Buffalo isporučuje USB 3.0 prenosivi čvrsti disk

Uprkos glasinama da se prvi uređaji čiji se interfejs za povezivanje zasniva na USB priključku 3.0, neće pojaviti na tržištu pre manifestacije Consumer Electronics Show (CES), koja se naredne godine održava u Las Vegasu, kompanija Buffalo Technology je pretekla konkurenciju i danas najavila početak isporuka svog novog USB 3.0 uređaja DriveStation HD-HXU3.

O novom standardu USB 3.0 govori se već skoro godinu dana. Ipak, do pojave matičnih ploča koje ga podržavaju dolazi tek sada, budući da skupovi čipova sa novim kontrolerom kasne. Iz tog razloga, Buffalo Technology korisnicima nudi pored prenosivog čvrstog diska i PCIe karticu IFC-PCIE2U3 sa dva USB 3.0 priključka koja se može koristiti kako na Appleovim računarima tako i na PC računarima.

Radi se o pametnom potezu budući da bi USB 3.0 konektori mogli ostati raritet na matičnim pločama i do sredine naredne godine. Sa druge strane, na Internet prezentaciji kompanije Buffalo Technology, PCIe kartica se ne može pronaći, dok je disk prisutan ali nije omogućeno poručivanje u odgovarajućoj Internet prodavnici.

USB 3.0 standard je značajno unapređenje postojećeg standarda USB .0 i nudi desetostruko povećanje brzine prenosa podataka, tačnije 4,8 Gb/s.

Kada prenosivi čvrsti disk bude zaista dostupan, njegova maloprodajna cena će iznositi 200 dolara za model kapaciteta 1 TB, odnosno 250 dolara za model kapaciteta 1,5 TB. Cena modela kapaciteta 2 TB biće značajno viša, i iznosiće 400 dolara. Uz sve modele Buffalo Technologu će isporučivati softver za automatsko snimanje rezervnih kopija Memeo AutoBackup i to u verzijama za Microsoftov i Appleov operativni sistem. (I.S.)

Izvor: Mikro

newsmaster