Apple inovira laptopove sa novim MacBook Air-om

Kupertino, Kalifornija – 20. Oktobar 2010. – Apple® je danas predstavio potpuno novi MacBook Air®, prvi model sledeće generacije laptop računara koji zamenjuju hard diskove i optičke uređaje sa internet servisima i SSD diskovima. Ovi laptopovi sledeće generacije su:

Brži – SSD diskovi su do dva puta brži od klasičnih hard diskova

Pouzdaniji – Problemi sa klasičnim hard diskovima su neizbežni.

Lakši i manji – SSD diskovi su do 90% manji i lakši od klasičnih hard diskova.

Dostupni u formi od 11 i 13 inča uz težinu od samo 1.04kg, novi MacBook Air računari su do sada Apple-ovi najlakši i najportabilniji laptopovi ikada. MacBook Air koristi istu SSD tehnologiju kao i iPad™ kako bi isporučio skoro trenutni odziv pri startovanju, do sedam sati rada na bateriji i do 30 dana u stanju mirovanja. * Pristupačan MacBook Air definiše novu generaciju MacBook-ova.

“MacBook Air je prvi model nove generacije laptopova koja ostavlja iza sebe upotrebu mehaničkih rotirajućih delova u korist SSD tehnologije”, izjavio je Steve Jobs, Apple CEO. “Uzeli smo ono što smo naučili od iPad-a, SSD tehnologiju, instant startovanje, odlično trajanje baterije pri mirovanju, miniturizacija i laka konstrukcija kako bi kreirali novi MacBook Air. Sa svojim neverovatnim odzivom i mobilnošću promeniće način na koji razmišljamo o laptopovima”.

Sa svojim preciznim aluminijumskim unibody kućištem novi MacBook Air je visok samo 2.79mm na svom najtanjem delu i 17.27mm na najdebljem delu, i teži samo 1.04kg kada je u pitanju model od 11 inča i 1.31kg kada je u pitanju model od 13 inča. Kao i iPad, MacBook Air je dizajniran od samog početka sa upotrebom SSD tehnologije na umu. Posebno dizajnirani SSD diskovi kompanije Apple su 90% manji i lakši u odnosu na klasičan hard disk laptop računara, doprinoseći tako mobilnom i perolakom dizajnu MacBook Air laptopa. SSD tehnologija MacBook Air laptopa takođe pruža brži pristup podacima uz veću pouzdanost u odnosu na klasične hard diskove zahvaljujući svom dizajnu.

MacBook Air odlikuje tastatura pune veličine za udobnost pri radu i produktivnost, uz jako dobro prohvaćen stakleni Multi-Touch™ trekped koji se nalazi i na MacBook® Pro seriji laptopova kompanije Apple i omogućava kretanje kroz web stranice, fotografije, rotaciju i promenu veličine fotografija upotrebom samo trekpeda. Ugrađena FaceTime® kamera, mikrofon i stereo zvučnici su savršeni za video pozive sa iPhone® 4, iPod touch®** portabilnim uređajima i drugim Mekovima.

SSD tehnologija u kombinaciji sa energetski efikasnim Intel Core 2 Duo procesorima i NVIDIA GeForce 320M grafičkim čipovima isporučuje idealan balans mobilnosti, trajanja baterije i perfomansi. MacBook Air odlikuje displej visoke rezolucije sa LED osvetljenjem veličine 11.6 ili 13.3 inča uz Mini DisplayPort konektor kako bi se povezao sa vašim Apple LED CinemaDisplay monitorom od 27 inča, projektorom ili HDTV uređajem. Ultra brza 802.11n WiFi kartica omogućava vam da skinete filmove i muziku sa iTunes® servisa, bekapujete podatke na Time Capsule® disk ili sačuvate i delite fajlove uz pomoć MobileMe℠ i iDisk® aplikacija. MacBook Air uključuje Bluetooth 2.1+EDR standard za bežične periferije i dva USB porta nudeći tako sinhronizaciju i punjenje uređaja kao što su iPad, iPhone ili iPod® dok se koristi drugi uređaj. MacBook Air od 13 inča takođe uključuje i slot za SD kartice.

Apple proizvodi najzelenije računare u industriji a MacBook Air je najnoviji Mac® laptop koji je postigao EPEAT Gold status i ispunio Energy Star 5.0 zahteve.*** Svako unibody kućište je napravljeno aluminijuma koji se jako uspešno reciklira a energetski efikasno LED pozadinsko osvetljenje ne poseduje živu u svom sastavu uz staklo koje se proizvodi bez upotrebe arsenika. Mac laptopovi ne poseduju bromirane komponente, PVC material i konstruisani su od materijala koji se recikliraju.

Apple koristi naprednu hemiju i tehnologiju prilagodljivog punjenja kako bi kreirao MacBook Air bateriju koja isporučuje do sedam sati bežičnog rada sa samo jednim punjenjem i do 1.000 dodatnih punjenja. **** Dizajn ugrađene baterije rezultuje u manje otpada a istrošene MacBook Air baterije se mogu zameniti uz instalaciju i pravilno odlaganje vaše stare baterije na prihvatljiv način za životnu sredinu.

Svaki Mac dolazi sa Mac OS® X Snow Leopard® operativnim sistemom, najnaprednijim operativnim sistemom na svetu,  iLife®-om, inovativnim softverskim paketom kompanije Apple koji uključuje aplikacije za kreiranje i deljenje fotografija, muzike i filmova. Snow Leopard je izgrađen na više od deset godina inovacije i uključuje mnoge karakteristike za prenosno računarstvo kao što je Multi-Touch navigacija, napredne bežične mrežne mogućnosti, lako deljenje fajlova, automatski bekap podataka i inteligentno upravljanje potrošnjom. Novi iLife ’11 odlikuje iPhoto® sa neverovatnim pregledima slika koristeći pun ekran pri kretanju kroz slike, editovanju ili deljenju; iMovie® sa moćnim i lakim alatima koji transformišu kućne video snimke u zabavne bioskopske trejlere; i GarageBand® sa novim načinima na koje će poboljšati vašu svirku i pomoći pri kreiranju pesama koje zvuče fenomenalno.

*Trajanje baterije pri radu i u mirovanju može varirati u zavisnosti od korišćenja i konfiguracije, Pogledajte www.apple.com/batteries za više informacija.

**iOS 4.1 potreban.

***EPEAT je nezavisna organizacija koja pomaže korisnicima da uporede koliko su perfomanse računara u skladu sa životnom sredinom. Proizvodi koji ispunjavaju sva 23 kriterijuma i najmanje 75% opcionalnih kriterijuma su priznati kao EPEAT Gold proizvodi. EPEAT program je započet od strane US EPA organizacije i baziran je na IEEE 1680 standardu Environmental Assessment of Personal Computer Products. Za više informacija posetite www.epeat.net.

**** Pravilno održavana MacBook Air baterija je dizajnirana da zadrži 80% ili više svog originalnog kapaciteta kroz životni vek od 1.000 ciklusa punjenja. Život baterije i ciklusi punjenja mogu da budu promenjivi u zavisnosti od upotrebe i podešavanja. Za više informacija posetite www.apple.com/batteries.

newsmaster