PAMETAN KLIK – BEZBEDNIJI INTERNET ZA DECU

Danas već šestogodišnjaci surfuju Internetom. Posebno se roditelji mlađe dece često pitaju: „Šta ja mogu da učinim da pretraga, četovanje i imejl mog deteta bude sigurniji?“

Povodom 8. februara, Dana bezbednosti na Internetu, IAN Međunarodna mreža pomoći je lansirala je edukativan veb sajt za decu i roditelje www.pametanklik.rs koji nastoji da pomogne da Internet bude fantastičan izvor znanja, informacija, i   zabave, a da istovremeno bude što bezbednije mesto za decu. Na sajtu se mogu naći saveti i resursi podeljeni u odvojene segmente: za decu i za roditelje.

Današnja deca su prva generacija koja odrasta sa Internetom, kao sastavnim delom svog života.Ona koriste savremenu tehnologiju bez ikakvog napora, i u mnogim slučajevima su daleko ispred svojih roditelja u onlajn istraživanjima. Iako ova razlika u znanju može biti neprijatna za roditelje, roditelji moraju biti uključeni u ovaj novi virtuelni svet, jer deci trebaju smernice odraslih.

Odgovoran roditelj treba i može da doprinese sigurnosti svog deteta na Internetu. U nastojanju da ovu ulogu olakša odraslima, deo sajta vodi roditelje kroz nekoliko najaktuelnijih polja aktivnosti dece na Internetu kao što su društvene mreže, čet (onlajn ćaskanje), surfovanje, igrice i drugo, ukazujući na potencijalne opasnosti i načine na koje ih je moguće izbeći.Između ostalog, postavljeni su i kratki  video filmovi koji detaljno prikazuju kako se postavljaju osnovni parametri bezbednosti dece na Internetu, kako se kreira poseban nalog za dete na kućnom računaru, postavlja roditeljski nadzor za dečji nalog, instalira besplatan antivirus softver. U odeljku resursi može se naći spisak pretraživača za decu, preporučeni antivirus programi, korisni linkovi, bezbedne i besplatne igrice namenjene deci.

Nikada ne treba zaboraviti da mogućnosti i korist prevazilaze rizike korišćenja Interneta! Internet je izvrstan medij za učenje i zabavu. Sajt PametanKlik podržava roditelje da ohrabre svoju decu i pomognu im da savesno koriste Internet i da istraže sve njegove pozitivne mogućnosti, a isto tako na zabavan i edukativan način skreće pažnju deci kako da pametno uživaju u blagodetima koje Internet pruža. Deca na sajtu, između ostalog, mogu naučiti kako da podese najvažnije parametre koji čuvaju njihovu privatnost i blokiraju neželjene poruke i kontakte na omiljenoj društvenoj mreži Fejsbuku, kako da se ponašaju na četu, kako da štite sebe i svoje drugare od zlonamernog i nefer ponašanja na Internetu. A mogu i učiti igranjem igrice Kroz divlju šumu veba koju je kreirao Savet Evrope.

Kampanja je deo IAN-ovog projekta Klikni ka Evropi koji podržavaju Evropska unija i Microsoft.

newsmaster