Како функционише IDN домен на Интернету

Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) започела је у новембру прошле године убрзани процес успостављања интернационализованих домена највишег нивоа (Internationalized Domain Name, IDN).

Термин IDN се користи за Интернет домене који су написани на националном језику или писму и садрже знакове који се не налазе у скупу који чине 26 слова енглеског писма, десет ознака за бројеве и знак средње црте (знак минус). Слова српске ћирилице представљају IDN знакове, али такође и шведско слово å, немачко ü, румунско ș, као и сва слова из руског и грчког алфабета. Сви знаци који се користе у доменима IDN дефинисана су у табелама Unicode за различита писма.

То значи да домени IDN могу да садрже и знаке који се не налазе у скупу знакова енглеског писма, на пример: bücher.eu, åsen.no, рнидс.срб. Почетком године Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) започео је процедуру за устпостављање локализованог домена највишег нивоа на српском језику и ћириличком писму. Два предлога са највише гласова Интернет заједнице у Србији(„срб“ i „србија“) послати су на евалуацију Интернет организацији за доделу имена и бројева (ICANN). РНИДС је на својој веб локацији http://www.rnids.rs/sh/node/294 поставио IDN енкодер и омогућио посетиоцима да погледају како изгледа претварање назива IDN домена у облик ACE (ASCII Compatible Encoding). ACE облик домена омогућава да систем доменских имена (DNS) препозна имена домена написана на националном писму (на пример, на ћирилици) и повеже их са одговарајућим адресама на Интернету.

Интернационализована имена домена, без обзира на писмо којим су написана, такође ће се меморисати латиницом али тако што ће им претходити низ од четири знака “xn--“ иза којег следи кодирани низ који представља њихово име. На пример, домен тест.срб изгледаће у ACE облику овако: xn--e1aybc.xn--90a3ac . За примену имена домена који нису написани латиницом (IDN), неопходно је да конверзију кодираног имена највишег нивоа у одговарајуће писмо обаве веб читачи или неки други софтверски алати.

newsmaster