RNIDS omogućio upotrebu i IPv6 protokola

Da bi bio vidljiv na Internetu, svaki uređaj mora da ima svoju jedinstvenu IP adresu. RIPE, organizacija koja upravlja evropskom IP mrežom, krajem prošle godine je dodelila sve preostale adrese koje odgovaraju IPv4 standardu. Iz tog razloga možemo uskoro očekivati da i domaći internet provajderi korisnicima počnu da nude samo IPv6 adrese. Da bi njihovi računari i servisi bili vidljivi na Internetu, potrebno je da i DNS serveri u potpunosti podržavaju IPv6.

RNIDS je nedavno svojim korisnicima omogućio upotrebu oba protokola (IPv4 i IPv6) za razrešavanje DNS upita i tako se pridružio maloj grupi svetskih nacionalnih registara koji imaju ovu mogućnost.

IPv6 će zameniti IPv4, protokol koji je nastao u ranim danima Interneta. Stari IPv4 protokol dozvoljava nešto više od četiri milijarde jedinstvenih IP adresa – numeričkih nizova za identifikaciju uređaja. Sa porastom broja uređaja koji se sada nalaze na Internetu (pored računara i servera, mobilni telefoni, tableti i ostali „pametni“ uređaji), ovaj broj jedinstvenih adresa je postao nedovoljan, pa se pribeglo izradi novog protokola i novog načina dodeljivanja adresa, nazvanog IPv6. Ovaj zapis ima 128 bita i omogućava oko 3.4×1038 adresa (2128), što je dovoljno da svaki atom na našoj planeti dobije sopstvenu IP adresu.

newsmaster