Kindle dobio duži vek baterija i podršku za PDF

Amazon je upravo objavio da je produžio vek baterija svog e-čitača Kindle i dodao mu podršku za dokumente u formatu PDF, a da nije potrebno kupovati nikakav dodatni hardver.

Oba unapređenja izvode se ažuriranjem firmvera (operativnog softvera upisanog u programabilne memorijske čipove). Unapređenje za baterije razvijano je punih šest meseci i Amazon tvrdi da će one sada raditi 85% duže. Kindle će sa uključenom bežičnom vezom moći da radi sedam dana, umesto ranijih četiri. Kad je bežični radio isključen Kindle će raditi dve nedelje pre nego što bude morao da se dopuni, isto kao i ranije.

Što se tiče podrške za PDF korisnici će sada PDF datoteke moći da učitavaju preko USB priključka, ili da ih e-poštom pošalju na svoju „@kindle.com“ adresu. Ranije opcije važe i dalje – mogu da ih pretvore u Kindleov format koristeći Amazonov konvertor (dokument se šalje na „@kindle.com“ adresu korisnika s naznakom Convert) ili da kupe veći i skuplji Kindle DX koji od početka podržava PDF.

Amazon je obavestio da će vlasnici najnovije generacije uređaja Kindle automatskim ažuriranjem firmvera dobiti oba poboljšanja, dok će vlasnici \”nekih starijih verzija\” (zapravo modela prve generacije) dobiti podršku za PDF, ali ne i za duži vek baterija.

Smatra se da je ova izmena očigledan protivnapad usmeren na Sonyjeve e-čitače serije Reader i nedavno predstavljeni Nook kompanije Barnes & Noble. Nook sa isključenim Wi-Fi radiom može da izdrži deset dana, ali ukoliko se Wi-Fi uključi mora se staviti na punjač već posle dva dana. Sonyjevi Readeri u izdanjima Pocket i Touch rade na baterije dve nedelje, ali nemaju Wi-Fi, dok jači model Daily kad mu je uključen Wi-Fi izdržava nedelju dana, a kad je isključen čak dve i po. Problem je što taj model košta znatno više od svojih konkurenata – 400 dolara, dok se i Nook i Kindle prodaju po 260.

Amazon je ovim potezom stekao prednost u ratu baterija i učinio nešto prijemčivijim svoj postojeći hardver, ali nije poznato sprema li novu verziju svog e-čitača. Pošto i Nook i Reader Daily imaju ekrane osetljive na dodir, nadogradnja u tom pravcu se čini neizbežnom.

Za sada je nadmetanje malo splasnulo, jer je Barnes & Noble rasprodao sve naručene primerke svog uređaja (iako isporuka još nije počela) a dodatne količine neće stići pre Nove godine, dok Sony kaže da ne može garantovati isporuke izdanja Reader Daily do katoličkog Božića. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster