Wolfram Research i NVIDIA sarađuji kako bi pružili integrisano GPU programiranje u Mathematica softveru

Mathematica podrška za CUDA bazirane grafičke procesore pojednostavljuje pristup računarstvu visoke brzine u industriji i istraživanju
24. septembar, 2010. Champaign, Illinois — Wolfram Research, jedan od vođa tehničkog računarstva je danas najavio tehničku saradnju sa kompanijom NVIDIA kako bi integrisali GPU akceleraciju u Mathematica 8 softverski paket.

Kombinujući Mathematica lakoću programiranja sa računarskom brzinom GPU opremljenog hardvera dramatično se povećava brzina aplikacije i produktivnost korisnika širom cele industrije, istraživanja i edukacije

Tom Wickham-Jones, direktor istraživanja u kompaniji Kernel Technology je izjavio: “Sa Mathematica softverom naučnici i inženjeri mogu lako da pristupe ogromnoj snazi paralelnog procesiranja GPU-ova kroz poznat interfejs. Zahvaljujući kvalitetnoj sredini za razvoj u Mathematica softveru i CUDA integraciji korisnici sada mogu da se fokusiraju na inovacije algoritama umesto da troše vreme na zadatke kao što je dizajn GUI-a.”

Arhitektura NVIDIA GPU-ova može transformisati Mathematica modeling, simulacije i vezuelne perfomanse, sa ubrzanjima do 100x. Inovativne tehnike CUDA GPU programiranja u Mathematica softveru uz primere koji se mogu odmah koristiti za uobičajene primene kao što je procesiranje slika, medicinsko procesiranje, statistika i finansije čine povećanje perfomansi veoma dostupnim.
“Korisnici Mathematica softvera sa GPU sistemima u laptopovima, desktopovima ili Tesla superračunarima sada mogu da obave kompleksne, intenzivne kalkulacije dosta lakše”, izjavio je Andrew Cresci, generalni menadžer vertikalnog marketinga u kompaniji NVIDIA. “Intuitivni CUDA programerski interfejs Mathematica softvera eliminiše potrebu da se koristi C/C++ ili FORTRAN kako bi se iskoristilo GPU računarstvo, čineći tako Mathematica softver logičnim izborom za svakoga ko traži način da iskoristi velike mogućnosti GPU računarstva.”

CUDA programerske mogućnosti Mathematica‘s softvera će biti prikazane na GPU tehnološkoj konferenciji od 20. do 23. septembra u San Hozeu, Kalifornija, i tema su na sesiji #2028 koja se održava 21. septembra u 14h a takođe i na štandu kompanije Wolfram broj #31.

http://www.nvidia.com/object/gpu_technology_conference.html

O kompaniji Wolfram Research, Inc.

Wolfram Research, Inc. je jedna od najznačajnijih kompanija na polju tehničke inovacije koja za cilj ima da razvije nauku, tehnologiju i alate koji čine računarstvo sve jačom silom u današnjem i sutrašnjem svetu. Kompanija je razvila softver Mathematica, najmoćniji integrisani sistem za proračune na svetu koji sada koriste milioni korisnika širom sveta i Wolfram|Alpha softver koji je široko upotrebljivan i konstanto rastući endžin za računarsko znanje. Wolfram Research takođe održava najveću svetsku slobodnu mrežu tehnični informativnih sajtova, uključujući MathWorld—broj #1 sajt na temu matematike — a takođe i Wolfram Demonstrations Project. Za više informacija posetite: http://www.wolfram.com

# # #

© 2010 Wolfram Research, Inc. Mathematica je registrovano robno ime kompanije Wolfram Research, Inc. Sve ostale robne marke su vlasništvo svojih poštovanih vlasnika. Mathematica nije asocirana sa Mathematica Policy Research, Inc. ili Mathtech, Inc.

newsmaster