Intel planira ugradnju procesora Westmere u servere

Predstavnici Intela saopštili su da je kompanija donekle izmenila svoje planove objavljivanja novih procesora. Prema novom planu, predstojeći dvojezgarni procesori Westmere namenjeni stonim računarima, biće verovatno izrađivani i u verziji namenjenoj za ugradnju u jeftinije servere.

Novi čipovi sa integrisanom grafikom, poznati pod radnim imenom Clarkdale i zasnovani na procesorskoj arhitekturi Westmere, biće deo serije procesora Core i3 i Core i5. Predstavnici Intela su izjavili da će se novi procesori, iako prvobitno namenjeni srednjem segmentu tržišta računara, možda ugrađivati i u servere sa jednim procesorskim podnožjem.

Trenutno, Intel je srednjem segmentu tržišta namenio čipove Core 2 Duo. Clarkdale čipovi doneće značajan skok u performansama u odnosu na generaciju Core 2, a istovremeno će trošiti manje električne energije. Integrisana grafika će poboljšati performanse u tom segmentu, dok će aplikacije na serverima raditi brže zbog mogućnosti čipova Clarkdale da, za razliku od procesora Core 2, obrađuju dve niti po jezgru.

Najzaslužniji za poboljšanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju je usavršeni proizvodni proces koji je omogućio manju potrošnju i zagrevanje procesora. Procesori Clarkdale će se proizvoditi 32-nanometarskim proizvodnim procesom, a njihova proizvodnja će početi krajem ove godine.

Arhitektura Westmere dobijena je usavršavanjem aktuelne Intelove arhitekture Nehalem na kojoj su zasnovani procesori Core i7 i Xeon 5500. Nehalem je prva Intelova mikroarhitektura koja je objedinila procesor i memorijski kontroler, dok je komunikacija sa ostalim komponentama obezbeđena putem brze magistrale.

Pored dvojezgarnih, četvorojezgarnih i šestojezgarnih procesora Xeon, Intel planira i osmojezgarne procesore čije je radno ime Nehalem-EX. Prema planu, ti procesori bi trebalo da se pojave u prvoj polovini naredne godine.

Pored Clarkdalea, Intel razvija i dvojezgarni procesor Arrandale namenjen prenosivim računarima, koji bi trebalo da bude predstavljen u prvoj polovini 2010. godine.

newsmaster