Studenti iz Srbije dobili najviša priznanja na takmičenju ThinkQuest 2012

Srbija – 30. oktobar, 2012

Vesti-činjenice

  • Više od 51.000 učesnika, iz 59 zemalja, testiralo je svoje veštine na globalnoj sceni na takmičenju ThinkQuest 2012.
  • Globalno takmičenje, koje sponzoriše Oracle Education Foundation (OEF), pozvalo je studente da reše neki realan problem koristeći svoje kritičko razmišljanje, komunikacione i tehnološke veštine.
  • Učesnici su prezentovali rešenja koristeći različite tehnologije, uključujući interaktivne aplikacije, online igrice, web stranice, foto-eseje, online dnevnike/blogove, animacije I video prezentacije.
  • Nagrade za pobednike su bili laptop računari, donacije za škole i putovanje na ThinkQuest Live, inspirativni događaj dodela nagrada koji se održava u Zalivskoj oblasti San Franciska.

Pobednici takmičenja

  • Pet studenata iz Srbije predstavili su Prvi pobednički tim:
    • 5 studenata – Aleksandar, Petar, Nemanja, Miloš i Jelena, sa Univerziteta Metropolitan – nagrađeni su 1. mestom, u kategoriji Razvoj Aplikacije, starosna grupa 18 do 22 godine, za njihov projekat “Luna”. Učenje studenata sa autizmom zahteva posebnu analizu specifičnih veština i navika svakog pojedinog studenta. Pobednički tim je kreirao platformu koja omogućava predavačima da stvore igre koje podjednako ispunjavaju potrebe studenata i predavača, ali i koje obezbeđuju prikupljanje statističkih podataka i njihovu analizu. Gospodin Mateja Opačić je bio mentor pobedničkog tima.
  • Pobednički timovi izabrani su među 5.624 prijavljena tima. Zemlje reprezentovane pobednicima uključuju Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Francusku, Veliku Britaniju, Grčku, Indiju, Malaziju, Portoriko, Rumuniju, Srbiju, Singapur, Šri Lanku i Sjedinjene Države.
  • Ovogodišnje takmičenje je dodatno priznalo i 10 najboljih škola, za njihovo kompletno učešće. Odabrane škole su iz Indije, Indonezije, Filipina, Rumunije i Singapura. Kompletnu listu možete naći na sajtu www.thinkquest.org
  • Timovi su imali približno osam meseci da definišu problem i prezentuju rešenje uz pomoć tehnologije. Međunarodni panel sudija-volontera pregledao je prijave i izabrao prvoplasirane, drugoplasirane i trećeplasirane pobednike, u tri starosne grupacije, za svaku kategoriju takmičenja.
  • Kompletna lista pobedničkih prijava dostupna je na sajtu www.thinkquest.org.

 

 

Citati

  • “Čast nam je da prepoznamo izvanredna dostignuća srpskih studenata koji su učestvovali na ovogodišnjem takmičenju,” rekao je Klod Kolaro, Oracle Country Senior Direktor za Srbiju. “Takmičenje ThinkQuest omogućava studentima da razviju veštine neophodne za život i rad u 21. veku, podstičući i razvijajući njihovo interesovanje za tehnologiju.”
  • Miloš Ljubinković, student i član tima Luna: “Želeli bismo da se zahvalimo korporaciji Oracle na gostoprimstvu i Oracle Education Foundation na pruženoj mogućnosti da učestvujemo u ThinkQuest takmičenju. Kontakt sa Oracle korporacijom i njenim zaposlenima, upoznavanje studenata i profesionalaca iz drugih zemalja i sama poseta Sjedinjenim Američkim Državama su iskustva koja ćemo dugo pamtiti i koja će nam biti neprocenjiva u našem daljem profesionalnom razvoju.”
  • Mateja Opačić, mentor pobedničkog tima Luna: “ThinkQuest je izuzetno inspirativno iskustvo za studente, omogućavajući ovako mladim ljudima da se okupe oko ideje koja pomaže pri rešenju realnog problema. Kreirana aplikacija, kao platforma za edukaciju dece sa autizmom, najbolji je primer koliko su truda, znanja i talenta ovi mladi studenti uložili u ovu sjajnu ideju. Iako nagrada nije bila glavni motivator, izuzetno smo ponosni što smo je zaslužili.”

 

Dodatni izvori

ThinkQuest

Oracle Education Foundation

O Oracle Education Foundation

Oracle Education Foundation je neprofitna organizacija osnovana od strane Oracle-a. Fondacija pruža ThinkQuest, online platformu za učenje, koja pomaže studentima da razviju veštine važne za 21. vek, uključujući komunikaciju, kritičko razmišljanje i tehnološkeveštine. ThinkQuest podrazumeva projektno okruženje koje podržava učenje kroz saradnju; tehnološka takmičenja koja podstiču studente da rešavaju realne probleme; nagrađenu ThinkQuest Biblioteku, edukativni izvor za milione posetilaca; kao i profesionalni razvoj za edukatore. ThinkQuest podržava preko 590.000 studenata u 58 zemalja. Da saznate više posetite http://www.oraclefoundation.org.

O Oracle-u

Oracle stvara hardver i softver tako da rade zajedno kako na Internetu (cloud), tako i u Vašem data centru. Za više informacija o Oracle (NASDAQ:ORCL) posetite: www.oracle.com

Zaštitni znaci

Oracle i Java su registrovani zaštitni znaci kompanije Oracle i/ili njenih partnera. Druga imena mogu biti zaštitni znaci njihovih vlasnika.

newsmaster