Početak javne rasprave za ćirični domen “srb”

Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), покренуо је на свом форуму (www.forum.rnids.rs) јавну расправу о Предлогу правила и процеса за регистрацију ћириличког домена „.срб“ и позива све заинтересоване да пруже допринос у изради овог правилника.

Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), 8. новембра је одобрила да ознака „срб“ буде други национални домен Србије на Интерету.

Предлог правила и процеса за регистрацију ћириличког домена „.срб“ регулише регистрацију поддомена „.срб“ и резервацију других домена за потребе РНИДС-а, резервацију домена „.срб“ за потребе државе, резервацију домена „.срб“ на основу постојећих назива домена „.rs“ и доделу јединственог кôда сваком резервисаном домену „.срб“. Правилник одређује и период доделе домена „.срб“ на основу пречег права, након чега почиње период слободне регистрације домена „.срб“ по истим или сличним правилима која сада важе за „.rs“ домен. До краја комплетног процеса доделе ћириличког домена Србији потребно је да се заврши и процедура доделе новог домена овлашћеном националном регистру, а тај процес траје између три и шест месеци. Почетак регистрације ћириличког домена „.срб“ очекује се у другој половини 2011. године.

newsmaster