Intel predstavlja treću generaciju SSD diskova: Intel® SSD serije 320

Unapređene performanse/pouzdanost, veći kapacitet i

25nm Intel® NAND fleš memorija

SANTA KLARA, Kalif., 28. mart, 2011 – Kompanija Intel predstavila je danas dugo očekivane SSD diskove treće generacije, Intel® Solid-State Drive serije 320 (Intel® SSD serije 320). Zasnovani na vodećoj 25 nm NAND fleš memoriji, modeli Intel SSD 320 predstavljaju zamenu Intel® X25-M SATA SSD diskova. Novu Intel SSD 320 seriju karakterišu novi modeli većeg kapaciteta, zasnovani na prednostima koje donosi 25nm proces u vidu 30 odsto niže cene u odnosu na prethodnu generaciju.

„Intel je ugradio nove, kvalitetne i pouzdane karakteristike u naše SSD diskove da bi iskoristio prednosti najnovijeg 25nm silicijuma, kako bismo ponudili bolje cene našim kupcima,” izjavio je Pete Hazen, direktor marketinga grupe Intel Non-Volatile Memory (NVM) Solutions.

Intel SSD 320 serija predstavlja narednu generaciju Intelove proizvodne linije namenjene desktop i notebook računarima. Namenjena je mainstream korisnicima, korporativnim IT ili PC entuzijastima koji žele znatno poboljšane performanse u odnosu na mehaničke hard diskove (HDD). SSD disk je robusniji, koristi manje energije i smanjuje usko grlo karakteristično za HDD diskove da bi ubrzao PC procese kao što su butovanje i pokretanje fajlova i omiljenih aplikacija. Zapravo, prelazak sa HDD diskova na Intel SSD disk daje korisnicima najbolje poboljšanje performansi, pružajući 66 odsto bolji odaziv sistema.

Intel SSD serije 320 dolazi u verzijama od 40 GB, 80GB, 120GB, 160GB i u novim verzijama većeg kapaciteta od 300GB i 600GB. Koristi 3 gbps SATA II interfejs da bi podržao unapređenje SSD za više od 1 milijarde SATA II računara na svetu. Takođe, kompanija je više nego duplirala sekvencijonalnu brzinu pisanja na 220 MB/s i idalje zadržava mesto broj jedan kada je u pitanju sekvenijonalna brzina čitanja od 270 MB/s.

Nova serija SSD diskova poseduje prednosti 128-bitnog Advanced Encryption standarda koji pomaže zaštitu podataka prilikom krađa ili gubitka.

„SSD diskovi ostaju jedan od najaktuelnijih proizvoda kada je računarstvo u pitanju” izjavio je Bernard Luti, potpredsednik marketinga odeljenja Web management and customer service u vodećoj e-retail kompaniji Newegg.com. „Intel ostaje vodeći brend zahvaljujući peformansama i veoma niskoj stopi vraćenih proizvoda. Sigurni smo da će korisnici prihvatiti diskove većeg kapaciteta, i ovo je pravi trenutak da korisnici obogate svoj kompjuter novim i bržim SSD diskom.”

Cena Intel SSD 320 diskova, za količinu od 1.000 jedinica, iznosi: 40GB za 89 dolara; 80GB za 159 dolara; 120GB za 209 dolara; 160GB za 289 dolara; 300GB za 529 dolara i 600GB za 1.069 dolara. Proverite cene namenjene maloprodajnom tržištu. Svi modeli poseduju trogodišnju garanciju.

Još  jedna od prednosti koju nude Intel SSD diskovi je Intel® SSD Toolbox sa Intel® SSD Optimizerom, besplatni servis koji pruža korisnicima operativnog sistema Microsoft Windows moćan skup upravljačkih, informacionih i dijagnostičkih alata koji im pomažu da održe kvalitet performansi na zavidnom nivou. Kako bi olakšali proces instalacije, svi Intel SSD korisnici mogu preuzeti besplatni Intel® Data Migration softver koji pomaže kopiranje celog sadržaja prethodnog diska (SSD ili HDD) na bilo koji Intel SSD disk.

Intel SSD diskovi mogu biti kupljeni u Sjedinjenim državama preko maloprodajnih kanala kao što su Best Buy ili Fry’s Electronics, i kod velikog broja zastupnika, maloprodajnih trgovaca ili Internet prodavnica kao što su Newegg.com ili Amazon.com. Kako biste preuzeli multimedijalne materijale za medije posetite www.intel.com/pressroom/kits/ssd. Više informacija o Intel SSD diskovima možete pronaći na www.intel.com/go/ssd. Pratite Intel SSD diskove na Twitter-u: @intelssd, Facebook-u: Intel Solid State Drive (Official) ili preko communities.intel.com.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ i blogs.intel.com.

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster