Toshiba razvija novi tablični računar

Kako korisnici sve češće koriste prenosive računare da bi iz svojih domova pristupili multimedijalnom sadržaju na Internetu i društvenim mrežama, kompanija Toshiba je odlučila da dizajnira tablični računar koji nudi brz i lak pristup tom sadržaju, bez mana koje su uobičajene kod klasičnih prenosivih računara.

Toshibin tablični računar JournE ima 7-inčni ekran, a kao operativni sistem koristi posebnu verziju Windowsa, poznatu pod imenom Windows Embedded. Računar pristupa Internetu uz pomoć adaptera za bežično povezivanje i podržava veliki broj formata datoteka, uključujući JPEG, MP3, WMA, MPEG4, H.264, Divx i Windows Media.

Pristup uslugama kao što su YouTube, MSN Messenger, Picasa, Flickr i RSS ugrađen je zajedno sa Internet Explorerom i Windows Multimedia plejerom devete generacije. Modeli namenjeni evropskom tržištu podržavaće i pristup usluzi Acetrax, namenjenoj za preuzimanju video sadržaja.

Dodatno postolje za računar omogućava povezivanje periferijskih uređaja putem USB i HDMI priključaka. HDMI priključak omogućava računaru da se poveže sa televizorom i prosledi preuzeti video sardžaj. JournE ima internu memoriju kapaciteta 1 GB, koja se može proširiti do 32 GB uz pomoć SD memorijskih kartica.

Prema navodima iz Toshibe, između dva punjenja baterije računar može da radi čitavih 14 sati, što je znatno duže od autonomije rada prenosivih računara.

Početak prodaje računara Toshiba JournE najavljen je za kraj godine, a cena će mu biti oko 360 dolara.

newsmaster