NVIDIA Tegra super čip pokreće novi talas super telefona

Prvi mobilni dvojezgarni procesor na svetu omogućava super telefonima, koje proizvode kompanija LG i drugi, nova iskustva pri korišćenju mobilnih platformi i do sada neviđene sadržaje

LAS VEGAS, Nevada — CES 2011 — 5. januar 2011. NVIDIA je danas najavila dolazak novog talasa super telefona koje pokreće NVIDIA® Tegra™ 2, prvi mobilni super čip na svetu.

Ovi novi super telefoni nadmašuju današnje pametne telefone, pružajući do sada još  neviđeno multimedijalno iskustvo koje u većoj meri koristi prednosti bržeg preuzimanja sadržaja sa interneta i veću propusnu moć mreže.

Pametni telefoni počinju sa dijagonalom ekrana od 4 inča, jednojezgarnim mobilnim procesorom koji radi na 1 GHz, kamerama od 5 megapiksela i više, i sa većim brojem mikrofona – što omogućava pristojan doživljaj kad su u pitanju igre i video materijali. Novi super telefoni koriste moćne višejezgarne procesore, grafičke procesore brze kao munja uz ultra-nisku potrošnju energije – što pruža magično iskustvo pri igranju i reprodukciji video materijala.

„Pravi super telefoni zahtevaju prave super čipove,” izjavio je Ben Bardžarin, predsednik korporacije Creative Strategies. „Sa predstavljanjem novih super telefona na CES-u, oni će postati neophodan uređaj u sferi mobilnog računarstva. A Tegra podržava ove sposobnosti mobilnog računarstva kod super telefona bolje nego bilo šta na tržištu.”

Njihova besprekorna sposobnost izvršavanja više operacija odjednom i podrška za hardverski ubrzani Adobe® Flash® Player započinju proces spajanja pametnog telefona sa konzolom za igre i multimedijalnim uređajem. Rezultat je mobilno web iskustvo koje ima kvalitet konzole, podršku za više igrača, igranje sa više platformi, kao i ogromnu fleksibilnost kada se radi o izvršavanju više zadataka odjednom.

Jedan od prvih uređaja u ovom novom talasu super telefona je novi LG Optimus 2X, koji pokreće Tegra 2 čip.

Ključne stavke o Tegra tehnologiji:

  • Tegra 2 super čip omogućava turbo nadogradnju u kategoriji super telefona i donosi novi talas uređaja koji pružaju do sada neviđena iskustva. Sadrži:
    • Dvojezgarni ARM Cortex-A9 procesor – Prvi dvojezgarni mobilni procesor na svetu za bržu pretragu interneta,  brži rad i generalno bolje performanse.
    • Ultra-štedljivi (ULP) NVIDIA® GeForce® grafički procesor –ULP GeForce GPU pruža izvanrednu lakoću igranja mobilnih 3D igrica i fenomenalan 3D korisnički interfejs uz izuzetan vizuelni doživljaj
    • 1080p Video procesor – Gledajte HD filmove od 1080p na vašem mobilnom uređaju na HDTV-u, bez skraćivanja veka baterije
  • Tegra 2 omogućava nove mobilne medije i mogućnosti pri igranju igara
    • Po prvi put, korisnici će moći da igraju igre sa više igrača koristeći različite tipove uređaja. Na primer, super telefon ili tablet koji pokreće Tegra 2 može da se koristi za igranje sa igračima koji sede za desktop računarom.
    • NVIDIA je predstavila prototip Skype HD video poziva na tabletu sa Android platformom na konferenciji za štampu na CES-u 2011. Kompanija NVIDIA je razvila referentnu implementaciju HD video konferencija na tabletima baziranim na Tegra 2 procesorima koristeći SkypeKit. SkypeKit je skup programa i aplikacija koji omogućava gotovo svakom uređaju povezanom na internet glasovne i video Skype pozive.
    • NVIDIA je predstavila Tegra Zone aplikaciju. Ona omogućava korisnicima da pronađu igre optimizovane za svoje Tegra super telefone i tablet računare, zajedno sa profesionalnim prikazima igara, screen shot-ovima visoke rezolucije, HD video trejlerima, video igrama, i manjim, ne tako istaknutim, karakteristikama.
  • LG Optimus 2X je brzi super telefon izvanrednih performansi:
    • Optimus 2X omogućava brže performanse, besprekono izvršavanje više zadataka odjednom, , full HDMI i istinski bolje vizuelno gejmersko iskustvo.
    • Ključne specifikacije
      • WVGA ekran dijagonale od 4 inča
      • 8GB memije (do 32GB preko microSD)
      • Baterija od 1,500 mAh
      • Zadnja kamera od 8 megapiksela i prednja kamera od 1.3 megapiksela
      • HDMI efekat ogledala
      • 1080p MPEG-4/H.264 reprodukcija i snimanje

Za više informacija i slike proizvoda, molimo Vas da posetite onlajn saopštenja za javnost kompanije LG na sledećoj adresi: www.lgnewsroom.com/CES2011

Detalji i drugim super telefonima ne mogu još uvek biti otkriveni, a oni će biti ukratko prezentovani na CES-u.

Citati:

  • „Ušli smo u eru super telefona. Ljudi na svoje mobilne uređaje gledaju prvo kao na računare a onda kao na telefone. Tegra je podigla super telefon na drugi nivo sa novim mobilnim iskustvima koja ranije nisu bila moguća.”
    – Majkl Rejfild, generalni direktor odseka za mobilno poslovanje u kompaniji NVIDIA
  • „Vrlo smo uzbuđeni zbog partnerstva od poverenja sa kompanijom NVIDIA, i takođe veoma ponosni na rezultat saradnje: LG Optimus 2X. Ovaj dvojezgarni super telefon koji pokreće Tegra 2 procesor postaviće novi standard u industriji pametnih telefona, pružajući korisnicima novu dimenziju u odnosu na iskustvo sa pametnim telefonima. LG se takođe raduje budućem partnerstvu sa kompanijom NVIDIA koje će dalje promovisati našu zajedničku strast za inovacijama.”
    • Jong Seok Jang, potpredsednik tima za stratrško poslovanje u kompaniji LG Electronics Mobile Communications
  • „Kao bliski i dugogodišnji partner kompanije NVIDIA uzbuđeni smo što vidimo kako brzo napreduje usavršavanje performansi mobilnih telefona. Sa Tegra 2 čipovima, kompanija NVIDIA nastavlja da pomera granice i daje nam čip koji omogućava zapanjujuće sadržaje za uređaje sledeće generacje.”
    – Deni Vinokur, podpredsednik odseka Flash Runtime u kompaniji Adobe
  • „Uzbuđeni smo što je NVIDIA investirala u SkypeKit kako bi implemenrirala HD video pozive na Android tabletima. U bliskoj budućnosti korisnici će moći da uspostavljaju video pozive sa svojih tablet uređaja koje pokreće Tegra procesor sa bilo kim ko koristi Skype, bilo da je ga koristi na desktop računaru, Mac-u, TV-u ili telefonu”
    Manrike Brenes, direktor za ravoj poslovanja u kompaniji Skype
  • Kompanija Netflix korsti Tegra 2 platformu za razvoj kako bi omogućila Netflix iskustvo na Android super telefonima i tabletima. Blisko sarađujemo sa kompanijom NVIDIA kako bi Netflix u potpunosti iskoristio prednost izvanrednog ubrzanja i bezbednosti koje omogućavaju Tegra procesori.”
    -Greg Piters, podpredsednik za unapređenje proizvoda u kompaniji Netflix
  • „Vreme je za sledeću revoluciju u igranju. Tegra 2 čipovi imaju moć konzole u vašim rukama. Igre kao što je Dungeon Defender su u visokoj rezoluciji, realističnije su, interaktivnije i izazovnije sa Tegra 2 čipovima.”
    – Jeremy Štiglic, direktor za razvoj u kompaniji Trendy Entertainment

Korisni linkovi:

www.nvidia.com/tegra

http://www.nvidia.com/object/tegra-2.html

http://www.nvidia.com/object/tegra-smartphones-tablets.html

http://tegradeveloper.nvidia.com/tegra/

www.lg.com

www.lgnewsroom.com/CES2011

www.adobe.com

www.skype.com

http://trendyent.com/

http://dungeondefenders.com/

newsmaster