Apple daje kratak uvid u svoj novi Mac OS X Lion

Kupertino, Kalifornija – 20. oktobar 2010 – Apple ® je danas predstavio svoj novi Mac OS ® X Lion, osmu verziju najsavremenijeg operativnog sistema na svetu. Lion, koji zvanično izlazi sledećeg leta, je inspirisan mnogim softverskim inovacijama iPad-a. Današnji kratki uvid u ovaj operativni sistem istakao je samo neke funkcije Lion-a, uključujući Mac® App Store℠, novi način da se otkriju, instaliraju i automatski ažuriraju desktop aplikacije; Launchpad, novo mesto gde se nalaze sve aplikacije; podrška sistema za aplikacije koje zauzimaju ceo ekran; Mission Control, koji objedinjuje Exposé®, Dashboard, Spaces® i aplikacije koje zauzimaju ceo ekran u inovativni novi pregled svega što je aktivno na vašem Mac-u, i time vam omogućava da pristupite svemu istoga trenutka.

Lion donosi mnoge osnovne ideje sa iPad-a nazad na Mac, a takođe i neke potpuno nove  kao što su Mission Control koji će korisnici Mac sistema jako voleti,” izjavio je Stiv Džobs, CEO kompanije Apple. “Lion donosi puno novih funkcija, i nadamo se da će ovih nekoliko, koje smo imali vremena da vam prikažemo danas, dati korisnicima dobru ideju u kom pravcu idemo.”

Mac App Store donosi revolucionarno App Store iskustvo OS X operativnom sistemu, i time omogućava da otkrivanje, instalacija i ažuriranje Mac aplikacija bude lakše nego ikada. Kao na iPad™ uređaju, kupite aplikaciju koristeći vaš iTunes® nalog a one se skinu i instaliraju u jednom koraku. Ažuriranje aplikacija se vrši direktno iz Mac App Store-a, i time se omogućava jednostavno održavanje vaših aplikacija. Mac App Store će biti dostupan za Snow Leopard® u roku od 90 dana i biće uključen u Lion kada bude stigao sledećeg leta.

Launchpad čini pronalaženje i aktivaciju vaših aplikacija lakšim nego ikada pre. Slično Home Screen-u na iPad-u, možete na elegantan način videti sve vaše aplikacije prikazane na ekranu jednim klikom na ikonicu Launchpad-a u doku. Aplikacije se mogu organizovati na bilo koji način ili grupisati u foldere, i možete ih pretraživati kroz sistem od više stranica da biste našli aplikaciju koja vam treba.

Lion uključuje podršku sistema za aplikacije koje zauzimaju ceo ekran. Sa Lion operativnim sistemom možete uključiti funkciju punog ekrana sa samo jednim klikom, preći sa jedne aplikacije koja zauzima ceo ekran na drugu sa samo jednim pokretom preko “trackpad-a”, i zatim se vratiti na desktop na isti jednostavan način kako biste pristupili aplikacijama koje nisu u funkciji punog ekrana.

Mission Control omogućava jedinstven pogled na sve aplikacije u vašem Mac-u i na prozor koji je trenutno aktivan, kako biste istoga trenutka mogli da pristupite svemu. Mission Control takođe uključuje i sledeću generaciju Exposé-a, grupišući sve aktivne prozore na vašem Mac-u po aplikacijama, zajedno sa “thumbnail-ovima” aplikacija koje zauzimaju ceo ekran, Dashboard-om i Spaces-ma.

newsmaster