Otvaranja izložbe “Igra svetlosti”


u organizaciji kompanije “Samsung” i Refoto časopisa

Beograd, 25.novembar 2010. – Fotoaparat Samsung NX100U predstavljen je 25. novembra u TC Ušće. Uz video projekciju i slajd šou fotografija snimljenih ovim fotoaparatom, Samsung NX100U predstavio je Vladimir Tatarević – profesionalni fotograf i docent na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Časopis Refoto pokrenuo je početkom godine foto-konkurs na temu “Igra svetlosti”. Sponzor konkursa je firma “Samsung” koja je obezbedila nagrade najboljim autorima. Izložbu čini tridesetak panoa sa šezdeset odštampanih fotografija vrhunskog kvaliteta. Na četiri LCD Samsung televizora tokom trajanja izložbe biće prikazano oko 150 fotografija objavljenih u časopisu Refoto tokom 2010. godine.

Nagrade su uručili Ivana Tomanović, glavna i odgovorna urednica  ReFoto magazina i Harald Dejvid, product manager kompanije Samsung za Digital Imaging.

Tokom trajanja konkursa pristiglo je oko 1.200 fotografija autora iz celog regiona: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije pa čak i iz daleke Australije i Kanade, ali i nekoliko zemalja Evrope.

Za najbolju fotografiju proglašen je “Čovek iz tame” Predraga Ilića iz Kraljeva kome je Samsung dodelio najnoviji fotoaparat NX100 s jedinstvenim funkcijskim dugmetom na objektivu koji omogućava svakom fotografu izuzetno lako i precizno fotografisanje.  I drugonagrađenom Zdenku Vukeliću iz Senja (Hrvatska) dodeljen je Samsung NX100. Trećenagrađen Ivan Ćirić iz Pirota dobio je kompaktni fotoaparat Samsung EX1.

Izložba traje do 30.11.2010.

Samsung postaje lider na tržištu sa pionirskim poduhvatom,

NX100 foto apratom

Nova mirrorless kamera obuhvata nov jedinstven i-Function objektiv koji i početnicima i  profesionalnim fotografima pruža podjednako dobru kontrolu i kreativnost

Seul, Koreja – Samsung Electronics objavio je lansiranje jedinstvenog foto aparata Samsung NX100, opremljenog inovativnom mirrorless kamerom sa prvim na svetu i-Function objektivom, čime savršena slika postaje delo svih fotografa na potpuno nov način upravljanja foto aparatom.

NX100 je stvoren da dominira novom kategorijom mirrorless kamere. Inovativnom novom proizvodu koristi  Samsungova ekspertiza kroz više tehnoloških oblasti, što znači da su ključne komponente kamere 100% interno napravljene. Ovaj jedinstven proces kombinovan je sa detaljnim i širokim programom istraživanja tržišta, što je omogućilo vredne podatke koje  su dizajneri i inženjeri kompanije uključili u NX100. Konačno nenadmašan proizvod dopunjen je širokom linijom objektiva i dodataka koji pružaju fotografima veliki broj mogućnosti za istraživanje sopstvene kreativnosti.

Lansiranje foto aparata NX100 usledilo je nakon uspeha NX10, Samsungove prve mirrorless kamere i prvog na svetu APS-C senzora, koji je već promenio način slikanja miliona fotografa širom sveta, podigavši nivo celokupne industrije. NX100 poseduje vodeću tehnologiju industrije kao i NX10, što obuhvata APS-C sensor kvaliteta slika i AMOLED ekran od 3 inča za jednostavan i jasan pregled gledanja. Ipak, sa novim Samsung foto aparatom NX100 mirrorless kamera je podignuta na viši nivo, uključivanjem inovacija NX10 i unapređenjem drugih oblasti performansi i dizajna aparata. Izgled kamere je tanak, doteran i stilizovan, a NX100 takođe predstavlja intuitivne i-Function objektive koji omogućavaju korisnicima da upravljaju apratom kroz objektiv po prvi put. NX100 takođe može da se pohvali jednim od najbržih auto fokusa na tržištu danas, koji omogućuje da korisnik nikada ne propusti trenutak, kao i ISO koji je podignut na maksimum od 6400 snimaka.

Dizajn NX100 aparata inspirisan je jednostavnim oblikom rose koja se formira na listu, što se može videti na poklopcu i zaobljenom obliku, i dolazi u četiri različite boje: crnoj, beloj, braon i srebrnoj.  Mala težina, kompaktan i moderan dizajn čine apart izuzetno lakim za nošenje, omogućavajući korisnicima kreativnu slobodu nošenja NX100 u bilo kojoj prilici i bilo kuda. NX100 je više od aparata, on je ujedno i kreativna alatka i umetničko sredstvo koje pruža smelu poruku gde god da se pojavi.

SangJin Park, predsednik poslovne jedinice Samsung Electronics za poslove digitalnih slika, prokomentarisao je: “Naš cilj je vladanje tržištom mirrorless kamera na isti način na koji to radimo u DualView kategoriji, a novi NX100 je realizacija tog cilja. Niko do sada nije spojio ovako visok kvalitet tehnologije slike i intuitivne potrebe potrošača, zasnovane na našem dubinskom istraživanju tržišta, što verujemo da će, uz  NX10, NX100 potvrditi naše liderstvo u ovoj oblasti koja se razvija. Naš jedinstven i pionirski i-Function objektiv izdvaja se na tržištu kao primer inovacija bez premca koje će  privući svakog fotografa.”

Dok su obični objektivi pasivni u regulisanju podešavanja aparata, jedinstven i-Function objektiv je proaktivan i komunicira sa osnovom aparata. Pruža potpunu kontrolu slike sa brzim manuelnim podešavanjem koje omogućava brzo i jednostavno fotografisanje, a takođe pruža prilagođeno podešavanje optimizovano za upotrebu objektiva. Objektiv sadrži praktično smešteno i-Function dugme koje omogućava korisnicima da prelaze preko manuelnog podešavanja, kao i prsten fokusa koji se koristi za laku promenu parametara pri svakom podešavanju. Ovaj sistem kontrole bez presedana je pametan, intuitivan i brz, što znači da je sada slika savršena u bilo čijim rukama.

Pošto tipičan korisnik foto aprata obavija ruku oko objektiva kada drži kameru, novi sistem znači da fotografi mogu prirodno da koriste levu ruku za promenu podešavanja kroz intuitivan i-Function objektiv, bez potrebe da se apart pomera. Korisnici mogu brzo da se prebacuju između poklopca, otvora blende, ekspozicije, White balansa i ISO, jednostavnim korišćenjem i-Function dugmeta i prstena na objektivu, što stvara lakšu i bržu konfiguraciju tokom slikanja.,

NX100 takođe ima prioritetan režim objektiva  koji prebacivanje među objektivima čini lakim i garantuje savršenu sliku više nego ikada. Pre svega, svaki objektiv je jasno obeležen ikonicom koja ilustruje glavnu funkciju, tako da početnici mogu lako da razumeju koji objektiv je potrebno da selektuju za bilo koju zadatu scenu. Prioritetan režim objektiva omogućuje opcije scena prilagođene objektivu koji se koristi – na primer kada je pejzažni objektiv namešten na apratu automatski će biti aktiviran pejzažni režim. Takođe, kada korisnici dodaju specijalizovani objektiv, aparat će prepoznati tip objektiva i automatski će podestiti uređaj na način koji najbolje odgovara dodatom objektivu. Ova poslednja opcija će raditi sa specijalizovanim Samsung objektivima u budućnosti.

Inovativnost foto aprata NX100 nije ograničena samo na objektiv – aparat takođe omogućava veoma kreativnu karakteristiku nazvanu “Pametni filter”. U režimu reprodukcije korisnici mogu da primene sedam različitih efekata na sliku, kao što je vinjeta, blagi fokus, riblje oko ili minijaturni efekti . “Pametni filter” ne obezbeđuje samo slike visokog kvaliteta, već sadrži i opcije koje su zabavne za korišćenje.

Zabava ne prestaje sa opcijama fotografisanja – NX100 podržava HD snimanje filma na 720P, tako da pamćenje može da ostane živo do najsitnijih detalja. NX100 takođe sadrži ‘Sound Picture’ režim koji može da snima audio zvuk kada se slika fotografija što obogaćuje iskustvo. Da bi se osiguralo da svaka slika ima savršen kvalitet, čak i kada se objektivi menjaju, NX100 takođe sadrži supersoničnu karatkeristiku redukcije prašine ili drugih stranih tela sa objektiva pre fotografisanja.

NX100 će biti opremljen rasponom inovativnih objektiva i dodataka za dodatno povećanje korisničkog iskustva. Na lansiranju novih objektiva uključen je kompaktan objektiv sa zumom 20-50mm da bi se omogućio i visok kvalitet slike i prenosivost. Mali i lagan Pancake objektiv sa 20mm širokim uglom biće uskoro predstavljen. Dva dodatna specijalizovana objektiva biće na tržištu u prvoj polovini 2011 – Macro objektiv od 60mm i Super Zoom objektiv od 18-200mm. Da bi se još više proširila ponuda objektiva, tri nova objektiva biće predstavljena u drugoj polovini 2011, uključujući objective od 16mm, 85mm, i 16-80mm. NX sistem biće dalje obogaćen dodacima, uključujući elektronski Viewfinder, blic i GPS tragač da bi se snimila konkretna geografska lokacija.

O Samsung Electronics

Samsung Electronics je globalni lider na polju poluprovodnika, telekomunikacija, digitalnih medija i tehnologija digitalne konvergencije sa prihodom od 116.8 biliona dolara u 2009. godini. Zapošljava približno 188,000 ljudi u 185 filijala, širom 65 država. Kompanija se sastoji od osam glavnih nezavisnih poslovnih jedinica: kompanija za vizuelni displej, kompanija za mobilne komunikacije, kompanija za telekomunikacione sisteme, kompanija za digitalne aplikacije, kompanija za informacione tehnologije, kompanija za digitalni Imaging, kompanija za poluprovodnike i kompanija za LCD ekrane.  Prepoznat kao jedan od globalnih brendova sa najbržim rastom, Samsung Electronics je vodeći proizvođač digitalnih TV aparata, memorijskih čipova, mobilnih telefona i TFT-LCD-a. Za više informacija posetite www.samsung.com

Specifikacije

NX100
Image sensor 14.6 Mega-pixels APS-C size CMOS sensor
Useable lens Samsung Lenses
Display 3.0″ VGA AMOLED Display
ISO Equivalent Auto, 100 – 3200, Extension settable : ISO 6400
    • Shooting modes
SmartAuto, Lens Priority, Program, Shutter Priority,Aperture Priority, Manual, Scene, Movie
Scene mode Beauty shot, Children, Close Up, Text, Sunset, Dawn,Backlight, Fireworks, Beach & Snow, Night, Portrait,

Landscape, Sports, Sound Picture

Movie recording 720P HD Movie Recording (H.264)
Storage media SD, SDHC (Up to 32GB)
EVF Optional
GPS Geo-tagging w/ Optional GPS Module (GPS10)
Battery life Still : 420shot , 210min (CIPA Standard) Movie : 130min
Dimensions (WxHxD) 120.5 x 71 x 34.5mm (excluding the projection part)
Weight 282g  (without battery and Memory card)
SAMSUNG Standard Zoom Lens (20-50mm F3.5-5.6 ED)
Focal Length 20 – 50mm (equivalent to 30.8-77mm in 35mm format)
Elements in Groups 9 elements in 8 groups(1 Aspherical lens, 1 Extra-low Dispersion lens)
Aperture F3.5 – 5.6 (Min. F22), (Circular Aperture Diaphragm)
Minimum Focus Distance 0.28m
Filter Size 40.5mm
Dimensions 64 x 39.8mm
Weight Approx. 119g
SAMSUNG Pancake Lens (20mm F2.8)
Focal Length 20mm (equivalent to 30.8mm in 35mm format)
Elements in Groups 6 elements in 4 groups (1 Aspherical lens)
Aperture F2.8 (Min. F22), (Circular Aperture Diaphragm)
Minimum Focus Distance 0.17m
Filter Size 43mm
Dimensions 62.2 x 24.5mm
Weight Approx. 89g
SAMSUNG GPS10
Dimensions (WxHxD) 53 x 66 x 31.8mm
Weight Approx. 61.7g
Battery 2 AAA batteries
Battery duration Approx. 13 hours
Internal memory 128MB
SAMSUNG Electronic Viewfinder
Dimensions (WxHxD) 49.7 x 29.7 x 38.5mm
Weight Approx. 23g
Resolution QVGA (300×224), 201k
Magnification Approx. 0.83x (APS-C, 50mm, -1m-1)
Coverage Approx. 98%
Eye relief 17mm
Diopter Approx. -4.0 ~ +1.0m-1
SAMSUNG Flash (SEF15A)
Dimensions (WxHxD) 55 x 45.5 x 73.6mm
Weight Approx. 80.4g
Guide Number 15
Covered focal length 18mm (APS-C) / 28mm (35mm)
Flash mode A-TTL / Manual
Battery 2 AAA battery : Alkaline, Ni-MH
newsmaster