Ekološki najprihvatljiviji superračunari petaflop klase sadrže NVIDIA Tesla procesore

SC10—NJU ORLEANS—22. novembar , 2010. danas je objavljena “Green500” lista računara koji najviše štede energiju, otkrivajući da jedine petaflop sisteme u privih 10 pokreću NVIDIA® Tesla™ procesori.

Od tih grafičkih petaflop sistema, Tsubame 2.0 iz Tokijskog Instituta za Tehnologiju (Tokyo Tech) je rangiran na drugom mestu; Tianhe-1A, najbrži svetski superkompjuter iz Nacionalnog Superkompjuter Centra iz Tianjin, je rangiran na desetom mestu.

“Uspon superkompjutera baziranih na grafičkim procesorima, na Green500 listi, povećava vrednost takvog heterogenog sistema, napravljenog kako od konvencionalnih tako i grafičkih procesora, i donosi najbolje performanse i dosad neviđenu uštedu energije,” izjavio je Vu Čun Feng, osnivač Green500 organizacije i professor Kompjuterskih nauka na univerzitetu Virginia Tech.

Grafički procesori su brzo postali pokretačka tehnologija iza najboljih svetskih superkompjutera. Oni se sastoje iz stotina paralelnih procesorskih jezgara sposobnih da podele velike računarske zadatke i da ih procesuira u isto vreme. To značajno povećava ukupnu efikasnost sistema, merenu u performansama po vatu. “Top500” superkompjutera baziranih na heterogenoj arhitekturi su, u proseku, skoro tri puta efikasniji u uštedi energije nego ne-heterogeni sistemi.

Dva druga sistema bazirana na grafičkim procesorima su ušli u Top 10, a sistemi bazirani na Tesla grafičkim procesorima instalirani u CSIRO u Australiji i Nacionalnom Superkompjuter Centru u Shenzen-u su takođe rangirani kao jedanaesti i dvanaesti na listi.

Kompletna Top 10 lista (sa Tesla grafičkim procersorima u “bold”-u):

Rank Site Linpack Perf. # of Tesla GPUs Megaflops per watt
1 IBM Research 653 TeraFlops n/a 1684 Mflops/watt
2 GSIC Center, Tokyo Tech 1.192 Petaflops 4200 948 Mflops/watt
3 NCSA 336 Teraflops 128 933 Mflops/watt
4 RIKEN AICS 58 Teraflops n/a 828 Mflops/watt
5 Forschungszentrum Juelich 45 Teraflops n/a 773 Mflops/watt
6 Universitaet Regensburg 45 Teraflops n/a 773 Mflops/watt
7 Universitaet Wuppertal 45 Teraflops n/a 773 Mflops/watt
8 Universitaet Frankfurt 94 Teraflops n/a 741 Mflops/watt
9 Georgia Institute of Technology 64 Teraflops 360 677 Mflops/watt
10 NSC Tianjin 2.507 Petaflops 7168 635 Mflops/watt

Mnogi lideri tih centara superračunarstva prepoznatih od strane Green500 organizacije će biti prisutni ove nedelje na SC’10 konferenciji u Nju Orleansu. Oni su dali sledeće izjave:

Citati:

Prof. Satoši Matsuoka sa univerziteta Tokyo Tech je izjavio: “Naš cilj sa Tsubame 2.0 je bio da omogućimo petaflop performanse u što manjem pakovanju. Prelazak na superkompjutere bazirane na Tesla grafičkim procesorima je bio jedini način da se to postigne.”

Dr. Džefri Veter sa univerziteta Georgia Tech i Nacionalne laboratorije Oak Ridge je izjavio: “Keeneland je dokazano tlo u dinamičnoj industriji za istraživanje i razvoj softvera. Kroz korišćenje grafičkih procesora i heterogenih arhitektura, mi gradimo novi put ka Exascale računarstvu koje štedi energiju.”

Dr. Geret Viliams iz Australijske CSIRO organizacije je izjavio: “Uz pomoć grafičkih procesora, uspeli smo da napravimo najbrži i najefikasniji superkompjuter u Australiji. Sa ovakvim računarskim resursima, moći ćemo značajno da napredujemo u našim istraživanjima.”

“Visoke performanse po vatu Tesla grafičkih procesora su razlog da su oni postali sastavni deo modernih superkompjutera, što dokazuje činjenica da su superkompjuteri bazirani na grafičkim procesorima jedini petaflop sistemi u Top 10 listi,” izjavio je Endi Kin, generalni menadžer, sektor za Tesla procesore u NVIDIA kompaniji. “Čestitamo svim centrima koji su bili priznati za svoj rad u ovoj Green500 godini.”

Za kompletnu Green500 listu kliknite ovde, a za više informacija o NVIDIA Tesla grafičkim procesorima visoke performanse posetite ovaj link.

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA)  je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,600 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.com

Za više informacija,  kontaktirajte:

Andrew Humber
NVIDIA Corporation

(408) 416 7943
[email protected]

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: benefitima i uticaju NVIDIA Tesla grafičkih procesora; uticaj kompanijskih patenata na modern računarstvo i izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: razvoj efikasnije ili brže tehnologije, dizajn, proizvodnja ili greške u software-u, uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija, promene u zahtevima i željama korisnika i odnosima; izbor različitih standarda od strane potrošača ili konkurentskih proizvoda; promena u industrijskim standardnima i okruženju; neočekivan gubitak performansi naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u druge sisteme kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission uključujući obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 1. Augusta 2010. Kopije izveštaja popunjene od SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse, NVIDIA se ograničava od bilo kakve odgovornosti za ova mišljenja koja bi mogla da prouzrokuju određene okolnosti.

# # #

© 2010 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. NVIDIA, NVIDIA logo, i Tesla su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

newsmaster