korišćenju mobilnog interneta i aplikacija u Srbiji, koji su pokazali da 57 procenata korisnika pretražuje internet preko mobilnih telefona, dodatno su nas ohrabrili da pokrenemo ovu kampanju. Cilj kompanije Nokia je da pomognemo programerima aplikacija za mobilne telefone u Srbiji da obogate portfolio aplikacija i lokalnim sadržajem.“ rekao je Rossen Petkov, regionalni menadžer za Balkan.

Takmičenje „Call4Mobile Applications“: Nokia traži najbolju aplikaciju

Takmičenje koje organizuje kompanija Nokia pod imenom „Call4Mobile Applications“ je namenjeno programerima aplikacija za mobilne telefone koji koriste Symbian, Maemo, Web Runtime i Qt operativne

sisteme. Najbolje aplikacije biće odabrane u kategorijama Symbian, Maemo5 i konceptualne ideje. Pored toga, biće proglašen i najbolja cross-platformska aplikacija i najbolji mladi programer koji će osvojiti specijalne nagrade.  Fond nagrada obuhvata 3.000 evra za veukupnog pobednika, po 1000 eura za pobednike pojedinačnih kategorija, 500 eura za najboljeg mladog programera kao i nematerjalne nagrade – godišnju članarinu u Forum Nokia, i Nokia N97 ili N900 telefon. Konkurs je otvoren do 30. jula 2010. godine.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima činiće Ivan Čabrilo ispred magazina Svet Kompjutera, Bojan

Živojinović ispred produkcijske kuće IT TV i Tamara Marković ispred Benchmark sajta i foruma kao i

Jure Sustersic i i Apraham Aslanyan, ispred kompanije Nokia.

O Ovi Store Servisu

Broj registrovanih korisnika Ovi Store servisa se udvostručio u periodu od decembra 2009. do januara 2010. godine. Svaki od njih je preuzeo, u proseku, 12 aplikacija. Globalno, izvrši se preko 1.7 miliona preuzimanja svakog dana.

O kompaniji Nokia

Kompanija Nokia posvećena je povezivanju ljudi. Mi kombinujemo naprednu tehnologiju i personalizovane servise koji omogućuju korisnicima da ostanu povezani na način na koji žele. Svakog dana, više od 1.2 milijarde ljudi međusobno se povezuje sa nekim preko Nokia uređaja – bilo da je to mobilni telefon, napredni smart telefon ili mobilni računar visokih performansi. Danas, kompanija Nokia umrežuje svoje uređaje sa inovativnim servisima kao što je Ovi (www.ovi.com), uključujući muziku, mape, aplikacije, e-mail i još više od toga. Nokijina kompanija NAVTEQ je lider u sveobuhvatnom digitalnom mapiranju i navigacionim servisima, dok kompanija Nokia Siemens Networks omogućuje opremu, servise i rešenja za globalne komunikacione mreže.