Odobrena specifikacija SATA 3.0

Međunarodna organizacija Serial ATA objavila je zvanične specifikacije za standard SATA verzije 3.0, koji duplira brzinu prenosa podataka u odnosu na prethodnu verziju sa 3Gb/s na 6Gb/s.

Nacrt specifikacije je prvi put objavljen prošlog avgusta, ali je od tada izmenjen primedbama i daljim razvojem tehnologije. Sada proizvođači mogu bez ograničenja primeniti specifikacije na svoje proizvode uključujući čvrste i SSD diskove.

SATA 3.0 specifikacija će uticati na učvršćivanje pozicije SATA standarda kao dominantnog načina povezivanja skladišnih uređaja.

Prema podacima analitičke kuće IDC, od 2001. do 2008. godine isporučeno je više od 1,1 milijardi SATA čvrstih uređaja što je 98% svih isporučenih unutrašnjih diskova.

Novi standard, koji je unazad kompatibilan sa starijim SATA implementacijama, takođe uključuje novu verziju dobro poznate tehnologije NCQ (Native commad queuing) i novi konektor za 1,8-inčne uređaje koji olakšava povezivanje. Prisutna je podrška i za konektore dizajnirane da zadovolje potrebe 7-milimetarskih optičkih uređaja, tako da možemo očekivati tanje i lakše prenosive računare.

|Search: Find More About Odobrena specifikacija SATA 3.0|