Tehnologija kompanije NVIDIA pokreće Titan, najbrži superkompjuter na svetu koji se koristi za otvorena naučna istraživanja

20+ petaflop sistema Oak Ridge Nacionalne laboratorije –  pokreću ih vise od 18,000 NVIDIA Tesla K20 grafička procesora – krče put ka efikasnijem i dostupnijem Exascale računarstvu

Santa Klara, Kalifornija – 30. oktobar, 2012. – Titan, najbrži superkompjuter¹ na svetu za otvorena istraživanja, je konstruisan ovog meseca u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji u državi Tenesi, otvarajući vrata za nova istraživanja nekih od najkomplikovanijih naučnih izazova danas.

Performanse Titan superkompjutera prelaze 20 petaflopa – ili 20 miliona milijardi operacija sa pokretnim zarezom u sekundi – od kojih oko 90% dolazi od 18,688 NVIDIA® Tesla® K20 grafičkih akceleratora. Oni su bazirani na NVIDIA Kepler™ arhitekturi, najbržoj, najefikasnijoj, arhitekturi sa najboljim performansama ikada.

Istraživači koriste i brže superkompjutere kako bi ubrzali vreme otkrića i inovacija širom mnogih naučnih disciplina – od razvoja efikasnijih motora i baterija večih kapaciteta i manje težine, do studija klimatskih promena i pronalaženja lekova za mnoga oboljenja. Titan superkompjuter je prekretnica na putu ka Exascale računarstvu koje teži ka kreiranju 1,000 petaflop superkompjutera.

Titan superkompjuter se koristi od strane Oak Ridge laboratorije, koja je deo mreže istraživačkih laboratorija Sektora za Energetiku SAD-a, i radi se o otvorenom istraživačkom sistemu. To znači da je dostupan istraživačima sa univerziteta, državnih laboratorija i velikom broju industrija koji će koristiti Titan da modeliraju fizičke i biološke fenomene and traže odgovore na izazove današnjice brže nego što je moguće samim eksperimentima.

Podržan energetskom efikasnošću i uštedom koju donosi Tesla K20 grafički processor, Titan je vise od 10 puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika, sistema Jaguar od 2.3 petaflopa², dok u isto vreme zauzima isto mesta u prostoru. Da je Oak Ridge laboratorija unapredila Jaguar sistem tako što bi jednostavno proširila svoju arhitekturu centralnih procesora, sistem bi zauzimao četiri puta više prostora i trošio bi više od 30 megavati energije.³

“Bazirajući Titan na Tesla grafičkim procesorima Oak Ridge laboratorija može da simulira veoma kompleksne aplikacije i time potvrdi značaj ubrzanog računarstva u rešavanju najvažnijih naučnih problema,” izjavio je Stiv Skot, glavni tehnološki menadžer za računarstvo unapređeno grafičkim procesorima, kompanije NVIDIA. “Jednostavno ne možete da dobijete ovakve performanse, snagu i štedljivost sa konvencionalnim arhitekturama baziranim na centralnim procesorima. Ubrzano računarstvo je najbolji i najrealističniji pristup za omogućavanje exascale performansi u narednoj dekadi.”

Razvoj Titan sistema je počeo pre tri godine sa odlukom Oak Ridge laboratorije da unapredi Jaguar sistem, prethodni otvoreni istraživački sistem koji je bio najbrži superkompjuter na svetu. Unapređenje uključuje Tesla K20 grafičke akceleratore, zamena računarskih modula kako bi promenili 200 kućišta sistema u Cray XK7 superkompjuter i memoriju od 710 terabita.

“Nauka i tehnologija su oduvek bili naš primarni cilj, a Titan je revolucionarni alat koji će omogućiti istraživačima u celom svetu da iskoriste ubrzano računarstvo uz pomoć grafičkih procesora kako bi došli do novih otkrića,” izjavio je Džef Nikols, pomoćni direktor laboratorije za računarstvo i računarske nauke u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji. “Novi Tesla grafički akceleratori nude performanse i energetsku efikasnost koja omogućava da Titan dosegne neviđene performanse bez da u isto vreme troši energiju jednog malog grada.”

 

O NVIDIA Tesla GPU-ovima

NVIDIA Tesla GPU-ovi su ogromni paralelni akceleratori bazirani na NVIDIA CUDA® platformi za paralelno računarstvo. Tesla GPU-ovi su dizajnirani od samog temelja za energetski efikasno računarstvo visokih perfomansi, računarsku nauku i superračunarstvo, isporučivajući dramatično visok nivo ubrzanja aplikacija koje se koriste za širok spektar naučnih i komercijalnih primena za razliku od pristupa korišćenjem samo CPU-ova.

Više informacija o NVIDIA Tesla GPU-ovima je dostupno na Tesla sajtu. Kako bi naučili više o CUDA tehnologiji ili preuzeli najnoviju verziu, posetite CUDA web sajt. Više vesti o kompaniji NVIDIA, informacije o proizvodima, video klipove, fotografije i druge informacije možete naći na NVIDIA newsroom sajtu. Pratite nas na Twitter-u (@NVIDIATesla).

 

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA) je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Danas, procesori kompanije NVIDIA pokreću veliki broj uređaja, od pametnih telefona do superračunara. Mobilni procesori kompanije NVIDIA se koriste u mobilnim telefonima, tabletima i auto sistemima. PC igrači se oslanjaju na GPU-ove kako bi iskusili neverovatan svet igara. Profesionalci ih koriste kako bi kreirali 3D grafiku, efekte u filmovima i dizajnirali sve odštapova za golf do ogromnih aviona. Takođe, istraživači koriste GPU-ove kako bi pomerili granice nauke sa računarstvom visokih perfomansi. Kompanija poseduje više od 5000 patenata širom sveta, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju. Za više informacija posetite www.nvidia.com.

 

# # #

  1. Bazirano na Top500 listi iz juna 2012.
  2. Top500 lista iz novembra 2011. (http://top500.org/list/2011/11/100) – Jaguar = 2.3 petaflops peak perfomanse @ 7 megavata; Titan peak perfomanse su iznad 20 petaflopsa, potrošnja je okvirno 9 megavata električne energije.
  3. Pretpostavljajući iste peak perfomanse sa sistemom koji koristi dual-CPU node, koristeći isti CPU kao Titan.

 

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: NVIDIA Tesla  GPU-ovima; efektima patenata kompanije na moderno računarstvo, au pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: globalni ekonomski uslovi, zavisnost od drugih vezano za proizvodnju, sklapanje, pakovanje i testiranje naših proizvoda; uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija; razvoj novih proizvoda i tehnologija ili poboljšanja naših postojećih proizvoda i tehnologija; prihvatanje naših proizvoda ili proizvoda naših partnera na tržištu; defekti u dizajnu, proizvodnji ili softveru; promene u potrebama potrošača; promene u industrijskim standardima i interfejsu; neočekivani gubici u performansama naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u sisteme; kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission, ili SEC, uključujući Obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 29.aprila 2012. Kopije izveštaja popunjene od strane SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse koje mogu da nastanu u budućnosti, i one govore o stanju u ovom trenutku, kao što je zakonski dozvoljeno; NVIDIA se odriče bilo kakve odgovornosti da menja ove izjave i time anticipirala buduće događaje i okolnosti.

 

© 2012 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. NVIDIA i NVIDIA logo, Kepler, CUDA i Tesla  su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

newsmaster