Trećina prenosivih računara otkaže za manje od tri godine

Prenosivi računari koje su proizveli Asus, Toshiba i Sony možda su pouzdaniji od Appleovih, ako je verovati istraživanju kompanije Squaretrade objavljenom u utorak, ali u periodu od tri godine mnogo vlasnika ovih računara će imati problema nezavisno od proizvođača.

Najnoviji izveštaj kompanije Squaretrade o pouzdanosti prenosivih računara na osnovu posmatranog uzorka od 30.000 novih računara devet proizvođača, pokazuje da u proseku 31% u potpunosti otkaže za manje od tri godine posle kupovine, uključujući kvarove i slučajna oštećenja. Kvarovi su uzročnici otkaza u 20% slučajeva.

Naravno, postoji korelacija između verovatnoće da će se pojaviti problemi i toga koliko se računar koristi. Najčešće se kvare internet računari, iako su pouzdani podaci o njima prikupljeni tek u poslednjih godinu dana. Broj kvarova među njima je čak 40% veći u odnosu na skuplje modele posle jedne godine korišćenja.

Na osnovu podataka za dve godine Squaretrade je napravio predviđanje za tri godine i gledano prema proizvođaču Asus je najbolji sa 15,6% otkazivanja (ne uključujući slučajna oštećenja), dok je HP poslednji sa 25,6%. Iza Asusa slede Toshiba, Sony i Apple, a za njima Dell, Lenovo, Acer i Gateway.

Squaretrade smatra da je procenat otkazivanja velik zbog izuzetno sofisticiranih i delikatnih delova koji se ugrađuju u prenosive računare, čemu treba dodati i dužinu njihove izloženosti pravilnom i nepravilnom rukovanju. (M..V.)

Izvor: Mikro

newsmaster