Nova alternativa za sistem imena domena

Google je upravo stvorio nov sistem za rešavanje upita u sistemu imena domena (Domain Name System, DNS) koji će korisnicima ubrzati pregledanje veba i učiniti ga sigurnijim.

Googleov javni DNS, predstavljen u četvrtak, još uvek je u eksperimentalnoj fazi.

S njim kompanija želi da poboljša postojeću tehnologiju sistema s bržim i efikasnijim keširanjem i dodatnim bezbednosnim mehanizmima za zaštitu od podvala kojima se korisnici upućuju na zlonamerne veb strane.

DNS omogućava da se slovne adrese lokacija koje upisujemo u polje veb čitača prevedu u odgovarajuće numeričke adrese koje odgovaraju internet protokolu, tako da se u izvesnom smislu ponaša kao telefonski imenik i utikačka tabla u starim centralama.

Da bi koristio Google Public DNS, korisnik mora da promeni mrežna podešavanja tako da njegovi zahtevi za veb stranama idu na Googleov servis umesto ka njegovom dobavljaču internet usluga. Google je zbog toga ponudio posebnu stranu s detaljnim uputstvima kako se to izvodi.

„Mnogi ne razmišljaju o sistemu DNS jer je to nešto što živi skriveno u pozadini“ rekao je Prem Ramasvami, proizvodni direktor za Google Public DNS. „Mi sada želimo da razgovaramo o tome i to ne samo s upućenijim korisnicima već sa svima. Smatramo da bi trebalo da znaju malo više o tim osnovnim gradivnom blokovima interneta.“

Time što je objavio detalje o svojoj tehnologiji Public DNS, Google želi da ohrabri davaoce internet usluga i druge dobavljače DNS sistema, da razmotre prihvatanje onog što kompanija smatra poboljšanjima, rekao je Ramasvami. „Želimo da nežno poguramo zajednicu dobavljača internet usluga u pravom smeru.“

Da bi DNS bio brži, Google je sagradio veliko spremište popularnih domena, koje neprekidno osvežava, bez obzira da li korisnici traže ili ne traže te domene. Drugi pitanja DNS-a rešavaju tako što pribavljaju potrebu informaciju kad se ona zatraži. „U našem slučaju čim postavite pitanje mi vam odmah odgovorimo“, kaže Ramasvami.

Na pitanje da li će ovaj servis dodati još više podataka o korisnicima u Googleove arhive, Ramasvami je rekao da će Google Public DNS čuvati IP adrese korisnika najviše 48 sati pre nego što ih obriše, dok će opštije podatke o njegovom dobavljaču internet usluga i gradu čuvati najviše dve nedelje. Detalji su ovde.

Pored toga, Google neće koristiti podatke o saobraćaju koji generiše Google Public DNS kao komplement podacima koje prikuplja o korisnicima u svojim drugim uslugama. „Nikad ih nećemo korelisati s našim dnevnicima pretraživanja ili bilo čim nalik tome da bismo dopunjavali informacije koje imamo o konkretnom korisniku. Znamo da nam DNS omogućava dodatne informacije, ali želimo da odagnamo zabrinutost u pogledu privatnosti. Ovde se radi o tome da se ubrza veb a ne da sakupi više podataka“, poručuje Ramasvami.

Googleov servis će se direktno nadmetati sa servisima kao što je četiri godine star OpenDNS koji beleži ogroman rast korišćenja i prihoda. OpenDNS dnevno odgovara na 20 milijardi upita i ima oko 15 miliona korisnika. U 2008. godini kad je odgovorao na sedam milijardi upita dnevno, OpenDNS je beležio dnevni prihod od 20.000 dolara. (M.V.)

Izvor: Mikro

Search: Find More About Motorola investira u razvoj inetrfejsa osetljivih na dodir

[ad#234x60vesti]

newsmaster