NVIDIA Optimus i 3D Vision notebookovi koji sadrže GPU iz nove GeForce 400M serije, stižu za praznike

IFA—BERLIN—Sept. 3, 2010—NVIDIA je danas predstavila NVIDIA® GeForce™ 400M seriju grafičkih procesora (GPUs) – sastavnog dela za novu generaciju NVIDIA Optimus™ i 3D Vision™ notebookova koji dolaze na tržište od strane vodećih dobavljača kao što su Acer, Asus, Dell, Lenovo, Samsung i Toshiba, dok će ostali predstaviti svoje modele uskoro

Nova serija NVIDIA GeForce 400M GPU-a uključuje:

  • Za entuzijaste:  GeForce GTX 470M i GTX 460M.
  • Za uobičajene korisnike: GeForce GT 445M, GT 435M, GT 425M, GT 420M i GT 415M.

Kritična komponenta GeForce 400 serija je podrška za NVIDIA Optimus tehnologiju, koja omogućava izuzetno dugo trajanje baterije automatskim uključivanjem i isključivanjem GPUa, tako da on radi samo po potrebi.  Opisano je od strane korisnika da je ovo jedna od najbitnijih tehnologija u oblasti notebookova koja se pojavila na tržištu proteklih godina.[i]

NVIDIA GeForce 400M serije sadrže prvi notebook processor dizajniran sa NVIDIA Fermi arhitekturom i sagrađen je iz početka za Microsoft DirectX® 11.  Uz ove čipove, notebookovi će zadržati odličan vek trajanja baterije i prikazaće najbolje video iskustvo u visokoj definiciji (HD), poboljšano pretraživanje interneta, besprekoran 3D i odličan gaming. Sa 5X bržim HD video upload-om na Facebooku i 10x boljim perfrmansama u igrama poput ovogodišnjeg hit naslova StarCraft II[ii], GeForce, 400M GPUs predstavlja ultimativno poboljšanje u vašem notebooku.

GeForce 400M serije su takođe dostupne da obezbede stereoskopske 3D slike za gejmere, ljubitelje filmova i foto entuzijaste kada se konfigurišu sa NVIDIA 3D Vision naočarima i 3D ekranom. 3D Vision podržava najbogatiji skup 3D sadržaja uključujući 425 igara, Blu-Ray 3D filmove, fotografije i puštanje videa na internetu. Notebook modeli uključujući GeForce 400M seriju i NVIDIA 3D Vision naočare će uskoro biti dostupni, uključujući Acer Aspire 5745DG sa GeForce GT425M i Asus G53Jw sa GeForce GTX 460M. Dodatno, uključujući podršku za NVIDIA 3DTV Play™, korisnici mogu da priključe svoj notebook na 3D TV i da uživaju u najnovijim 3D naslovima, uključujući i igranje najnovijih igara.

Samo NVIDIA GeForce GPUovi nude “Graphics Plus” funkcije kao što su:

  • 3D Vision™ podrška, za izuzetno 3D okruženje
  • PhysX™ podrška za bolje igre sa realnijim fizičkim efektima
  • CUDA™ podrška, za GPU računarske aplikacije
  • Verde™ notebook drajvere, za stabilnost sistema i optimalne performanse
  • Podršku za 3DTV Play™ softver, za priključivanje 3D Vision-baziranih notebookova i desktopova na 3D TV.

Acer, Asus, Dell, Lenovo, Samsung i Toshiba su danas objavili da će podržati GPU seriju 400, dok će ostali OEM proizvođači objaviti podršku uskoro.

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,100 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.com

Izjave:

NVIDIA

“GeForce 400M serija uvodi nagrađivanu Fermi arhitekturu u kompletnu liniju DirectX GPUova za notebookove,” izjavio je Rene Haas, generalni direktor notebook GPUs divizje u kompaniji NVIDIA. “Opremljeni sa Optimus tehnologijom, 400M serija notebook GPUova daje odlične performance za vizualno računarstvo kada vam je potrebno, ali i odlično trajanje baterije kada vam GPU nije potreban.”  

Acer

“Aspire 5745DG je idealno rešenje za korisnike koji zahtevaju najnapredniji all-in-one sistem mobilne zabave,” izjavio je David Lee, potpredsednik poslovnog sektora Acer’s Mobile Computing. “Pregledajte fotografije i filmove u 3Du – kao i sadržaj 3D događaja putem interneta! Sa Acerovom brzom 2D-u-3D konverzijom, zapravo dobijate da 2D videa možete gledati u 3D-u. Štaviše, Aspire 5745DG može da se priključi na eksterni 3D displej I da maksimalizuje vašu zabavu u 3Du na velikom kućnom ekranu.”

Asus

“NVIDIA poseduje istoriju u oblasti inovacija sa jedinstvenim tehnologijama za duže trajanje baterije, 3Da i čak fizike u okviru igara” izjavio je Ben Thacker, podpredsednik Systems Business Group, ASUS North America.  “Uključujući NVIDIA GPUove, Asusovi sistemi su na samom vrhu kompjuterskih tehnologija i dozvoljavaju nam da budemo prvi u donošenju naprednih opcija našim potrošačima.”

Dell

“ Najbolje iskustvo u videu visoke definicije i 3D gejmingu zahteva najnovije i najbolje iz video tehnologije, kao što su NVIDIA 3D Vision i Optimus rešenja,” izjavio je Glen Robson, potpredsednik i generalni direktor, Dell potrošačke i grupe malih poslovnih proizvoda. “Dell nastavlja da radi sa kompanijom NVIDIA kako bi ubrzao mobilne tehnologije, i kako bi smo isporučili ultimativno mobilno iskustvo.”

Toshiba

“Kada kupite Toshiba laptop, očekujete jedinstveno kompjutersko iskustvo,” izjavio je Carl Pinto, potpredsednik razvoja proizvoda kompanije Toshiba America Information Systems, Digital Products Division. “U predstojećim mesecima, gledaćemo da donesemo našu novu generaciju laptopova tržištu koja će sadržati napredne NVIDIA tehnologije kao što su 3D Vision, Optimus i PhysX.”

Microsoft

“Aplikacije su postale još vizualnije i imati grafiku koja hardverski ubrzava HTML5 i novi JavaScript engine sadržane u Internet Exploreru 9 znači da punu podršku za web aplikacije,” izjavio je Mark Relph, viši direktor za Windows Product Management u kompaniji Microsoft Corp. “NVIDIA gura polje vizuelnog računarstva napred I pomaže Microsoftu da napravi još bolje web iskustvo za naše korisnike        .”

Fuji

“Fujifilm FinePix REAL 3D W3 digitalna kamera, sa svojim jedinstvenim Dual Fujinon 3X Optical Zoom sočivima i Dual CCDom, čini fotografisanje visokokvalitetnih 3D slika veoma lakim za svakoga, kao I snimanje 3D filmova u visokoj 720P definiciji,” izjavio je Jim Calverley, viši product manager, Electronic Imaging Division, FUJIFILM North America Corporation.  “Kombinacija naših REAL 3D digitalnih kamera sa najnovijim 3D notebook sistemima podržanim od strane novog NVIDIA’s GeForce 400M GPUa visokih performansi, daje mogućnost korisnicima da sa lakoćom pregledaju i podele svoje fotografije i videa sa familijom i prijateljima u odličnom, živom 3D-u.”

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: benefitima, karakteristikama, uticaju i mogućnostima NVIDIA GeForce GPUova i efektat NVIDIA Optimus tehnologije na dužinu trajanja baterije; u pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: razvoj efikasnije ili brže tehnologije, dizajn, proizvodnja ili greške u software-u, uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija, promene u zahtevima i željama korisnika i odnosima; izbor različitih standarda od strane potrošača ili konkurentskih proizvoda; promena u industrijskim standardnima i okruženju; neočekivan gubitak performansi naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u druge sisteme kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission uključujući obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 25 Oktobra  2009. Kopije izveštaja popunjene od SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse, NVIDIA se ograničava od bilo kakve odgovornosti za ova mišljenja koja bi mogla da prouzrokuju određene okolnosti.

# # #


[i] “Mislim da je fer da kažem da je NVIDIA Optimus jedna od najboljih mogilnih tehnologija koju smo do sada imali priliku da vidimo” PC Perspective

“…Optimus je do sada najbolje izmenljivo grafičko rešenje koje sam imao prilike da vidim” Tech Report

“Ono (NVIDIA Optimus) je zaista najbolja tehnologija koja je došla na prenosne računare u skorijim godinama” Hardware Canucks

[ii] Bazirano na prosečnom broju frejmova u igri StarCraft II postignuto sa GeForce GT 420M protiv Core i5 integrisane grafike. Metodologija testiranja je bila da se prati broj frejmova na skriptovanoj game sesiji na 12×10 rezoluciji sa srednjim podešavanjima. Oba sistema imaju identični CPU, memoriju I Operativni sistem.

Bazirano na PowerDirector 8 testiranju uključujući GeForce GT 420 protiv Core i5 integrisane grafike. Metodologija testiranja je da se totalno uštedi vreme za prebacivanje klipa u 1080p format. Oba sistema imaju identični CPU, memoriju i operativni sistem.

newsmaster