Intel objavljuje detaljne karakteristike serije procesora čije je predstavljanje planirano za 2011. godinu

Novosti:

  • Intel je predstavio nekoliko novih i poboljšanih karakteristika svoje druge generacije Intel® Core™ procesora namenjenih laptopovima i PC računarima. Ovo će biti Intelov najnoviji procesor, sa bogatim ugrađenim vizuelnim karakteristikama.
  • Očekuje se da će proizvodnja početi do kraja godine, a novi laptopovi i PC računari biće dostupni početkom 2011. godine.
  • Čipovi će dodatno poboljšati dužinu trajanja baterije kao i performanse.
  • Prvo javno prikazivanje Intelove sledeće generacije Xeon™ serverske platforme, namenjene i dual i multi procesorskim serverima.

SAN FRANCISKO, 13. septembar, 2010. godine – Kompanija Intel objavila je danas na Forumu Intelovih programera nekoliko bitnih karakteristika u vezi sa dizajnom 2. generacije Intel Core procesora koji će biti predstavljeni 2011. Nove i poboljšane karakteristike će dodatno unaprediti performanse Intel čipova i dužinu trajanja baterije, a dodato je i nekoliko vizuelnih karakteristika koje su ugrađene direktno u čipove.

Pod kodnim imenom Sandy Bridge, čipovi će biti zasnovani na Intelovoj prvoj “visibly smart” mikroarhitekturi i proizvedeni u Intelovim vrhunskim fabrikama, na 32nm procesu (nm je milijarditi deo metra)  sa drugom generacijom high-k metal gate tranzistora.

„Način na koji ljudi i kompanije koriste kompjutere napreduje neverovatnom brzinom, stvarajući potrebu za snažnijim i vizuelno prijemčljivijim doživljajem”, izjavio je Dadi Perlmuter, izvršni potpredsednik i generalni direktor grupe Intel Architecture. „Naredna 2. generacija Intel Core procesora predstavlja najveći napredak u kompjuterskim performansama i mogućnostima u odnosu na bilo koju prethodnu generaciju. Pored toga što ove karakteristike nudimo u laptopovima zasnovanim na Intel procesorima, planiramo da postignuti napredak iskoristima i na našim serverskim bazama podataka i nizu naših kompjuterskih proizvoda.”

Ova generacija procesora će posedovati novu “prstenastu” arhitekturu, koja omogućava da ugrađena procesorka grafika deli resurse poput keš  memorije, ili memorijskog skladišta sa procesorskim jezgrom kako bi se poboljšalo funkcionisanje uređaja i grafičke performanse, ujedno održavajući energetsku efikasnost.

Druga generacija Intel Core procesora, takođe uključuje poboljšanu verziju Intel® Turbo Boost tehnologije. Ova karakteristika omogućuje automatsko prebacivanje ili premeštanje kapaciteta procesorskih jezgara ili procesorske grafike kako bi se ubrzale performanse, prilagođavajući  radno opterećenje da bi korisnici u trenutku kada im treba dobili poboljšane performanse.

Očekuje se da će laptopovi i PC računari zasnovani na drugoj generaciji Intel Core procesora biti dostupni početkom sledeće godine.

Novi vizuelni doživljaj – Visibly Smart

Intelova nova procesorska grafika donosi poboljšane vizuelne karakteristike u oblastima koje su današnji korisnici najviše upotrebljavaju: HD video, 3-D, najpopularnije igrice, multitasking operacije, online društvene mreže i multimedijalni sadržaji.

Kako bi brže gledali video snimke, Perlmuter je demonstrirao hardverski ubrzano editovanje video materijala korišćenjem silicijuma namenjenog manipulaciji medijskim formatima, koji omogućava korisnicima da brže konvertuju video u druge formate.

Čipovi čije je prestavljanje planirano za 2011. godinu, takođe poseduju Intel Advanced Vector Extensions (AVX). Tehnologija AVX nudi poboljšane performanse, dobru funkcionalnost i sposobnost boljeg upravljanja podacima, njihovo lakše premeštanje i sortiranje. Novi 256-bitni set instrukcija omogućava floating point aplikacije poput digitalnog foto editovanja i kreiranja sadržaja.

Intel je takođe predstavio dvojezgarni procesor, koji pripada narednoj generaciji Intel®   Xeon® serverskih procesora  koji podržavaju Vidyo*, softver za video konferencije, koji koristi 32 treda dostupna u sistemu, i koristi prednosti novog seta instrukcija (AESNI). Naredna generacija Xeon™ procesora, namenjenih  serverima i radnim stanicama sa dva podnožja, koristi 8 jezgara i 16 tredova po procesoru, a njihova proizvodnja je planirana za drugu polovinu 2011.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC) je svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji. Kompanija razvija i proizvodi osnovne tehnologije koje služe kao osnova za računarske uređaje. Dodatne informacije o kompaniji Intel možete pronaći na adresi www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

newsmaster