Intelov Atom sa integrisanim grafičkim čipom

Nova Intelova platforma Atom, kodnog naziva Pine Trail, odvratiće proizvođače grafičkih čipova od namera da dizajniraju grafički adapter namenjen radu sa procesorima Atom.

Početak isporuke Pine Traila planiran je za drugu polovinu ove godine i slično prethodnoj generaciji platforme Atom, dizajnirana je za male niskobudžetne prenosive i stone računare koji su još poznati i pod imenom Internet računari.

Novi Pineview čip integriše grafički adapter sa memorijskim kontrolerom i procesorskim jezgrom u jednu višenamensku centralnu procesorsku jedinicu, čime smanjuje broj nezavisnih čipova na dva, za razliku od prethodne generacije Atom platforme koja se sastojala iz tri čipa.

Kontrola izlaznih i ulaznih veza (Input/Output, I/O) poverena je odvojenom čipu kodnog naziva Tiger Point.

Mogućnost da nezavisni proizvođači dizajniraju dodatne čipove namenjene novoj platformi sada je ograničena samo na varijante koje bi bile u interakciji sa I/O čipom Tiger Point.

Nvidia je u decembru najavila svoju platformu Ion koja bi trebala da približi Intelov Atom i grafički čip GeForce 9400 i omogući internet računarima podršku za video visoke definicije rezolucije 1080p.

Nova platforma Pine Trail donosi dodatna poboljšanja na polju umanjene potrošnje, unapređenih performansi i potrošnje materijala za njenu proizvodnju. Intel nije objavio konkretne podatke kada su performanse u pitanju pa se još uvek navedena poboljšanja ne mogu oceniti.

Intel očekuje uspešnu godinu kada su internet računari u pitanju jer je njihova zastupljenost na velikim tržištima još uvek nedovoljna.

|Search: Find More About Intelov Atom sa integrisanim grafičkim čipom|