ICT u Srbiji nije prepoznat kao šansa za razvoj

Juče je u Beogradu, u organizaciji Ekonomist media grupe, održan forum “Tržište ICT-a u jugoistočnoj Evropi”. Na početku skupa govorili su Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj i Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Božidar Đelić je istakao da Srbija ima potencijale za razvoj i primene ICT tehnologija, ali da je moglo da se uradi znatno više i da očekuje da će uslovi za razvoj ICT iduće godine biti znatno bolji. Ministarstvo za nauku finansira više projekata, među kojima su: nove generacije mreža, semantički Web, kontrolni sistemi, telekomunikacioni sistemi za široko pojasni pristup Internetu i digitalne mreže.

Ministarka Jasna Matić podsetila je da ICT delatnosti učestvuju sa oko pet posto u bruto društvenom proizvodu, a ukazala je i na dosadašnje rezultate i iznela neke od preduslova neophodnih da ICT više učestvuje u ukupnom razvoju Srbije. Kao prioritetne mere navela je harmonizaciju propisa sa regulativom u EU, liberalizaciju telekomunikacionih i poštanskih usluga, stvaranje strateškog okvira za razvoj informacionog društva, podsticanje bržeg razvoja e-uprave i e-trgovine, kao i razvoj obrazovanja i istraživanja u oblasti ICT.

Na skupu su učestvovali menadžeri iz vodećih ICT kompanija u Srbiji, koji su ukazali na mnoge probleme sa kojima se suočavaju u svom poslovanju, a naročito su istakli barijere koje postoje kao posledica neusaglašenosti regulative i potreba privrednika u oblasti ICT i nedostatak mera za podsticanje ICT izvoza iz Srbije.

Zaključeno je da država i privreda moraju da pokušaju da generišu novu tražnju ICT proizvoda i usluga u Srbiji, i da je neophodno da sektor ICT bude prepoznat kao razvojna šansa.

|Search: Find More About ICT u Srbiji nije prepoznat kao šansa za razvoj|