Otvorena Sinergija 2009

Sinoć je u beogradskom centru Sava otvorena Sinergija 2009, najveći informatički skup u regionu, koji deveti put po redu organizuje Microsoft. Skup je pred oko 1500 posetilaca otvorio potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku, Božidar Đelić.

Ministar Đelić je podsetio da se u Srbiji u IT ulaže dvostruko manje sredstava nego u zemljama Evropske unije i da razvoj informatike mora da bude jedan od prioritetnih zadataka, zbog čega će Vlada Srbije u narednih pet godina uložiti oko 300 miliona evra za naučni i tehnološki razvoj, a Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta, istakao je da skup simbolično spaja energiju mladih IT stručnjaka iz Srbije i softvera koji proizvodi Microsoft.

Učesnicima skupa, posredstvom video linka, obratila se i ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić, koja je ukazala na veliki značaj ovog tradicionalnog informatičkog skupa u Beogradu i izrazila očekivanje da će i Srbija uskoro biti svrstana u red naprednih zemalja na polju informatike.

Generalni sponzor Sinergije 2009 je kompanija ComTrade. Veselin Jevrosimović, predsednik ComTradea podsetio je da je ova godina najteža za poslovanje u poslednje dve decenije i da će prodaja računara opasti za oko 20%. Jevrosimović je takođe istakao da je država propustila priliku da investiranjem u informatiku reši problem prevelike i neefikasne državne uprave.

Sinergija 2009 traje do 19. novembra, a učesnici će imati priliku da prisustvuju seriji od preko sto predavanja. Na Sinergiji će biti predstavljen i novi Microsoftov operativni sistem Windows 7 i prikazane mogućnosti novog paketa Office 10.

Tokom trajanja skupa, brojne domaće i strane kompanije će na svojim štandovima u centru Sava prikazati najnovije softverske i hardverske proizvode.

newsmaster