Telekom Austrija Grupa osnovala kompaniju koja se bavi komunikacijom između mašina (“Machine-To-Machine”-M2M)

Kompanija Telekom Austrija Grupa M2M GmbH će obuhvatiti ovo novo polje telekomunikacija koje beleži rast na međunarodnom nivou
Nova kompanija fokusirana je na 8 oblasti primene u B2B (business to business) segmentu
,,Internet svih stvari“ (Internet of Things): širok spektar aplikacija i novih oblasti poslovanja

Beč, 13. septembar 2011: Telekom Austrija Grupa objavila je da je u avgustu 2011. godine osnovala novu podružnicu za poslovanje u domenu M2M. Nova kompanija, Telekom Austrija Grupa M2M GmbH, deluje u svojstvu nadležnog i uslužnog centra Telekom Austrija Grupe, i bavi se isključivo razvojem i marketingom M2M usluga. „Suočavamo se sa razvojem M2M biznisa koji veoma obećava. U narednih nekoliko godina biće apsolutno uobičajeno da automobili, aparati za domaćinstvo, servisni centri i aplikacikacije budu međusobno umreženi u realnom vremenu. U okviru ove visoko inovativne oblasti biznisa mi se pozicioniramo kao pružalac novih poslovnih modela“, izjavio je Hanes Amecrajter, izvršni direktor Telekom Austrija Grupe i kompanije A1. U početnoj fazi, nova M2M podružnica će se fokusirati na osam glavnih oblasti primene u kojima M2M ima poseban značaj: auto-industrija, potrošačka elektronika, zdravstvo, logistika i prevoz, maloprodaja i plaćanje, bezbednost i nadzor, industrijsko i pametno poslovanje kao i energetska i komunalna pitanja.

“Telekom Austrija Grupa je dugogodišnji i pouzdani partner za komunikaciona rešenja u segmentu poslovnih korisnika. Sada ujedinjujemo naše opsežno znanje i iskustvo u pogledu prenosa podataka i sistema naplate za potrebe ovog novog polja poslovanja,” objašnjava Bernd Libšer, generalni direktor kompanije Telekom Austrija Grupa M2M GmbH.

Nova kompanija se usredsređuje na međunarodne korporativne korisnike

U budućnosti, kompanija Telekom Austrija Grupa M2M GmbH će svojim korisnicima obezbediti detaljnu ekspertizu u oblasti M2M industrije duž čitavog lanca vrednosti, od kreiranja proizvoda do primene i rada M2M rešenja. Tržišta na kojima Telekom Austrija Grupa posluje u centralnoj i istočnoj Evropi pružiće osnovu novoj kompaniji za prodaju širom Evrope, kao i za marketinške aktivnosti. Nova poslovna jedinica je takođe odgovorna za upravljanje i koordinisanje pojedinačnih inicijativa u kompanijama na lokalnom nivou. “Telekom Austrija Grupa M2M GmbH nastojaće da iskoristi i poboljša veliki potencijal M2M rešenja zajedno sa svojim korisnicima i poslovnim partnerima. Stoga, mi nudimo portfolio modularnih usluga koji ispunjava najraznovrsnije potrebe korisnika, a zasniva se na velikoj fleksibilnosti i sposobnosti rasta,” dodaje Bernd Libšer. Pored toga, Telekom Austrija Grupa M2M GmbH može da se osloni na najbolju pokrivenost mreže širom tržišta na kojima posluje, kao i na odličnu mrežu međunarodnih roming partnera.

Veliki potencijal za međusobno povezane mašine

M2M komunikacija predstavlja novo polje poslovanja i na početku je etape znatnog rasta: Stručnjaci očekuju da će do 2020. godine biti povezano otprilike 20 do 50 miliona uređaja. “Mašine se uglavnom povezuju preko SIM kartica. Međutim, sa razvojem novih M2M aplikacija, na kraju nećemo imati samo jednu SIM karticu za mobilni telefon, PC i tablet računar, već i različite kartice koje su ugrađene u najraznovrsnije uređaje namenjene svakom korisniku,” dodao je Bernd Libšer.

Uslovi u okruženju će takođe imati pozitivan uticaj na razvoj M2M aplikacija. Sa jedne strane, imamo smanjenje jediničnih troškova hardvera zajedno sa sve boljom i efikasnijom uslugom, što predstavljaja korisnu šemu za određivanje cena; dok sa druge, aktuelni pravni okvir unutar EU, npr. kada je reč o inteligentnom sistemu za merenje i sistemima obaveznih poziva u hitnim slučajevima u novim vozilima, koji podupiru inovacije u poslovnoj oblasti M2M. “M2M omogućuje opseg primena bez presedana kako kod privatnih tako i kod poslovnih korisnika, čineći ga jednim od najprimamljivijih tema u čitavoj IKT industriji. Na taj način, Telekom Austrija Grupa M2M GmbH će aktivno oblikovati ova buduća dešavanja,” zaključuje Bernd Libšer.

Napomene uredniku

M2M komunikacija se odnosi na automatski prenos podataka između bilo kog uređaja i centralne informacijske platforme. Takvi podaci mogu da obuhvate, na primer, informacije o statusu kao što je temperatura frigo-kontejnera, informacije o lokaciji vozila i poruke upozorenja u slučaju odstupanja od regularnih aktivnosti. Prenos podataka se obično obavlja preko SIM kartice. Krajnji uređaji, međutim, nisu mobilni telefoni, već uglavnom hardver specijalno napravljen za ovu namenu.

Moguće aplikacije se kreću od industrijskog merenja i kontrolnih sistema, rešenja na polju automatizacije za “praćenje i nadgledanje” do aplikacija za nadzor i bezbednost. Pored uštede troškova putem procesa optimizacije, M2M komunikacija takođe omogućava nove poslovne modele kao što je osiguranje automobila zasnovano na kilometraži poznato pod imenom “plati dok voziš”.

– KRAJ –

O Telekom Austrija Grupi

Telekom Austrija Grupa, koja se kotira na Bečkoj berzi od novembra 2000, predstavlja vodećeg pružaoca usluga na polju telekomunikacija u centralnoj i istočnoj Evropi sa preko 22 miliona korisnika na tržištima na kojima posluje. Grupa trenutno posluje u osam zemalja: u Austriji (A1), Sloveniji (Si.mobil), Hrvatskoj (Vipnet), Republici Srbiji (Vip mobile), Makedoniji (Vip operator), Bugarskoj (Mobiltel), Belorusiji (velcom) i Linhenštajnu (mobilkom liechtenstein). Ukupno tržište u ovih osam zemalja pokriva oko 41 milion stanovnika. Grupa ima više od 17.000 zaposlenih, a prihodi su iznosili 4.7 milijardi evra na kraju 2010. godine. Portfolio Telekom Austrija Grupe obuhvata proizvode i usluge glasovne telefonije, širokopojasnog Interneta, multimedijalne usluge, podatke i IT rešenja, veleprodaju kao i rešenja za mobilna plaćanja. Detaljnije informacije možete naći na http://www.telekomaustria.com

newsmaster