Prvi prenosivi računar s dva ekrana iste veličine

Gotovo nepoznata kompanija iz Aljaske privlači pažnju svojim prenosivim računarom od 3000 dolara koji planira da ponudi za Božić. Biće to navodno prvi računar sa dva LCD ekrana od 15,4 inča.

Računar SpaceBook kompanije gScreen Computer iz Ankoridža imaće dva pozadinski osvetljena LCD ekrana iste veličine koji se izvlačenjem postavljaju jedan do drugog.

Ovaj računar s operativnim sistemom Windows 7 imaće Intelov procesor Core 2 Duo, memoriju od 4 GB, grafiku GF900M GT kompanije Nvidia, SATA disk koji se vrti brzinom 7200 o/min, DVD plejer i bateriju od šest ili devet ćelija, a težiće blizu četiri kilograma (3950 grama).

Kompanija gScreen je svoj SpaceBook namenila dizajnerima, filmadžijama, fotografima i drugim kreativnim profesionalcima koji ne žale da plate za prenosivost, snagu i ekstra ekran, što neki analitičari smatraju strategijom koja ima potencijal. S druge strane, komentari upućenih kreću se u rasponu od ushićenja do sarkazma. Dok je to za jedne „ispunjenje dizajnerskog sna“, drugi kažu „radije ću kupiti dva računara i veće baterije za trećinu cene“, a treći „zamisli kad to čudo izvadiš u avionu“.

Kompanija gScreen nije saopštila koliko dugo SpaceBook može da radi na baterije, ali je navela da razvija njegovu ojačanu verziju za američku mornaricu, kao i model s ekranima od 13,3 inča koji će biti težak oko 2,5 kg. Pored toga trenutno se razmatra mogućnost da se pored Intelovih procesora upotrebe i AMD-ovi.

Kompanija gScreen je osnovana 2003. godine kao istraživačko-razvojna kompanija i do sada nije proizvela nijedan prenosivi računar za široko tržište.

SpaceBook koji će se prodavati preko Interneta na lokacijama kao što su Amazon.com i NewEgg.com, nije prvi prenosivi računar s više ekrana, ali jeste prvi koji će imati ekrane iste veličine.

Prošlog Božića Lenovo Group je počeo da prodaje računar ThinkPad W700ds s dva ekrana koji je namenjen istoj ciljnoj grupi kao i SpaceBook, ali W700ds ima primarni ekran od 17 inča i sekundarni od 10,6 inča koji se izvlači sa strane. Grafika mu je odlična, a četvorojezgarni procesor brz, ali je zajedno s punjačem težak čak šest kilograma, što je nekima previše

Za razliku od drastične prednosti u težini, SpaceBook neće imati drastičnu prednost u ceni. W700ds se na Internetu može kupiti za 3100 do 3900 dolara, što je neznatno više u odnosu na 3000 dolara koliko će prema očekivanjima koštati SpaceBook.

newsmaster