KOMPANIJA LENOVO OBJAVLJUJE REZULTATE ZA TREĆI POSLOVNI KVARTAL 2013/2014

lenovo_lSnažno izvršenje, inovativni proizvodi, i rast PC Plus sektora obeležili još jedan rekordni kvartal

  • Isporučeno je rekordnih 32.6 miliona uređaja, što je skoro 5 uređaja u sekundi

  • I dalje status proizvođač PC računara broj jedan sa 18.5% udela u tržištu

  • Novi PC Plus uređaji koji su zainteresovali korisnike i zabeležili rast

  • 10.8 milijardi dolara prihoda; prvi put prekoračenje cifre od 10 milijardi dolara

  • Rekordnih 321 miliona dolara bruto prihoda i 265 miliona dolara zarade

  • Osnovna zarada po akciji od 2.56 američkih centi, ili 19.85 HK centi

  • Neto novčane rezerve od 3.4 milijardi dolara (od 31. decembra 2013)

HONG KONG, 13. Februar 2014-Kompanija Lenovo je danas objavila rekordne rezultate za treći fiskalni kvartal koji je završen 31. decembra 2013. godine, koji odlikuju jako globalno izvršenje, inovativni portfolio proizvoda i rastući prihodi od PC Plus uređaja. Kvartalni prihod je iznosio 10.8 milijardi dolara, što je 15% više u odnosu na prošlu godinu, čime je po prvi put ppređen iznos od 10 milijardi dolara. Profit trećeg kvartala je čak brže rastao sa bruto prihodima uvećanim 30% u odnosu na prošlu godinu na 321 miliona dolara, dok je zarada takođe povećana za 30% na 265 miliona dolara. Kompanija Lenovo je isporučila rekordnih 32.6 miliona uređaja što je skoro 5 uređaja u sekundi. Kombinovana prodaja u trećem kvartalu Mobile Internet i Digital Home sektora koji proizvodi PC Plus uređaje kao što su pametni telefoni, tableti i pametni televizori, je činilo 16% ukupnih prihoda, što je više za 11% u odnosu na prošlu godinu i 7% u odnosu na pre dve godine, sa stalnim poboljšanjem profita.

Treći kvartal zaredom kompanija Lenovo je bila najveći svetski proizvođač PC računara, sa najvećim udelom u tržištu ikada od 18.5%, što je 2.4 poena više u odnosu na prošlu godinu. Rekordno visok udeo u regiji EMEA, Azijskom Pacifiku i Kini sa pozicijom broj jedan u 5 od 7 najvećih PC tržišta-je uticao na ovaj napredak. Isporuke PC računara kompanije Lenovo za treći fiskalni kvartal su iznosile 15.3 miliona uređaja, što je još jednom najveći rast među top 5 proizvođača. Ovo je takođe bio devetnaesti kvartal zaredom da je kompanija Lenovo nadmašila celu industriju, rastući za 14 procentnih poena.

Takođe treći kvartal zaredom, kombinovane isporuke pametnih telefona i tableta-17.3 miliona uređaja-su nadmašile 15.3 miliona prodatih PC računara. Isto tako kompanija je nastavila da bude četvrti svetski proizvođač pametnih telefona sa 4.8% tržišnog udela u tržištu i porastom isporuka od 47% u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat odličnog odziva pametnih telefona na velikom broju tržišta. Što se tiče tableta, kompanija Lenovo je imala rekordnih 3.4 miliona isporuka, što je više za 300% u odnosu na prošlu godinu. Ono što je dosta doprinelo razvoju prodaje tableta je lansiranje Yoga tableta, prvog multimode tableta na svetu. Zajedno, ovi rezultati jasno oslikavaju transformaciju za Lenovo PC Plus eru.

Kompanija Lenovo se odlično pokazala u prošlom kvartalu, istovremeno ostvarivši rekordni prihod i profit. Praćenjem naše strategije, inovativnim proizvodima i razvojem našeg PC Plus sektora, nastavljamo da se posvećujemo poboljšanju naše profitabilnosti i uvereni smo da ćemo uspeti da održimo ovaj trenutak u našem uzbudljivom poslu, “ rekao je Yang Yuanging, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. „Takođe, kupovine Motorole i IBM servera koje smo objavili se u potpunosti poklapaju sa našom PC Plus strategijom. Dok je naš glavni prioritet puno učešće u regulatornom procesu odobrenja siguran sam da će od prvog dana nakon zatvaranja, ove kompanije brzo nastaviti da doprinose našem imidžu i da postavljaju jake potpore za dugoročni održiv rast.“

Ukupan profit kompanije za treći kvartal je porastao 15% na 1.36 milijardi dolara, sa bruto maržom na 12.6%. Operativni profit za kvartal je porastao 37% na 334 miliona dolara. Neto novčane rezerve od 31. decembra iznose 3.4 milijardi dolara.

GEOGRAFSKI PREGLED

Što se tiče Kine, kompanija Lenovo je ostvarila ukupan prihod od 4 milijarde dolara u trećem kvartalu, relativno stabilnom u odnosu na prošlu godinu, što čini 37% svetskog prihoda. Poslovanje u Kini je odlikovao privremeni zastoj na lokalnom tržištu PC računara što se kasnije stabilizovalo i sada se mogu videti prilagođene cene, dok urbanizacija, korporativna obnova i PC Plus inovativni proizvodi dovode do buduće potražnje. Tokom trećeg kvartala, kompanija Lenovo je učvrstila poziciju broj jedan u Kini kada je reč o PC računarima, sa udelom u tržištu od 37.9% u Kini, što je 0.5 poena više u odnosu na prethodnu godinu; nalazi se na drugom mestu kada je reč o prodaji pametnih telefona i na trećem mestu kada je reč o prodaji tableta.

U regiji Azija-Pacifik, kompanija Lenovo je ostvarila ukupan prihod od 1.6 milijardi dolara u trećem kvartalu, što je 15% ukupnog prihoda kompanije, što je 22% više u odnosu na prethodnu godinu. Solidno poslovanje je dovelo do toga da veliki porast prodaje pametnih telefona i tableta dovede do hiper rasta u ASEAN zemljama. Kompanija Lenovo je takođe povratila prvo mesto u prodaji PC računara, sa rekordnim udelom u tržištu od 15.9%, više za 0.2 poena u odnosu na prošlu godinu i dostigla je prekretnicu prodavši milion pametnih telefona.

Prihodi kompanije Lenovo u Evropi/Srednjem Istoku/Afici (EMEA) su zabeležili porast od 25% u trećem kvartalu dostigavši cifru od 2.9 milijardi dolara, što je 27% svetskog prihoda kompanije Lenovo. Tokom kvartala, kompanija je učvrstila svoje drugo mesto prodaje PC računara sa porastom isporuka za 27% nadmašivši tržište za 33 procentuanih poena time što se posvetila prodaji PC računara preduzećima i fokusiranjem na određene PC oblasti malih i srednjih preduzeća i potrošača. Kompanija Lenovo je sada broj jedan u 11 zemalja u regiji EMEA. Naravno, EMEA je takođe doprinela prodaji tableta povećavajući isporuke za skoro 450% u odnosu na prošlu godinu.

Prihodi za područje Amerike u trećem fiskalnom kvartalu iznosili su 2,3 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 36,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja 21 odsto svetskog prihoda kompanije. PC isporuke za područje Amerike porasle su za 28 odsto, što predstavlja povećanje od 2,7 poena kako bi se dostigao 11 odsto udela, nadmašujući tržište za 31 procentni poen. Dostignuća u Brazilu, vođena jakim menadžmentom , raspodelom nove fabrike i integracijom CCE, imaju kao rezultat rast PC ispuruke od 378 odsto na 18,6 odsto rekordnog tržišnog udela u zemlji. Komercijalno PC poslovanje u Americi nastavlja da igra važnu ulogu na američkom području, sa isporukama do 21 odsto i premijom na tržištu od 15 poena.

Pregled proizvoda

Tokom trećeg fiskalnog kvartala Lenovo laptop računari predstavljali su najveći doprinos prihodu kompanije u celom svetu, čineći 50 odsto ukupnog prihoda kompanije Lenovo.Širom industrije isporuke laptop računara smanjene su za 6,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Uprkos ovom konkurentnom okruženju, konsolidovani prihod od PC poslovanja kompanije Lenovo u celom svetu za treći fiskalni kvartal iznosio je 5,4 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kompanija je stekla 2,7 poena udela i ostvarila tržišno učešće od 18,8 odsto. Tokom trećeg fiskalnog kvartala kompanija je najavila Lenovo A10, pristupačan, ultra prenosivi laptop sa dva jezgra, prvi laptop ove kompanije sa Androidom 4.2 OS. Sa težinom manjom od 1 kilograma i veličinom od samo 17.3 mm na svom najdebljem delu, Lenovo A10 predstavlja jeda nod najtanjih i najlakših laptop računara na današnjem tržištu.

Isporuke desktop računara kompanije Lenovo porasle su tokom trećeg fiskalnog kvartala za 9,1 odsto u celom svetu u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa celokupnim industrijskim smanjenjem od oko 3 odsto. Kao rezultat toga kompanija Lenovo je dobila 2 poena u odnosu na prošlu godinu i ostvarila je tržišni uodeo od 18 odsto. Konsolidovani prihodi od prodaje Lenovo desktop računara u trećem kvartalu povećani su za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, dostigavši 3,2 milijardi američkih dolara, odnosno 29 odsto ukupnog prihoda ove kompanije. Tokom ovog kvartala kompanija Lenovo je najavila 4 nova all-in-one desktop računara, produžavajući svoje vođstvo u ovoj konkuretnoj kategoriji proizvoda. Predstavili su Lenovo B750 super širokog ekrana dijagonale od 29 inči. Sudeći prema IDC-u, Lenovo zauzima prvo mesto na svetskom AIO tržištu, kako u potrošačkom tako i u komercijalnom segmentu.

Konsolidovani prihodi od prodaje proizvoda za mobilni internet i digitalni dom (MIDH) kompanije Lenovo, uključujući smartphone i tablet uređaje, povećani su tokom 3. kvartala u odnosu na prošlu godinu za 73 dostigavši 1,7 milijardi američkih dolara, što predstavlja 16 odsto ukupnog prihoda kompanije u tom kvartalu. Isporuke tablet računara su porasle u odnosu na prošlu godinu za 326 odsto za rekordnih 3,4 miliona jedinica sa 4,3 odsto tržišnog udela. U trećem fiskalnom kvartalu kompanija Lenovo je najavila multimode Yoga tablet uređaj sa 3 jedinstvena moda- hold, tilt and stand, pružajući korisnicima da koriste tablet uređaje na bolji način, uz neverovatnih 18 sati trajanja baterije. Yoga Tablet uređaj je najavljen uživo na promociji sa glumcem Eštonom Kučerom, koji je debitovao kao najnoviji proizvodni inženjer kompanije Lenovo. Takođe je najavljen i Lenovo’s Miix2 Tablet uređaj sa ekranom dojagonale od 8 inča, naslednik popularnog prethodnika, Lenovo Miix Tablet uređaja.

LENOVO M&A ZAPISI I NOVE NABAVKE

Od kada je preuzela poslovanje IBM personalnih računara i linije ThinkPad 2005. godine, kompanija je radila uspešno sa 6 integracija, uključujući i zajedničko ulaganje sa kompanijom NEC u Japanu, nabavku Medion računara iz Nemačke i CCE računara iz Brazila, strategijsko partnerstvo i zajedničko ulaganje sa kompanijom EMC u Americi, nabavku Stoneware računara iz Amerike i zajedničko ulaganje sa kompanijom Compal u Kini. Kompanija Lenovo je tokom ovog perioda postala prva PC kompanija u svetu, druga u proizvodnji tablet i PC računara a treća u proizvodnji smart uređaja, sve to uz stalni porast prihoda i profitabilnosti.

Nedavno najavljena akvizicija Motorola Mobility i poslovanja IBM X86 servera predstavljaju logičan sledeći korak u uspešnoj “PC Plus” strategiji. Nakon obustave prenosa IBM servera kompanija Lenovo će biti treći po redu igrač na globalnom nivou u poslu širih razmera od PC računara. Gašenjem kompanije Motorola Lenovo dostiže jako treće mesto u proizvodnji smartphone uređaja. Opseg uštede i mogućnosti skaliranja, čuveni Motorola brend i mogućnost proširenja globalnog dometa Motorole ubrzo će ovo poslavnje dovesti na put koji vodi ka opipljivom uspehu. Nakon zatvaranja kompanija Lenovo čvrsto veruje da će ubrzati geografski domet i konkurentnost svog postojećeg poslovanja u oblasti servera i smartphone i tablet uređaja, i da će istovremeno osigurati da budući rast bude još više jak i održiv.

O kompaniji Lenovo
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je tehnološka kompanija vredna 34 milijarde američkih dolara, najveći proizvođač PC računara u svetu koji opslužuje klijente u više od 160 zemalja. Posvećena kreiranju najinovativnijih personalnih računara i uređaja za pristup mobilnom Internetu kompanija Lenovo zasniva svoje poslovanje na inovacijama, veoma efikasnom globalnom lancu nabavke i jakom strateškom izvršenju. Nastala akvizicijom bivše IBM-ove PC divizije od strane kompanije Lenovo Group, kompanija razvija, proizvodi i nudi pouzdane, sigurne, visokokvalitetne i funkcionalne tehnologije, proizvode i usluge. Lenovo linija proizvoda uključuje legendarnu seriju Think i seriju računarskih proizvoda Idea, kao i servere, radne stanice i uređaje za pristup mobilnom internetu uključujući tablete i smart telefone. Lenovo, kompanija listirana na Fortune 500 listi kompanija, ima velike istraživačke centre u Jamatu (Japan), Pekingu, Šangaju, Shenzhenu (Kina) i Raleighu (Severna Karolina). Više informacija potražite na www.lenovo.com.

newsmaster