Ericsson Mobility studija: 90 odsto svetske populacije imaće mobilni telefon do 2020.

Rezultati nove „Ericsson Mobility studije“ pokazuju da će 90 odsto svetske populacije, starije od šest godina, posedovati mobilni telefon do 2020. godine. Takođe, očekuje se da će do te godine broj pretplatničkih ugovora korisnika pametnih telefona dostići 6,1 milijardu.

U trećem kvartalu 2014. godine i dalje je prisutan rast prodaje pametnih telefona, pošto su u tom periodu od ukupne prodaje mobilnih telefona, čak 65-70 odsto činili pametni telefoni. Iako je porast pretplatničkih ugovora korisnika pametnih telefona u stalnom porastu (do kraja godine očekuje se novih 800 miliona ugovora u celom svetu) i dalje postoji mesta za rast u tom sektoru. Od ukupnog broja mobilnih pretplatničkih ugovora, samo 37 odsto čine korisnici pametnih telefona.

Zaključno sa trećim kvartalom tekuće godine, broj mobilnih pretplatničkih ugovora iznosi oko 6,9 milijardi, a najveći porast zabeležen je u Indiji i Kini. Očekuje se da će se do 2020. broj povećati na 9,5 milijardi, a među njima će biti i 3,5 milijardi LTE pretplatničkih ugovora. Predviđanja pokazuju da će do 2020. godine u Evropi biti oko 600 miliona LTE pretplatničkih ugovora.

Kada je reč o mobilnom saobraćaju, video je i dalje najdominantniji. U 4G mrežama on čini između 45 i 55 odsto ukupnog saobraćaja. Ericssonova predviđanja su da će se video saobraćaj povećati za 10 puta do 2020. godine i da će činiti 55 odsto ukupnog saobraćaja u svim mobilnim mrežama.

Kompanija Ericsson je pokretačka snaga za umreženo društvo – globalni lider u tehnološkim komunikacijama i uslugama. Dugoročna saradnja sa svim većim telekomunikacionim operaterima na svetu, omogućuje ljudima, kompanijama i organizacijama da ispune svoj potencijal i stvore održivu budućnost.

Naši servisi, softverska rešenja i infrastruktura, posebno u mobilnim, širokopojasnim, kao i cloud rešenjima, pružaju mogućnost za industriju telekomunikacija, kao i druge sektore, da obezbedi bolje poslovanje, poveća efikasnost, unapredi korisničko iskustvo i iskoristi nove mogućnosti.

Sa više od 110.000 profesionalaca i klijenata u 180 zemalja, povezujemo naše globalno prisustvo i lidersku poziciju u tehnologijama i servisima. Kompanija Ericsson održava mreže koja povezuje više od 2.5 milijardi pretplatnika. Četrdeset procenata mobilnog saobraćaja u svetu odvija se kroz mreže koje koriste opremu i rešenja kompanije Ericsson. Naše investicije u istraživanja i razvoj, govore u prilog tome, da su naša rešenja, kao i naši klijente, za nas uvek na prvom mestu.

Kompanija Ericsson je osnovana 1876, sa sedištem u Stokholmu. Neto prodaja u 2013. iznosila je 34.9 milijardi američkih dolara. Kompanija je registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericsson